Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (8-9 януари 2014)
 
АКУШЕРКИТЕ ИСКАТ САМОСТОЯТЕЛНИ ПРАКТИКИ
По-голяма автономност и разрешение за сключване на самостоятелни договори с НЗОК. Това си пожелаха на професионалния си празник акушерките.
За Zdrave.net председателят на Алианса на българските акушерки Емилия Казълова уточни, че автономията означава акушерката да може да открива самостоятелен кабинет, да работи с жени, чиято бременност протича нормално, да може да води самостоятелно раждане, да организира пренатална подготовка и да може да сключва договори с болниците. Въпросната по-голяма свобода на работа е заложена в европейските директиви, но за да се реализира у нас са необходими нормативи промени. В Закона за лечебните заведения е изрично упоменато, че акушерката има право на самостоятелна работа, но само в ДКЦ-та и медицински центрове, а това означава, че акушерката няма право като специалист да сключва самостоятелен договор с НЗОК. Броят на акушерките у нас е недостатъчен - според статистиката, в момента в България има около 3250. Много малка част от новозавършилите акушерки започват работа в България, защото има глад за такива кадри в цяла Европа.
 
В ПЕЧАТА: ПРОТЕСТ ВЪВ ВРАЧАНСКАТА БОЛНИЦА
"Работещите в отделението по остри психични заболявания към врачанската болница излязоха на протест на 8 януари.  Причината е решение на болничното ръководство отделението да бъде закрито временно. Персоналът е притеснен, че остава на улицата и няма яснота за бъдещето си", пише днес "Дума".
"Отделението по остри психични заболявания съществува от 2008 г., разкрито е по европейски проект. През декември на персонала са връчени предизвестия за освобождаване. В последния работен ден на миналата година сградата е запечатана със заповед за временно преустановяване на дейността до 15 януари. Персоналът е принуждаван да излезе в неплатен отпуск, въпреки че е в предизвестие, в противен случай били заплашвани с дисциплинарно уволнение", допълва изданието и уточнява, че медиците се притесняват, че няма да получат заплатите си.
Потребителската такса от левче за пенсионери, която е в сила едва от вторник, вече буди сериозни опасения. "След като таксата за пенсионери за преглед при личния лекар стана 1 лев, разликата до реалната сума, която е 2.90 лв., ще се доплаща с пари от здравни вноски, зави пред РЕПОРТЕР Иван Димитров, член на надзорния съвет на Здравната каса. "Не искам да съм лош пророк, но като се има пред вид, че тук става въпрос не само за всяко посещение при общопрактикуващ лекар, но и при специалист и при стоматолог, парите може би ще свършат още през месец март, коментира пред РЕПОРТЕР доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. По думите му само джипитата у нас правят годишно около 25 млн. прегледа", пише още изданието.
 
ПРОФ. ВАЛЕРИ ДИМИТРОВ: ДЪРЖАВНОТО УЧАСТИЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е УПРАВЛЕНСКИ ПРОВАЛ
"Има голям проблем с дружествата с държавно участие, където принципали са определени министри." Това заяви пред ТВ7 шефът на Сметната палата проф. Валери Димитров. Той информира, че предстои да излезе докладът за управлението на дяловото участие в сектор "Здравеопазване" и го коментира така: "Изключително негативен доклад, защото там наистина се оказа, че има сериозен управленски провал. Тези дружества се управляват лошо и акционерът в тях просто не си върши работата." По думите му, данните показват, че държавата просто не си упражнява правата като акционер. "Този доклад специално ще го коментираме, защото той е много показателен", обеща проф. Димитров и допълни: "И за съжаление, като че ли се наблюдава такава тенденция - колкото повече министерства проверяваме, толкова повече виждаме колко лошо се управлява държавното участие."
 
ЗА ВСИЧКИ НЕДОНОСЕНИ ДЕЦА ДА ИМА ПРОФИЛАКТИКА
Всички новородени под 30 гестационна седмица да имат достъп до специфични медикаменти за профилактика на инфекциите, причинени от сезонния респираторен синцитиален вирус - за това настояха на пресконференция в столицата представители на Фондация "Нашите недоносени деца" и Националния алианс на хората с редки болести. Те припомниха, че според сега действащите разпоредби право на такава профилактика имат само недоносени деца с хронична белодробна недостатъчност и бронхопулмонална дисплазия, докато друга част от децата, родени преждевременно и с ниско тегло остават извън обсега на този вид специфична превенция, която се провежда в рисковия сезон от месеците октомври до април. Друга група деца, лишени от тази възможност са част от родените с вродени сърдечни малформации, стана ясно още на пресконференцията. В момента с профилактика у нас са обхванати приблизително 400 недоносени новородени, основно с тегло при раждането под 1 кг и по изключение такива с тегло при раждането под 1,5 кг, посочи националният консултант по неонатология доц. Ралица Георгиева.
 
94-МА ОТ ШЕФОВЕТЕ В ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ У НАС - БИВШИ СЪТРУДНИЦИ НА ДС
Списък с имената на 94 медици - управители и изпълнителни директори, членове на управителните и контролните съвети на лечебни заведения у нас. Това е последният резултат от работата на Комисията по досиетата, осветляваща сътрудниците на бившата Държавна сигурност.
Проверката на Комисията е обхванала общо 1840 лекари от всички лечебни заведения в страната, откритият брой на сътрудници на ДС е 113. 19 от установените не са оповестяват съгласно закона - 18 от тях са починали, а един е бил непълнолетен. За 28 от проверените пък не са предоставени достатъчно данни и при тях проверката продължава.
Сред оповестените 94 личат имената както на вече известни за обществеността бивши сътрудници на ДС като Андрей Кехайов, проф. Тодор Чернев, д-р Стайко Спиридонов, така и на лекари, които "дебютират" в списъците на Комисията като управителя на "Св. София" д-р Христо Мазнейков и бившия директор на Националната кардиологична болница проф. Владимир Пилософ.