Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (5 ноември 2013)
 
В ПЕЧАТА: БЮДЖЕТ 2014 - НАЙ-СОЦИАЛНИЯТ И НАЙ-ЛОШИЯТ
"Бюджет 2014 е най-социалният бюджет от 10 години насам. Това обяви шефката на социалната комисия Корнелия Нинова (БСП) по време на заседание на Националния съвет на партията си. Червените направили справка в архива на парламента и се оказало, че за 2 петилетки назад няма републикански бюджет, който да е с толкова социални придобивки", пише "Стандарт". Паралелно с това в "Труд" четем: "Проектобюджетът на здравната каса за 2014 г. е най-лошият, откакто тя е създадена. Това заяви вчера пред "Труд" д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС). Той посочи, че цялата гилдия ще чака до 8 ноември отговора от властта на поставените искания от белите престилки. Ето и още - "Стандарт": Петър Кънев изтъкна, че външният дълг на страната се повишава, "но е много под средните европейски критерии". А Румен Гечев посочи, че за първи път от 1990 г. насам правителството формира значим фонд от 640 млн. лева." "Труд": ""Най-големите притеснения идват от това, че е възможно 104-те млн. лв., заложени като излишък в бюджета за 2014 г., да не се дадат за покриване на недофинансирането на болниците от тази година", коментира д-р Райчинов.
Друг бивш здравен министър пък назовава виновниците за състоянието на здравната система поименно. "Най-големите персонални заслуги за унищожаването на здравното осигуряване в България и на здравеопазването като цяло носят Атанас Щерев, Антония Първанова, Ралица Агайн и Симеон Дянков. Те са съсипателите на модела и причинителите на огромни финансови и здравни щети и злоупотреби, загробили здравеопазването и здравето на българите." Това казва д-р Илко Семерджиев в интервю за "Дума", посветено изцяло на здравноосигурителния модел у нас. "НДСВ положи основите на опорочаването на здравноосигурителния ни модел още през 2002 г., когато започна одържавяването и политизирането на НЗОК, а ГЕРБ довърши погрома през 2012 г., експроприирайки над 2 млрд. лв. здравни вноски и ликвидирайки доброволните здравни фондове, чиято пазарна ниша подариха на застрахователите", казва той.
 
ЛЕКАРИ ИЗЛИЗАТ НА ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ ПРОТЕСТИ ОТ ДНЕС
Смолянската лекарска колегия подкрепя готовността за протестни действия на съсловието и започва предупредителни половинчасови протести от днес, 5-ти ноември, 12.30 ч. Протестите ще са на входовете на болничните заведения, както и в други форми, по решение на Дружествата. Това се казва в декларация на Управителния съвет на РЛК - Смолян.
 
ЕЛЕКТРОННОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ПЕСТИ ПАРИ
Търсенето на здравни услуги се е увеличило значително, а според статистиката тенденцията е към по-голямо увеличение. Същевременно статистиките сочат, че само между 2008 и 2011 година 17 от 28 от страните в ЕС са намалили разходите си за здравеопазване поради политики на бюджетни ограничения. Това стана ясно по време на провелата се днес в Европейския парламент дискусия на тема "Електронно здравеопазване: подобряване безопасността на пациентите и по-добро  управление чрез насърчаване прилагането на информационните и комуникационни технологии в здравеопазването". Събитието беше организирано от асоциацията на квалифицираните експерт-счетоводители. Сред поканените бяха членове на Европейската комисия, представители на организациите на медицинските специалисти и експерти от академичните среди.
 
БЪЛГАРКИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ И ДА РАЖДАТ ПО-РАНО
По данни на НСИ, през последните десетилетия у нас се наблюдава трайна тенденция към увеличаване на възрастта за раждане на жените - ако през 90-те години на миналия век средната възраст за първо раждане на българката е била 20-21 години, днес тя вече е 25-26 години, а за София и най-големите градове достига и дори надхвърля 28-30 години. Този факт не само поражда проблеми по отношение на здравето на майката и детето, но и води до сериозни демографски последици за нацията. Тези данни бяха представени днес от акушер-гинеколози, неонатолози и ембриолози от Медицински комплекс "Д-р Щерев" пред журналисти, като повод за срещата беше 25-та годишнина от първите инвитро процедури, осъществени в България.
 
ДЪРЖАВАТА ДА ПЛАЩА ПЪЛНИЯ РАЗМЕР НА ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ
От следващата година 2% от здравните вноски да бъдат давани на частни осигурителни фондове. Това е заложено в традиционния алтернативен бюджет, представян всяка година по това време от експерти от Института за пазарна икономика. Освен това икономистите смятат, че е необходим много по-сериозен контрол върху това, което отчитат лечебните заведения като извършена дейност, за да се спре порочната практика да се източва НЗОК. От ИПИ също така настояват държавата да се превърне в коректен платец и да започва да превежда на здравната каса пълния размер на дължимите от нея вноски.