Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28 ноември 2013)
 
ДЕЦАТА С НЕВРОМУСКУЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ - ОСТАВЕНИ БЕЗ ЛЕЧЕНИЕ
Липсата на информация е един от най-сериозните проблеми на родителите, които имат деца, страдащи от невромускулни заболявания. Това стана ясно от думите на председателя на Българската асоциация за невромускулни заболявания (БАНМЗ) Виолета Антонова по време на пресконференция днес. Тя отбеляза, че след поставянето на диагнозата родителите рядко успяват да получат указания от някого за това как да се борят със заболяването. Според нея в повечето случи им се казва, че няма лечение и не може да се направи нищо за малките пациенти. Ето защо е необходимо държавата да се ангажира с този проблем, смята Антонова. Тя отбеляза, че е необходимо да се създадат екипи, които да подготвят родителите какво ги очаква.
 
БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ СТАРТИРАТ ОТ 2 ДЕКЕМВРИ ВЪВ ВИЕНА ИН ВИТРО ЦЕНТЪР В ТОКУДА
През месец декември водещите специалисти от австрийския център ще предоставят безвъзмездно консултация с ултразвуково изследване. Безвъзмездни консултации с ултразвуков преглед, провеждани от специалист  по асистирана репродукция, стартират от 2 декември във Виена Ин Витро Център в Токуда. Необходимо е предварително записване на тел.: 02/ 4200 279, а двойките с установени репродуктивни затруднения е желателно да носят медицинската си документация.
Безплатните прегледи ще се извършват от д-р Лилия Димитрова и д-р Ралица Сенкова. В рамките на консултацията пациентките ще имат възможността да се информират за съвременните методи в областта на асистираната репродукция и да получат индивидуален план за постигане на желаната бременност.
 
В ПРЕСАТА: БЮДЖЕТЪТ НА КАСАТА, СПЕШНАТА ПОМОЩ И ИЗТИЧАНЕТО НА КАДРИ
"Такса преглед става 1 лев за пенсионери" (24 часа), "Само по левче ще дават пенсионерите при лекаря" (Новинар), "Възрастните с по-ниска потребителска такса при доктор от догодина" (Дума), "Пенсионерите с левче такса за преглед" (Стандарт), "1 лв. такса за пенсионерите при лекар" (Репортер) - това са преобладаващите заглавия в пресата, свързани с приетия вчера бюджет на НЗОК за 2014 г. Няколко издания съобщават за резултатите от проверката по случая, при който дете почина в столичен хотел. "Лекарят, повикан да окаже бърза помощ на починалото в неделя 4-годишно дете в хотел "Хилтън", се е появил без реанимационна чанта. Вместо това е носил черна чанта с бинтове, банки и ампулни форми. Това показват резултатите от проверката на здравното министерство, съобщи "Дарик". Шофьорът изнесъл куфар с пълна реанимационна окомплектовка, но тя не била използвана. Линейката не е закъсняла, но в действията на екипа бил отчетен сериозен непрофесионализъм", четем в "24 часа".
"Труд" пък разказва за друг проблем. "Двадесет българи, болни от паркинсон, бавно гаснат. Заболяването с всеки ден отнема от способността им да се движат. Заковава ги на легло. Приближава ги към пълна инвалидизация. И към края им.
 
При тях медикаменти не помагат. От превръщането им в живи трупове може да ги спаси само т.нар. дълбока мозъчна стимулация, но здравната касата не покрива поставящия се мозъчен пейсмейкър. А цената му е непосилна за пациентите - 20 000 евро", информира изданието. От "Преса" научаваме, че лекари ще съдят Цветанов и държавата. "Двама от лекарите от Горна Оряховица, публично обявени за убийци от Цветан Цветанов през 2010 г, ще заведат дела срещу бившия вътрешен министър и срещу държавата. Това е решението на д-р Михаил Милатович и д-р Димитър Сотиров. Те, както и колегите им Стефан Лазаров и Катя Георгиева, бяха арестувани и близо две години разследвани за смъртта на бебе. Скандалът се прочу като "Бебето от фризера", пише вестникът.