Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11 декември 2013)
 
В ПРЕСАТА: ВАРНЕНСКИЯТ ТУБДИСПАНСЕР ОСТАВА БЕЗ КАДРИ       
Почти всички печатни издания съобщават, че всичките 13 медици от лечебното заведение са подали оставки и от 2-ри януари вече няма да са на работа. По думите на шефа на здравното заведение д-р Станимир Киряков персоналът не е получавал заплати от август, а условията, в които работи са много лоши. "Нямаме отопление от 2 години. Температурата в сградата в момента е около 11 градуса",  цитира вестник "Дума" казаното от д-р Киряков.Изданието допълва, че за да продължи своята работа, лечебното заведение се нуждае от половин милион лева. Ако парите не бъдат осигурени, има опасност здравното заведение да бъде затворено, а до дни се очаква и останалите му служители да подадат заявления за напускане, коментира ежедневникът и уточнява, че в момента на лечение там са 28 туберкулозно болни.
С друга болнична новина ни запознават няколко издания. "Хирургът Илия Баташки е новият шеф на МВР болница, съобщиха от силовото министерство. Преди две седмици той беше назначен за заместник-директор и беше освободен като депутат от 42-рото народно събрание", лаконичен е "Монитор". Информацията бе изнесена вчера от сайта Mediapool, който припомни, че Баташки категорично отрече да има амбиции за оглавяване на болницата. "Според лекари обаче това няма да е окончателният му пост. Идеята е да се слее МВР болница с ВМА и да оглави "суперболницата под пагон" цялата структура", твърди пък "Стандарт". Ежедневникът публикува обширен материал, в който припомня за направените от началото на мандата на БСП-ДПС смени на болнични директори и съобщава за очаквани нови. "Най-малко 7 шефове на болници сдадоха постовете си за 7 месеца управление на БСП и ДПС. Простата сметка показва, че властта сменя средно по един директор месечно. Не всички рокади обаче минаха "без бой" - поне 3 рокади в различни болници в страната се провалиха заради острата реакция на доктори и пациенти", пише вестникът.
И още: "С нов борд на директорите скоро трябва да бъде и варненската "Св. Анна". Това обяви самата д-р Таня Андреева при посещението си в морската столица преди две седмици. Рокада се готви и в смолянската областна болница. Ръководството трябваше да бъде сменено на 24 октомври, но заради документални неуредици това не стана. Очаква се нов опит за рокада да има на 14 февруари 2014 г." Публикацията изрежда още смените в столицата - ВМА, НКБ, очакван нов директор на ИСУЛ, "Св. Екатерина" и "Александровска" болница.
На фона на всички очаквани, състояли се и провалили се смени на болнични директори, "Репортер" алармира: "Здравеопазването ни фалира до няколко месеца.
 
ЩЕ ИМА НАЦИОНАЛЕН РАМКОВ ДОГОВОР 2014
Днешният, последен опит за преговори по НРД 2014 се оказа успешен - лекарският съюз и касата постигнаха споразумение. Спорните 5% от оперативния резерв на осигурителната институция ще се харчат ежемесечно за болнична помощ, а не за каквото реши Надзорният съвет на НЗОК; увеличени са цените на 27 клинични пътеки - в хирургията, педиатрията, неврохирургията и пулмологията, пътеки за раждане. Така общите средства за болнична помощ нарастват с 14,5 млн. лв.
 
Увеличение има и при извънболничната медицинска помощ. С 10 млн. повече са заделени  за ПИМП и СИМП, а с 1,5 млн. лв. се увеличават средствата за МДД и високоспециализирани дейности. Под въпрос остава точно до кога ще стигне бюджетът на касата, но с приетите промени исканията на съсловната организация са изпълнени. 
 
"ПИРОГОВ" УВОЛНЯВА Д-Р ЦВЕТАН БОРИСОВ
Шефът на отделението по анестезиология към урологичната клиника на "Пирогов" д-р Цветан Борисов да бъде уволнен, а проф. Славчо Кънчев да бъде освободен от длъжността координатор на Специализирания урологичен комплекс. Това реши Медицинският съвет на спешния институт на заседанието си днес. На ръководството на болницата е възложено да назначи временно изпълняващи длъжностите на двамата освободени. За конфликта в лечебното заведение се разбра в понеделник, когато уролозите на "Пирогов" подадоха оставки и огласиха в медиите проблемите си с шефа на анестезиологията към урологичната клиника.
 
ВМА ЩЕ ПРЕРАЗГЛЕДА ДУБЛИРАЩИТЕ СИ ЗВЕНА
Няма да отстъпим от качеството в работата си, но имаме дейности, които можем да оптимизираме и ще работим в тази посока, наред с изпълнението на обичайните ни медицински задачи, медицинското обслужване на мисиите ни зад граница и изпълнението на задълженията ни към нашите съюзниците. Това заяви днес на церемония при встъпването си на ръководния пост новият началник на ВМА полк.доц. Крум Кацаров. Той уточни, че академията в близко време ще даде старт на информационната си система, ще преразгледа някои договори и ще положи усилия да подобри логистиката, като обърне специално внимание на дублиращите звена в структурата си.
 
БОЛНИЧЕН ШЕФ ПРЕДЛАГА ОТПАДАНЕ ИЗИСКВАНЕТО ЗА МИКРОБИОЛОГИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ ВЪВ ВСЯКА БОЛНИЦА
Изискването всяко лечебно заведение да има микробиологична лаборатория на своята територия води до ограничаване на производството, търговията и техническото развитие във вреда на потребителите, което е в нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Също така се отнема възможността на лечебното заведение само да избере дали да развие въпросната дейност/лаборатория/ или да ползва подизпълнител, без това да влоши качеството на предлаганата медицинска услуга. Това пише управителят на МБАЛ "Тримонциум" д-р Светослав Илиев в свое предложение за отпадане на изискването за наличие на микробиологична лаборатория на територията на лечебните заведения за болнична помощ.