Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14 ноември 2013)
 
ПАЦИЕНТИТЕ СЕ ВЪЗПРОТИВИХА НА ПРОМЕНИТЕ В УПРАВЛЕНИЕТО НА НЗОК, ИСКАТ ПРЕЗИДЕНТСКО ВЕТО
Заради готвените промени в модела на управление на НЗОК национално представените пациентски организации се готвят да сезират всички политически партии и президента Росен Плевнелиев. Това обяви по време на пресконференция днес председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев . Той уточни, че най-напред пациентите ще разчитат на разума на депутатите да не приемат предложените промени в Закона за здравното осигуряване в пленарна зала. Ако обаче това стана, те ще настояват президентът Плевнелиев да наложи вето. Д-р Хасърджиев заяви, че с промените в управлението на касата се готви нейното одържавяване. Той напомни, че в момента в надзорния съвет на НЗОК държавата има по-малко квоти от работодателите, синдикатите и пациентите. Новото предложение обаче дава повече места на представителите на държавата в управителния съвет, който ще замени надзора. Повече са и местата на държавата в бъдещото събрание на представителите. Според д-р Хасърджиев промяната в управлението се прави, за да може решенията в НЗОК да се взимат съгласно нарежданията на съответната политическа клика, която е на власт.
 
150 000 БЪЛГАРИ - С НЕДИАГНОСТИЦИРАН ДИАБЕТ
Днес е Световният ден за борба със захарния диабет, едно от най-разпространенитe социално-значими заболявания. По данни на Международната диабетна федерация. с тази диагноза в момента живеят над  371 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. В България болните от диабет са над 577 000  българи, 287 000 са с предиабет, като 150 000 все още не са диагностицирани. Между 1500 и 2000 са децата диабетици у нас, все по-често диагностицираме заболяването в ранна възраст и дори при кърмачета, алармираха от Българското национално сдружение по детска ендокринология.
 
В ПРЕСАТА: МНОГО КАНДИДАТУРИ ЗА ШЕФ НА ВМА
"Освен номинирания доц. Крум Кацаров за нов началник на Военномедицинската академия (ВМА) в София в последните дни се завъртяха имената и на други кандидати. Причината - в началото на декември ген. Стоян Тонев ще оваканти длъжността, защото навършва пенсионна възраст", четем днес в "Труд".
"За поста се споменават също и другият зам.-шеф на Военната болница проф. Евгени Белоконски, началникът на Клиниката по реанимация и интензивни грижи проф. Николай Петров, който бе здравен министър в служебния кабинет. С шансове са и доц. Деан Йорданов, завеждащ Клиниката по гръдна хирургия, и доц. Тихомир Евтимов, който ръководи Клиниката по неврохирургия (той бе един от двамата специалисти, оперирал сестрата на Бойко Борисов - д-р Красимира Йорданова, заради открит колкото яйце тумор в мозъка й)", допълва изданието и информира: "Доц. Крум Кацаров бе издигнат от Съвета по отбрана към Министерството на отбраната, но номинации за поста може да правят Министерският съвет и президентът."
"Стандарт" пък съобщава за предстоящо поскъпване на лекарства. "Между 8 и 10 на сто могат да поскъпнат за пациентите лекарствата, които покрива здравната каса. За това алармираха пред в. "Стандарт" фармацевти и производители. Причината е в проекта за договор, който НЗОК предлага на аптеките за 2014 г. В него се казва, че ако фармацевтите или фирмите дават отстъпки на пациентите, трябва да има такива и за касата", пише изданието.
 
"МАЙЧИН ДОМ" СТАВА НА 110 ГОДИНИ
На 19 ноември най-голямата и най-старата АГ болница в България - "Майчин дом" - София, ще отбележи 110 години от създаването си.  През юбилейната седмица ще се проведат няколко инициативи, насочени към пациентите и персонала, заяви изпълнителният директор проф. Виктор Златков. В понеделник, на 18 ноември, ще работят два кабинета за безплатни прегледи. Специалистите от кабинета по стерилитет ще консултират пациентки с репродуктивни проблеми (след предварително записване на тел. 02/9172224  02/9172224), а в Медицинския център към болницата прегледи на бременни или пациенти с гинекологични проблеми ще бъдат извършвани след записване на тел. 02/9172451   02/9172451. С тази инициатива ще се отбележат и две години от откриването на реновираната ин витро клиника на Майчин дом, уточни проф. Златков.
В понеделник се провеждат традиционните лекции на Училището за родители. На една от присъстващите бъдещи майки след томбола, ще дарим ВИП престой в Послеродова клиника, добави проф. Златков.
На следващия ден - вторник, ще се възстанови дейността на болничната библиотека с кът за релаксация на медицинския персонал. Новата придобивка е реализирана благодарение на безвъзмездната финансова помощ "Социални иновации в предприятията" на Европейския социален фонд по спечелен проект на ОП "Развитие на човешките ресурси" към Агенцията по заетостта.
Същият ден ще бъде експонирана фото изложба: "Минало и настояще на Майчин дом", която се надяваме да стане постоянна и непрекъснато да се обновява.
В сряда "Майчин дом" ще се включи в инициативата на Асоциацията на студентите - медици в България "Първи гинекологичен преглед". Кампанията цели промотиране значението на гинекологичните прегледи сред подрастващите момичета в уязвимата възраст под 19 год, както и повишаване информираността им относно често срещани гинекологични и сексуално предавани заболявания. Девойките ще бъдат преглеждани безплатно в кабинет 214 на Диагностично-консултативния блок.