Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20 ноември 2013)
 
КНСБ ПОИСКА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Заплатите на работещите в здравеопазването трябва да бъдат повишени с 10%. Такова искане отправиха от КНСБ по време на днешния си протест в София, на който присъстваха около 7000 души. Синдикалистите внесоха в Министерството на здравеопазването декларация, в която се констатира, че за поредна година парите в здравеопазването са недостатъчни, че се разпределят неправилно и че има много пороци в системата. Д-р Пламен Радославов , зам.- председател на федерацията на синдикатите в здравеопазването съобщи за Zdrave.net, че в декларацията са записани няколко искания. Освен повишаване на заплатите на всички работещи в системата, синдикатът настоява за увеличение от 1  януари 2014 г. с 20% на проходите на служителите в центровете за спешна медицинска помощ и държавните психиатрични болници. Тук д-р Радославов поясни, че това вече е обещано от управляващите, но пък те досега не са се ангажирали с конкретна дата от кога ще се случи това. Ето защо синдикалистите искат това да стане от 1 януари.
От КНСБ са отправили и искане за увеличаване с 18% на единния стандарт за издръжка на работещите в детските заведения като градини, ясли и училища. По думите на д-р Радославов това би увеличило заплатите на медиците там с около 10%. Отправено е и искане отново да заработи отрасловия съвет към Министерството на здравеопазването. Синдикалистите коментираха, че за тях това е много важно, защото имат изготвена стратегия за повишаване на заплащането и подобряване на условията на труд в спешната помощ. КНСБ също така са отправили и искане за навременно приемане на националната здравна стратегия, готвена от МЗ. По думите им това трябва да се случи до 31 декември 2013 г.
 
АПТЕКАРИ ВИДЯХА DEJA VU НА ГРАНДИОЗЕН ЛЕКАРСТВЕН СКАНДАЛ ОТ 2012 Г.
Пациентите ще трябва да доплащат огромни суми, когато си купуват лекарства, които са реимбурсирани от касата на 50 или 75 процента. За това алармира по време на пресконференция днес председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Той заяви, че се повтаря ситуацията от края на ноември миналата година, когато заради същото нещо се развихри грандиозен скандал с участието на асоциацията, представители на фармацевтичния бизнес, БФС, НЗОК и пациентски организации. По думите му, от Българския фармацевтичен съюз са внесли текстове към договорите на аптеките със здравната каса, с които се вменява на пациентите да заплащат на касата част от стойността на медикаментите, които си взимат с отстъпка. Става въпрос за лекарства, при които фармацевтичните компании или дистрибутори доплащат вместо пациента напълно или частично разликата в цената, която не се покрива от НЗОК. Ако предложеният от БФС текст бъде приет обаче, това ще се промени и пациентът ще трябва да си плаща, като парите ще отиват в НЗОК. Николай Костов съобщи, че е имал среща с управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова, която по думите му е проявила разбиране на проблема.
 
ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ХИВ - 22-29 НОЕМВРИ
След успешното провеждане на Седмица за изследване за ХИВ в Англия през 2012 г. около Световния ден за борба със СПИН - 1-ви декември, множество неправителствени организации в Европа, ангажирани в борбата с ХИВ/СПИН, се обединяват около идеята, че организирането на подобна седмица на европейско ниво би било ефективен начин за насърчаване на изследването за ХИВ и подобряване на достъпа до безплатно, анонимно изследване в Европа. 
Инициативата стартира и в България от петък, 22 ноември, с пресконференция в БТА. На събитието ще присъстват представители на всички партньорски организации - Национална пациентска организация, "Ротаракт клуб София-Тангра", БАСП, Сдружение "Здраве без граници", Фондация "Надежда срещу СПИН".
В Центъра за сексуално здраве на сдружение "Здраве без граници" всички желаещи ще могат да получат анонимна консултация и изследвание за ХИВ. Консултациите ще се извършват всеки делничен ден от 9:00 до 17:00 часа.
 
В ПРЕСАТА: ОТКАЗ ОТ ЛЕЧЕНИЕ - ГЕНОЦИД СРЕЩУ НЕОСИГУРЕНИТЕ
За да не фалират, болниците да отказват лечение на неосигурени, които могат да плащат вноските си. Тази идея бе споделена вчера от здравния министър д-р Таня Андреева, а днес очаквано е отразена в повечето печатни издания. В няколко от тях откриваме мненията на други представители на здравната система.
"Засега това е само идея и се обсъжда, очакваме конкретни предложения, коментира д-р Нигяр Джафер, шеф на здравната комисия в парламента. "По-ефективно ще бъде, ако се въведат санкции за тези, които не желаят да си плащат здравните вноски, каза д-р Цветан Райчинов, шеф на Българския лекарски съюз. Според него е логично да има глоба, защото тези хора нарушават Закона за здравното осигуряване. Освен това те и сега си плащат, когато имат нужда от медицински услуги, затова трябва да се търсят други механизми да ги накарат да се осигуряват", допълва изданието. Други вестници търсят позициите на болнични директори. "Геноцид срещу здравно неосигурените българи е въвеждането на опция болниците да връщат такива пациенти, когато потърсят лечение. Това заяви пред PEПOPTEP управителят на ВМА проф. Стоян Тонев по повод изказването на здравния министър Таня Андреева, че лечебните заведения вече ще могат да отказват медицински грижи на хора, които не си внасят здравните осигуровки", четем в ежедневника.  "Преса" ни информира за позицията на председателя на Асоциацията на работодателите в здравеопазването и директор на столичната "Св. Анна" д-р Димитър Димитров: "Абсурдно е да връщаме пациенти. Ами ако някой умре пред входа на болницата? И освен това как ще разберем кой не си е плащал, защото не може или не иска", коментира идеята д-р Димитър Димитров, директор на столичната "Св. Анна".