Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15 ноември 2013)
 
В ПРЕСАТА: КОМИСИЯ ЩЕ ПРОВЕРЯВА МИНИСТЪР АТАНАСОВА
"Не господин Борисов построи магистралите, а всички ние със здравните си вноски. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на дебатите при първото гласуване в парламента на проектозакона за държавния бюджет за 2014 г.", пише днес "Монитор".  Изданието цитира изказаното за пореден път становище на министърката, че системата, която самата тя управлява от месеци, е "една катастрофирала система". "Според нея противоречията в законодателството и липсата на реални реформи в сектора през последните четири години са довели до това. Д-р Таня Андреева уточни, че в момента системата е фалирала, като от НЗОК липсват 1 000 800 000 лева.", допълва публикацията.
Друг материал в ежедневника пък ни информира за случващото се с предшественичката на д-р Андреева. "Бившият здравен министър в правителството на ГЕРБ Десислава Атанасова и съпругът й Красимир да се явят на изслушване в комисията за конфликт на интереси, решиха вчера нейните членове. Депутатите разгледаха сигнал срещу Атанасова, според който тя е уреждала фирми на съпруга си с обществени поръчки. Според подателя на сигнала Иван Иванов от Русе през 2008 г., докато Атанасова е била общински съветник от ГЕРБ в крайдунавския град, съпругът й е спечелил търг за реконструкция на психодиспансера. През 2012 г. пък е спечелил друга поръчка, този път във Враца, за ремонт на местния ВУЗ. Общата стойност на спечелените поръчки е 1,7 млн. лв. На разпит ще бъдат привикани и кметовете на Русе и Враца", допълва вестникът.
От "Преса" се информираме за поредното "колабирало" лечебно заведение. "Пернишкият профилакториум остана без персонал, след като бяха подадени едновременно 34 заявления за напускане. В болницата работят 39 души, останалите петима са в болнични или в отпуск. Те също са солидарни с колегите си и ще внесат молбите си веднага щом се върнат на работа. Така от 1 декември опустява Специализираната болница за долекуване и рехабилитация, която е единствената за Югозападна България", четем в ежедневника. "Причината е, че трудовите възнаграждения не се изплащат редовно и в пълен размер от една година и осем месеца. Във вторник станало ясно, че до края на годината няма да има нито лев за заплати. Медицинският и обслужващият персонал напускат на основание чл. 327, ал.1, т. 2 от Кодекса на труда заради неизплащане на трудовите възнаграждения. При това положение работникът може да прекрати договора едностранно и не дължи предизвестие. От персонала шестима са лекари, седем са рехабилитатори и двама са кинезитерапевти", допълва изданието.  Работещите в профилакториума са категорични, че няма да променят решението си. Постъпилите в болницата пациенти ще получат лечението, предвидено в клиничните пътеки. Нови болни ще се приемат до 25 ноември, а от 1 декември болницата затваря врати."
"Стандарт" пък ни запознава с нов недостиг на направления. "Пловдивските лекари са пред изчерпване на лимитите за направления. Това стана ясно на конференцията на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, която се провежда под тепетата" - пише вестникът. Изданието разказва още: "Джипитата се обединиха около идеята всички пациенти да плащат потребителска такса. "Ако някой иска да въведе облекчения за определени групи, то той трябва да поеме разходите за потребителска такса", обясни председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доцент Любомир Киров.
 
ЕЖЕГОДНО НАД 600 ДУШИ СЕ ДИАГНОСТИЦИРАТ СЪС ЗЛОКАЧЕСТВЕНИ МОЗЪЧНИ ТУМОРИ У НАС
Между 600 и 700 са новодиагностицираните болни със злокачествени мозъчни тумори всяка година у нас, сочи статистиката. Диагностиката и лечението на тези пациенти са трудни и скъпи, а бурният прогрес в науката предопределя и бързото навлизане на все по-нови подходи, които са професионално предизвикателство за лекари и здравни мениджъри, съобщава Zdrave net.