Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18 декември 2013)
 
В ПРЕСАТА: ЗА ДЪНОТО НА РАЖДАЕМОСТТА
Централната здравна тема в печата днес е свързана с информацията, изнесена на вчерашната пресконференция за раждаемостта и грижите за детето у нас. "България ще удари дъното по раждаемост т.г., откакто се води подробна статистика от 1945 г. Точно 59 143 бебета са дошли на бял свят у нас от началото на годината до 17 декември, съобщиха за "Труд" от Министерството на здравеопазването. Ако ражданията продължат със същия средномесечен темп, до 31 декември ще проплачат още към 2500 българчета или 61 643 за цялата 2013-а.
А м.г. са се родили 69 678 деца, или с над 7000 повече", пише "Труд".
На фона на тези данни, в "Телеграф" откриваме публикация, според която раждането в нашите болници е достойно за филм на ужасите. Вестникът разказва за кампания на сдружение "Родилница", наречена "Допустимо ли е насилието". "В навечерието на Рождество популярността й расте лавинообразно сред майките. Инициаторите от сдружение "Родилница" са снимали жени, които държат написани на ръка цитати от цинични гинеколози или разкази за зли и подкупни акушерки, които бият шамари", четем във вестника.
И още: "Особено шокиращи са историите на жени, които споделят за физическо насилие - удряне на шамари, причиняване на пълно разкритие с ръце, връзване с колани. Мария Ташкова е една от малкото майки, която застава с името си в кампанията срещу болничното насилие. "Болката беше нечовешка. Системата окситоцин предизвикваше ужасни контракции, които дори свита на кълбо едвам понасях. Няколко жени ме държаха насила по гръб, докато гинеколожката ми правеше разкритие с ръце. Междувременно ми удряха шамари, за да не припадна", споделя тя." В "Телеграф" четем още: "Десетки са оплакванията от услугата "избор на екип", за която се заплаща обикновено между 800 и 1200 лв. Много са случаите, в които избраният лекар изобщо не си е вдигнал телефона, не се е появил или е влязъл точно в края на раждането. Друг вариант е въпреки че са взели пари от родилката, хората от медицинския екип да се отнасят презрително и грубо."
 
ПОДПИСАН БЕ НРД
"Подписването на Националния рамков договор е едно  вълнуващо събитие, казвам го наистина без преувеличение. За да стигнем дотук, преминахме през едно страдание. Започнахме преговорите през средата на юли и за по-малко от половин година с много усилия от всички страни стигнахме до този резултат." Това коментира управителката на НЗОК д-р Румяна Тодорова на церемонията по подписването на договорите между касата, БЛС и БЗС, която се състоя днес в МЗ.
НРД за следващата година предвижда да бъдат увеличени цените на 27 клинични пътеки, главно от областта на педиатрията, неврохирургията, голямата хирургия, раждането, пулмологията. Независимо от всичко, д-р Тодорова призна, че касата влиза в 2014 г. с дефицит от 80 млн. лв. Най-важни постижения  са прехвърлянето на ваксините и инвитро фонда обратно към МЗ, намаляването на потребителската такса за пенсионерите на 1 лв., както и решението средствата от наеми и допълнителни дейности на лечебните заведения да остават в тях, а да не се прехвърлят към общините и държавата.
ИМА ДИСКРИМИНАЦИЯ СПРЯМО БОЛНИТЕ ОТ ПСОРИАЗИС
Диагнозата "псориазис" нерядко е причина хората с това заболяване да бъдат отбягвани, унижавани и дискриминирани. Има шокиращи практики, които са твърде лош атестат за страната ни. Според действащия устав на Бургаския свободен университет например в учебното заведение не се допускат болни от псориазис, а постъпващите биват принуждавани да подписват декларация, че не страдат от болестта. Работодатели пък избягват да назначават хора с това забоялване. За това алармираха днес от Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения. Пациентската организация стартира кампания под наслов "Подай ръка на хората с псориазис, за да излязат на светло". Днес в София, а до началото на януари и в няколко областни града ще бъде инсталирана мултимедийна зала във вид на голяма черна кутия, отворена за всички. Така посетителите ще могат да видят фотоси на хора, засегнати от болестта и надписи на стените с техни мисли, изразяващи преживяванията им. Идеята е по този начин да бъде привлечено вниманието на институциите към проблемите на тази група болни, които по статистически данни у нас вече са над 90 хиляди.