Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12 ноември 2013)
 
В ПРЕСАТА: С ПРОМЕНИ МЕЖДУ 1-ВО И 2-РО ЧЕТЕНЕ ГЕРБ ВРЪЩАТ ПАРИТЕ НА НЗОК
След като вчера научихме, че Владислав Горанов - бившият зам.-финансов министър от кабинета на ГЕРБ, иска парите, национализирани от партията му, да се върнат на здравната каса, днес четем за подобно изказване на друг депутат от доскоро управлявалата партия.  "Бившите управляващи от ГЕРБ ще внесат предложение между първо и второ четене на закона за бюджета национализираните от тях 1.4 млрд. лв. от здравни осигуровки през 2010 г. да се върнат по сметките на НЗОК. Това обяви в Русе последният здравен министър на партията Десислава Атанасова", четем в "Сега". "Слух "намали" болничните легла", оповестява "Дума". Материалът на вестника е в отговор на публикация в "Труд" от вчера, според която новата здравна карта предвижда намаляване на болничните легла с 1627. Проверка на левия ежедневник показала, че в разпространената информация няма нищо вярно. "24 часа" пък ни уведомява, че глобата за лекарства с изтекъл срок, открити в аптека, се увеличава. "Сега е 50 лв. на опаковка, през 2014 г. става 100 лв., защото това с голямо нарушение, съобщи Маргарита Грозданова, и.д. шеф на лекарствената дирекция в НЗОК", четем във вестника.    От материал на "Всеки ден" научаваме, че пенсионираният началник на ВМА ген. Стоян Тонев заминава на работа в Кралската болница в Катар. "В арабската държава той ще получава месечна заплата от внушителните 60 000 долара. Годишно ще прибира 720 000 долара, като сумата е освободена от всякакви данъци и такси", твърди жълтото издание. "Още десет наши лекари заминават за Катар. Медиците са избрани от различни специалности: от хирург до очен доктор и дерматолог, и ще обслужват само ВИП пациенти и кралски персони в супермодерната клиника в Доха. Сред тях освен Стоян Тонев е и бившият шеф на МВР болница генерал Гено Киров. Той също ще се разписва срещу 60 000 долара месечна заплата. На двамата военни професори ще се предоставят супермодерни апартаменти и служебни автомобили, при това напълно безплатно. В болницата в Доха останалите доктори ще се разписват на месечна сума от 10 000 долара и ще ползват същите екстри. Специалистите ще се въртят на 4 месеца на ротационен принцип", пише всекидневникът.
 
САМО 6% ОТ ПОКАНЕНИТЕ ЗА РАКОВ СКРИНИНГ СЕ ЯВИЛИ НА ПРЕГЛЕД, ОТЧИТА СЕ КАТО УСПЕХ
Едва 24 504 души от общо поканени 400 000 са се отзовали на поканите за скринингов преглед за рак по програма "СПРИ и се прегледай" на МЗ. На преглед рак на гърдата са отишли 7,3% от поканените, на преглед за рак на маточната шийка - 4,8%, а за рак на дебелото и правото черво - 4,2 на сто.  Въпреки тези данни работещите по проекта отчитат, че моделът е работещ.  Проектът "СПРИ и се прегледай" може да се обобщи като един от големите провали на здравното ведомство под ръководството на няколко правителства. Финансиран по европрограмата "Развитие на човешките ресурси", проектът трябва да разполага с близо 20 млн. лв. за дейностите си. Стартът му беше даден още през април 2009 г., по време на управлението на Тройната коалиция, а според първоначалния план той трябваше да приключи в края на същата година. След като в следващите години така и не успя да стартира, сроковете по него бяха няколкократно удължавани и настоящият му краен срок съвпада с края на 2013 г. Действителните прегледи започнаха едва около средата на тази година. По всеобщо мнение за този период от време е невъзможно да бъдат изпълнени заложените в него цели.
 
ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА У НАС - ПРЕНЕБРЕГНАТИ, ГЕРОНТОЛОГИЯТА - ЗАБРАВЕНА
България е на пето място в света по темпове на стареене на населението, очакваната продължителност на живота у нас е с близо 10 години по-ниска в сравнение с останалите европейски страни. Броят на възрастните и стари хора непрекъснато се увеличава, а медицинските услуги, които те получават, категорично не са достатъчни и не им гарантират добро здраве и достойни старини. Този извод прозвуча по време на дискусиите на състоялата се преди дни в столицата научно-практическа конференция "Стареене и старост - социални и здравни проблеми". У нас няма ясен регламент на медицинските услуги по домовете, нивото на здравната помощ в някои хосписи е твърде ниско, от години не се подготвят лекари специалисти по геронтология и гериатрия, алармираха участниците във форума. 
 
ПЪРВИЯТ ПЪТ ПРИ ГИНЕКОЛОГА
Асоциацията на студентите - медици в България за първа година организира национален проект "Първи гинекологичен преглед", който ще се осъществи в петте медицински факултета в страната през месец ноември, съобщават от сдружението. Кампанията цели промотиране на важността от гинекологични прегледи сред подрастващите момичета в уязвимата възраст под 19 г, както и повишаване информираността им относто често срещани гинекологични заболявания.  Официален партнъор на събитието е Българската асоциация за семейно планиване и сексуално здраве (БАСП).