Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30 октомври 2013)
 
В ПРЕСАТА: ПОРЕДЕН ПОБОЙ НАД МЕДИК
Няколко ежедневника информират за поредния случай на побой над медик. "Фелдшер от Центъра за спешна медицинска помощ към шуменската многопрофилна болница е бил пребит по време на работа. Денчо Денев, който има над 30-години стаж като фелдшер, е бил пребит от мъж на около 30 години. Инцидентът е станал малко след 22 ч. на паркинга за линейки пред Спешна помощ.
"Той искаше да ме заведе при майка си, бързаше, но се държа грубо, арогантно, почна да ме заплашва, а аз исках да извикам полиция, защото беше много агресивен и оттам стана цялата работа, докато разбера, той започна да ме удря", разказа пострадалият. По думите му след боя нападателят не избягал, а дори се обадил на телефон 112 и казал, че е пребил фелдшер", допълва вестникът.
"Денев е със счупен нос и му предстои операция. Не знам кой как ще вземе мерки и как ще ги вземе, но просто и аз може би ще избягам от тази работа, да си намерят някой друг, който да го бият, казва Денев", четем още в "Дума".
"Здравната вноска да бъде вдигната и вместо 8% да бъде 9% за 2014 г. Това предложение е направил шефът на лекарския съюз Цветан Райчинов на среща с премиера Пламен Орешарски", информира днес "24 часа". "В отговор на искането премиерът е попитал какви по-добри услуги ще предложат на хората медицинските заведения срещу повечето пари", пише пък "Сега" и допълва: "Икономическата ситуация не позволява увеличение на осигурителни вноски", лаконичен беше финансовият министър Петър Чобанов."

НЗОК ПРИНУЖДАВА БОЛНИЦИТЕ ДА ИЗВЪРШАТ ДОКУМЕНТНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
"Отправяме предупреждение към Изпълнителните директори на лечебни заведения, че с подписване на незаконните анекси стават наказуеми по търговски закон за съзнателно нанасяне вреда на ръководените от тях търговски дружества."
"Настояваме отговорните институции - Парламент, Министерски съвет, Президент, НЗОК, да решат спешно проблема с липсващите в бюджета на НЗОК средства, като осигурят необходимите средства за 100% заплащане до края на годината на изпълнителите на медицинска помощ."
"Не можем да приемем никакви половинчати решения. Не можем да се съгласим днешният недостиг да бъде прехвърлен за 2014 г и отново да започнем с дългове."
Всичко това се казва в обръщение на няколко съсловни и пациентски организации.
В обръщението си организациите окачествяват като парадокс действията на здравната каса и твърдят, че тя принуждава лечебните заведения да извършат документно финансово престъпление. От организациите също така призовават в петък, 1 ноември - Денят на Народните будители,  в 12.30 часа, работещите в лечебните заведения на територията на София да излязат на половин часов предупредителен протест пред болниците под надслов: "Не можем да се съгласим днешният недостиг да бъде прехвърлен за 2014 г. и отново да започнем с дългове. Следващата година ние и нашите пациенти отново ще живеем,  работим и боледуваме , което, явно, не влиза в сметките на днешните отговорни за състоянието институции" .
 
Д-Р АНДРЕЕВА: НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО НЯКОИ БОЛНИЦИ ИСКАТ ДА СПРАТ ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ
Най-песимистичният вариант е лечебните заведения да получат изработените си през последните месеци пари през януари. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева пред журналисти. Тя отново потвърди изказването си от вчера, че на болниците ще бъдат изплатени 100% от извършената дейност, като добави, че не разбира защо при това положение някои лечебни заведения се готвят да отказват планов прием. "Искам да успокоя моите колеги и да не мислят в посока на крайни действия", каза министърката. Тя напомни, че до края на декември НАП ще събере над 30 млн. лв., които ще отидат за покриване на дефицита. Пари за това ще бъдат отделени и от планирания за 2014 г. излишък от 104 млн. лв. в бюджета на НЗОК.
 
ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИ ЗА МЕДИЦИТЕ
Министерството на здравеопазването трябва да отпуска за спешна помощ толкова пари, колкото са предвидени в бюджета на НЗОК за първична помощ. Това е само една от политическите мерки за реализиране на записаните в националната здравна стратегия цели, които днес бяха представени за обсъждане по време на форум, организиран от СЗО и МЗ. Относно кадровата политика е записано повишаване на заплащането на медицинските кадри до средните за Европа нива. Говори се и за увеличаване на местата за учащи за професионалисти по здравни грижи и ориентиране към университетското лекарско образование спрямо липсата на кадри.