Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (7 януари 2014)
 
В ПРЕСАТА: НЗОК СЕ СЪМНЯВА В НУЖДАТА ОТ ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ "Труд" информира за възражение на шеф на болница срещу констатации на здравната каса. "Управителят на специализираната болница по нервни болести "Св. Георги" в Монтана д-р Давид Караилиев се възпротиви на подадената от здравната каса информация, че при четирима пациенти, приети в лечебното заведение заради инсулт, диагнозата е под "сериозно съмнение", пише изданието и припомня собствената си публикация от 28-ми декември 2013 г., в която разказва: "На много интересни случаи попаднали инспекторите в болницата за лечение на нервни болести "Св. Георги" в Монтана. Натъкнали се на четирима пациенти, хоспитализирани заради исхемичен мозъчен инсулт. "Само че по време на контрола се установи, че липсват отклонения в неврологичния статус (т.е. няма доказателства за инсулт), няма данни за огнищна или отпадна неврологична симптоматика", констатирали проверяващите. Според тях достоверността на поставената диагноза, заради която пациентките са приети, е под сериозно съмнение."
Ако в Монтана липсва апаратура, то във Видин липсват лекари, научаваме от "Новинар". "Нито един уролог не практикува на територията на областния град Видин, съобщи tribali.info. Оказва се, че ако на някого му се наложи да се лекува или да отиде на консултация по проблеми с пикочната система, трябва да бие цели 90 километра път до Монтана, където е най-близкият такъв специалист. Отчайваща е ситуацията и за страдащите от различни инфекции, понеже в крайдунавския град действа само един инфекционист.
 
ЩЕ ОСТАНАТ ЛИ ЛЕКАРИ В БЪЛГАРИЯ?
Реалният разход, който плащат българските граждани за медицина, трябва да се увеличи. В противен случай ще се увеличат областите в страната, в които липсват медицински специалисти. Това заяви пред Нова телевизия главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев. Той отбеляза, че след официалното отваряне на целия европейски трудов пазар за България тъкмо специалисти като лекарите ще станат най-дефицитни у нас, тъй като "можеш да си камериерка нелегално, но не можеш да правиш нелегално операция". Като основна причина за очакваната миграция, разбира се, бе посочено заплащането. В студиото на Нова бяха показани сравнителни таблици, според които средното за България възнаграждение за лекар е 296 евро, докато например за Дания то е 5113, за Великобритания - 4671, за Белгия - 4872 евро. "Трима души миналата година завършиха със "Златен Хипократ". Т.е. те могат да изберат в която си поискат болница да работят, да специализират каквото си искат. И тримата заминаха за Германия", каза пък д-р Шарков.
 
ДВОЙНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ У НАС ЗА ГОДИНА
Това показват статистическите данни на Изпълнителната агенция за трансплантации. През 2010 г. броят на трупните донори е бил 21, като тук е включен и един донор на бъбрек, чийто орган е бил изпратен от Евротрансплант. През 2011 г. обаче тази цифра намалява до 4, а през 2012 г. - до двама. През юни 2011 г. тогавашния министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов уволни д-р Теодора Джалева, след като с нейното име се свързаха няколко скандала. Бившата анестезиоложка от болница "Лозенец"  бе обвинена от пациентски организации, че като директор на ИАТ позволява извършването на чернодробни трансплантации в лечебното заведение, без то да има право да ги осъществява. Това, според пациентите, е довело до смъртта на 5 трансплантирани деца. Веднага след това избухна скандал около обвиниение на пациентска организация, че д-р Джалева е искала уволнението на един от нейните членове, като е посетила неговия работодател. В резултат на всичко това анестезиоложката от Правителствена болница бе отстранена от поста директор на ИАТ, а агенцията временно отне лиценза на болница "Лозенец" за извършване на чернодробни трансплантации. След приключването на разследването лечебното заведение възстанови извършването на този вид операции и от тогава до сега там са направени една чернодробна трансплантация от жив донор и три - от трупен.
Според плановете на МЗ през 2014 г. България трябва да достигне бройката от 5-ма донори за 1 млн. души население. През 2013 г. тази цифра е била 1 донор на 2 млн. души. Към момента от бъбрек се нуждаят 987 българи, от черен дроб - 47, от сърце - 26, а от бял дроб - 6.
 
ДОЦ. ГРИГОРИЙ НЕДЕЛКОВ Е НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА ИСУЛ
Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" има нов директор. Това е доц. Д-р Григорий Неделков, който заменя на поста проф. Бойко Коруков. Конкурсът за смяна на изпълнителния директор на лечебното заведение беше обявен от Министерството на здравеопазването в края на месец септември миналата година и приключи официално през декември. До назначението като директор доц. Григорий Неделков е изпълнявал длъжността началник на Отделението по образна диагностика  в болницата, което ръководи от 1991 г.  Доц. Неделков  е лектор в курсовете по следдипломна квалификация и има участие в 42 публикации в български и чуждоезични издания. Член е на Българската асоциация по рентгенология, радиология и радиобиология.