Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (2 декември 2013)
 
МЗ ВРЪЩА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО СОЦ-ВРЕМЕНАТА
Преди по малко от седмица тричленен състав на Върховния административен съд отмени редица текстове на Наредба 34 за специализацията на лекарите.
Няколко дни след тази отмяна, особено на правомощието на министъра на здравеопазването да определя местата за специализация на лекарите, освен тези по държавна поръчка, грубо заобикаляйки решението, МЗ предлага вече законова промяна,а именно да присвои всички правомощия по отношение на местата и броя на специализиращите лекари в България. За това алармира в свое писмо д-р Георги Тодоров във връзка с последните проектопромени в Закона за здравето, качени на страницата на здравното ведомство за обществено обсъждане на 25-ти ноември.
 
ОТ 2014 - 300 ТЕСТ-ЛЕНТИ ЗА ДИАБЕТИЦИТЕ НАД 18 ГОДИНИ
Подготвят се промени в нормативната уредба, с които ще бъдат регламентирани в разширен вид дейностите, осъществявани от медицинските специалисти в детските заведения и училищата. Това бе съобщено днес на кръгла маса в столицата, организирана от Националната асоциация на деца и млади хора с диабет на тема "Грижата за децата и младите хора с диабет преди и сега. Те не са различни".
При сега действащата уредба медицинският персонал в детските и учебните заведения е подчинен на общините, а не на директорите на яслите, детските градини и училищата, което често води до неразбирателства и конфликти. Освен това в наредбата на МЗ, регламентираща към момента тази дейност, е разписано, че медицинският персонал има задължението да оказва единствено първа помощ на децата и учениците до идването на екипа на "Спешна помощ", стана ясно днес по време на дискусиите. "Наясно сме със ситуацията и подготвяме промени, които имат за цел да разпишат точно ангажиментите на сестрите и лекарите, които ще имат задължението да обслужват в по-широк смисъл децата и учениците - да ги подпомагат при прилагане на вече назначено лечение, да контролират състоянието им, да прилагат различни манипулации при необходимост. В частност, това ще означава, че децата диабетици например вече ще бъдат подпомагани от сестра или лекар, когато трябва да си измерят нивото на кръвната захар или да си поставят инсулина", посочи д-р Ирина Ковачева, експерт в здравното ведомство.
От следващата година тест-лентите за измерване на кръвна глюкоза при възрастни вече ще бъдат 300 на брой за година, а не 150, както досега, което е стъпка напред, макар и количеството да е все още много под реално необходимото, информира Милена Цонева, експерт в НЗОК. Също така бе съобщено, че до края на декември ще бъде готов националният регистър на болните от диабет. 
 
СТУДЕНТИ ПО ФАРМАЦИЯ ПОИСКАХА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО
Студентите по фармация от Медицински Университет - София  се присъединиха  към колегите си от други университети в България и призоваха за оставка на правителството и незабавни парламентарни избори. "Правителство, което не прикрива обвързаността си с олигархични кръгове и монополи и назначава компрометирани личности на ключови държавни постове, е невъзможно да отстоява интересите на нас, които искаме реална промяна", пишат студентите в позиция, изпратена до медиите. В нея те искат да бъдат възстановени авторитетът и моралът на фармацевтите като здравни специалисти, здравна система, която създава предпоставки и мотивира новозавършилите фармацевти ефективно да прилагат придобитите в университета умения и знания и конкуренция между аптеките на база качество на обслужването, а не цена, чрез уеднаквяване цените на лекарствата.  Те настояват също така за изработване на стратегия за Национална Аптечна Карта и за въвеждане на длъжността клиничен фармацевт с цел подобряване резултатите от терапията и оптимизиране разходите за лекарства на болниците.
 
ВЪВ ВМА ОТКРИХА ДЪРВО НА ЖИВОТА В ПАМЕТ НА ДОНОРИТЕ
Дърво на живота в памет на донорите на органи бе открито днес във Военномедицинска академия в София. Откриването се състоя в рамките на тържествата по повод 122 годишнината от създаването на лечебното заведение.
От ВМА напомниха, че поставянето на Дърво на живота при тях е част от комплексна кампания, която е по инициатива на Изпълнителната агенция по трансплантации. Подобно дърво бе открито само преди седмица в УМБАЛ "Св. Екатерина", предстои поставянето на такова и в университетската болница "Лозенец".
 
ИЗ ПРЕСАТА: ФИНАНСИРАНЕ ЗА ЛЕКАРИ В НЕАТРАКТИВНИ РАЙОНИ
"За да се върнат лекарите в районите, където са закрити болници или броят на специалистите там е недостатъчен, трябва да им се осигурят сериозни финансови стимули. Точно така са направили преди време в Унгария, заяви пред "Труд" д-р Румяна Тодорова, управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
"Защо и ние да не стимулираме примерно младите доктори? Трябва да сме по-гъвкави в политиката си!", каза д-р Тодорова. Според нея залагането на стимулите трябва да стане точно сега, с изработването на Националната здравна карта, която ще определи кои лечебни заведения догодина ще получават пари от НЗОК", допълва публикацията.
"Земя" пък е поредният вестник, който през последните дни обръща поглед към спешната помощ. "В интернет е публикуван клип, на който се вижда как линейки изчакват правителствен кортеж. Само за седмица в столицата имаше два смъртни случая заради закъсняла медицинска помощ.