Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26 ноември 2013)
 
В ПЕЧАТА: БОЛНИЦИ ИЗТОЧВАТ КАСАТА, ТВЪРДИ Д-Р ТОДОРОВА
Източване. Така управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова нарича поведението на болниците спрямо касата в последните месеци. В интервю за "Труд" тя казва: "Тази седмица НЗОК ще направи масирани проверки навсякъде в страната, защото имаме сигнали, че в болниците влизат хора, които не са за болнично лечение, че директорите са поставили задача да се приемат всички пациенти, така че легловата база да бъде натоварена непрекъснато на 100% и изплащайки 80% от извършената дейност през септември, октомври и ноември т.г., сумите да са близо до реалните отчети, които болниците правят. А това - меко казано - е източване." Д-р Тодорова нарича това неморално, защото: "Разберете, че в един момент може да се окаже, че за някой, за когото е можело да се платят малко средства за лечение, болницата е дала голям ресурс. А за друг - за тежко болния парите да не стигат!" По думите й, дефицитът за октомври ще е 30 млн. лв., а за ноември - вероятно в същите граници.
От  материал в "24 часа" научаваме за съдебно решение, свързано с инцидент в спешен център. "Районният съд в Пещера осъди на 10 месеца ефективен затвор Петър Вълев от Брацигово за закани и погром в местния спешен център.
През юни той потрошил входната врата на центъра и заплашил медиците, че ще ги изкорми, ще им извади червата и ще ги обеси на тях. Причината била, че уж реагирали бавно на сигнал, че бременната му жена не се чувства добре.
Пред съда Вълев се призна за виновен по повдигнатите обвинения и сключи споразумение с прокуратурата, за да получи минимална присъда", пише вестникът.
 
МИНИСТЪР АНДРЕЕВА: ПО ДЖИПОВЕТЕ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ (ЗАМОЖНИТЕ НЕОСИГУРЕНИ)
Болниците да връщат пациенти, които могат да си плащат здравните осигуровки, но не го правят. Тази идея лансира преди седмица здравният министър д-р Таня Андреева. Днес пък тя повдигна завесата около това как точно лечебните заведения ще научават дали техният пациент може или не да плаща здравните си вноски.
Ето нейните виждания по въпроса: "Искам да кажа, че освен нашето министерство има и други министерства и институции, които имат механизми да правят проверки за това. Социалното министерство има механизми, по които да проверява един пациент дали е социално слаб или не е социално слаб. Министерство на финансите могат да установяват дали някой човек е платежоспособен или не е платежоспособен. Както каза един колега, много лесно е да видиш някой какъв джип кара. Когато кара джип за 100 хил., надали е, защото… или го е откраднал, или работи, за да си го позволи", коментира д-р Андреева пред БНТ.
 
НАМАЛЯВАТ СЛУЧАИТЕ НА ТУБЕРКУЛОЗА В БЪЛГАРИЯ
През последните четири години са намалели случите на туберкулоза в страната. Това обяви по време на пресконференция днес експертът на Министерството на здравеопазването д-р Тонка Върлева.  Тя съобщи, че през 2007 г. честотата на заболелите в България са били 37 на 100 хил. души население, а през 2012 г. тази цифра е намаляла до 26,6 на 100 хил. От подадената от нея информация стана ясно, че през 2012 г. регистрираните болни с туберкулоза са били 2280, което със 127 по-малко в сравнение с 2011 г., когато те са били 2407. По данни на националната програма за превенция и контрол на туберкулозата у нас с успешен изход от лечението са над 85% от новите пациенти.  Д-р Върлева добави, че нашата страна е поела ангажимент пред СЗО, че до 2015 г. заболеваемостта ще спадне до 25 на 100 хил.