Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31 октомври 2013)
 
В СОФИЯ ЗАПОЧНАХА ПРОТЕСТИТЕ ЗАРАДИ ДЕФИЦИТА НА КАСАТА
Софийските лекари и медицински сестри започват протести. Това обявиха председателите на софийските колегии на двете съсловни организации по време на пресконференция днес. Ръководителят на регионалната столична колегия на БЛС проф. Милан Миланов съобщи, че стачката ще се проведе утре, като в 12.30 часа медиците ще спрат работа за 30 минути и ще излязат пред лечебните заведения. Той заяви, че мотивите за протеста са орязването на парите на болниците от НЗОК за месец септември с 20%. Лекарят коментира, че с такива средства ръководствата на лечебните заведения трябва да избират дали да платят заплатите на служителите си или да лекуват пациентите. По повод на вчерашно изказване на управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова, че с 80% директорите могат да платят заплатите до края на годината, той попита с какво тогава ще бъдат лекувани хората, с въздух ли.  Колкото до казаното от министър Таня Андреева, че болниците ще си получат всички пари през януари, той я посъветва да запита премиера Орешарски и Господ дали не могат тази година да отменят коледните и новогодишните празници, защото лекарите няма да имат пари за тях. Ето защо излизаме на протест, каза проф. Миланов, след което цитира революционера Георги Бенковски: "Ние сме длъжни да изкрякаме като кокошки, за да ни чуят, а после могат да ни отрежат главите". Междувременно стана ясно, че протестът на столичните медици започва още днес, като на него излизат лекарите и сестрите от болница "Пирогов".
 
ПАЦИЕНТИ КЪМ ИНСТИТУЦИИТЕ: СПАСЕТЕ ДОСТОЙНСТВОТО НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР
"Уважаеми представители на институциите в България, отправяме призив към вас спешно да съберете смелост и да намерите изход от създалата се ситуация в България, която принуждава нашите лекари да работят и живеят в изключително напрежение, да не мислят за лечението и пациентите, да не мислят за подобряване на своята квалификация, а дали и как  да  протестират срещу държавата." Това се казва в обръщение на пациентски организации "Заедно с теб" до институциите в страната.  Държавата е длъжник на Българския лекар и нека поне да заплати своевременно положения от него труд, пишат пациентите.
 
Организацията иска парламентът да освободи спешно 108-те милиона от  специалната сметка на НЗОК, които останаха от миналата година, тъй като не бяха включени в бюджета за 2013 г.  Второто - да се изпълни решението на Народното събрание от 2009 г., според което от 2013 г. държавата трябва да започне да плаща 8% осигуровка за осигуряваните от нея групи. Пациентите искат още за подобряване на работата и контрола на НЗОК заседанията на Надзорния съвет на институцията да бъдат открити.
 
В ПЕЧАТА: ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВСИЧКИ СМЕТКИ НА КАСАТА СА НА НУЛА
Дефицитът в бюджета за здраве и днес продължава да фокусира вниманието на пресата. Според шефката на НЗОК, дефицитът в касата в момента идва от несвойствените дейности, които й бяха вменени. Ако те се върнат в МЗ, това ще освободи ресурс от около 100 млн. лв.
Тема на вестниците днес са и предстоящите предупредителни лекарски протести. "Докторите в София ще спрат работа за половин час в петък. В Деня на народните будители медиците ще излязат на предупредителен протест пред лечебните заведения точно в 12,30 часа. Това реши столичната колегия на лекарския съюз, като бунтът на белите престилки ще бъде подкрепен и от пациентски организации", четем в "Преса". "Лекарите в Пловдив, Варна и Стара Загора също ще се включат в предупредителния бунт в петък.