Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (6 ноември 2013)
 
ХОРАТА НА КУНЕВА ИСКАТ ЛИЧНИ СПЕСТОВНИ ЗДРАВНИ ВЛОГОВЕ
Всеки здравноосигурен гражданин трябва да има личен спестовен влог, в който да се събират 2% от вноските, които той плаща, съобщава Zdrave net. Такова предложение направиха от Движение "България на гражданите" по време на пресконференция днес. Д-р Красимир Гълъбов, член на изпълнителния съвет на партията, отбеляза, че за да се разчупи монополът на НЗОК в здравноосигурителния модел трябва да бъдат включени и здравни фондове или застрахователи. Според ДБГ ако 2% от парите, които постъпват в момента в здравната каса бъдат дадени на фондовете или застрахователите и с тях се открият лични спестовни влогове, това ще стимулира гражданите да са отговорни към здравето си. От движението уточниха, че по закон в момента има здравно застраховане, което бетонира монопола на НЗОК. Ето защо, за да се създаде пазарна конкуренция с касата, по-добрият вариант е съществуването на здравни фондове.
 
В ПРЕСАТА: КАСАТА ЩЕ ТЪРСИ ПОМОЩ ОТ СЗО ЗА НОВИ КРИТЕРИИ ЗА БОЛНИЦИТЕ
Здравната каса вика на помощ СЗО за изработване на критерии за болниците. Това научаваме от публикация в "Сега".   Материалът свързва това с пореден опит за ограничаване на безконтролното роене на болниците. Ежедневникът цитира и думите на д-р Румяна Тодорова от вчера, според които НЗОК няма да може да изплати цялата дейност на болниците за 2013 г. въпреки протестите отпреди дни на лекарите. Тя очаква и евентуална актуализация на бюджета в средата на годината след отчет за изпълнението му, което също е записано като възможност в проектозакона", пише още "Сега".
"Стандарт" пък ни запознава са някои предстоящи законови промени. "Касата ще прекратява договора си с джипитата, ако отчетат прегледи, които не са извършили. Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, които ще се разгледат в четвъртък. Те са внесени от управляващото мнозинство в лицето на д-р Нигяр Джафер от ДПС, д-р Емил Райнов от БСП и други техни колеги", пише ежедневникът.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ В ИСУЛ ЗАРАДИ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ХРАНЕНЕТО
Във връзка със Световния ден на храненето - 7 ноември, екип на Клиниката по терапия на вътрешни болести, метаболитно-ендокринните заболявания и диететика на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" ще проведе на 7 и 14 ноември 2013 г. от 9.00-13.00 ч. безплатни консултативни прегледи. Това съобщиха от лечебното заведение. Телефон за предварително записване: 9432 433 от 9.00-13.00 часа.
Място за прием: поликлинична част на болницата, ІІ етаж, кабинет №214.
 
Д-Р БОЙКО ПЕНКОВ ОГЛАВЯВА ЛЕКАРСТВЕНАТА КОМИСИЯ ПО ПРОЗРАЧНОСТ
Правителството актуализира състава на Комисия по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина поради настъпили промени в трудовите и служебни правоотношения на част от нейните членове, както и поради изтичане на съответния четиригодишен мандат на друга част. Това съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. За председател на Комисията по прозрачност е предложен заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той е магистър по медицина от Медицинската академия в София с придобити специалности по вътрешни и по белодробни болести. Има над 30-годишен стаж и професионален опит в областта на здравеопазването, като е заемал отговорни длъжности в лечебни заведения, НЗОК, Министерството на здравеопазването.