Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22 октомври 2013)
 
В ПРЕСАТА: "РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ - ЛЮБИМ ПОХВАТ НА ВЛАСТТА"
 
Днешният брой на "Труд" отбелязва "Асоциацията на работещите в спешната помощ е против екипите от линейките да поемат пациентите на личните лекари, след като приключи работният ден на джипитата. В събота съборът на лекарския съюз (БЛС) одобри идеята семейните доктори да работят по 8 или 12 ч дневно, а след това здравната каса да плаща на спешната помощ и тя да поема всяко оплакване от болни".   И още: "250 са екипите на Спешна помощ в страната. Ако идеята на лекарския събор мине, те трябва да вършат работата и на 5000 джипита след края на работния им ден." Изданието взима мнението и на пациенти: "Недоволни пенсионери се противопоставиха на новите искания на лекарите. Според възрастните хора по този начин процедурата ще бъде безсмислено усложнена. Хората са на мнение, че при настинка, придружена с по-висока температура и кашлица, не би следвало да се обръщат към Спешна помощ."
Коментарна публикация в ежедневника прави опит за снимка на настоящата ситуация в здравеопазването: "Всеки срещу всеки - такава е картината в здравеопазването днес. Пациентите и лекарският съюз скочиха на властта, която иска да заложи орязан бюджет за сектора и догодина. Спешните доктори са в конфликт с джипитата, които искат да им стоварят грижите за пациентите си, след като привечер затворят кабинетите си. Частните болници се нахвърлиха срещу държавните, които единствени получавали еврофинансиране и винаги били привилегировани. Засега само медсестрите мълчат."
"Разделяй и владей" е любим похват на властта още от римските императори. Той не решава проблеми, само прехвърля отговорността за тях, отбелязва авторът.
 
БЛС: ПРОЕКТОБЮДЖЕТЪТ НА КАСАТА Е ИЗГОТВЕН В РАЗРЕЗ СЪС ЗАКОНА
Надзорният съвет на НЗОК ще се срещне днес от 16.30 часа с министъра на финансите Петър Чобанов и министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, за да бъде обсъден проектобюджетът на касата за 2014 г. Това съобщи за Zdrave.net представителят на пациентските организации в надзора Иван Димитров. Той поясни, че на вчерашното заседание на съвета надзорниците са поискали тази среща, тъй като не са съгласни с предложенията на Министерството на финансите за бюджет на НЗОК за 2014 г. Според него създаването на бюджет от страна на финансовото министерство, който при това се предлага без ръководството на НЗОК предварително да е запознато с него, е пряка намеса в работата на една независима институция, каквато трябва да е касата. Д-р Димитров добави, че от БЛС имат намерение да сезират БСП и ДПС за неизпълнение на подписаните с тях споразумения преди изборите.
 
СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ ОТКАЗА УЧАСТИЕ В РАБОТАТА ПО НЗК
Сдружението на общинските болници отказа участие в изработването на Национала здравна карта. Председателят на сдружението д-р Неделчо Тотев бе включен в състава на Националната комисия. В писмо до министъра на здравеопазването от сдружението информират, че не дават съгласие техен представител да участва в изработването на картата. За това съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването.
В писмото се посочва, че заложените изисквания за определяне на максимален брой легла и лечебни заведения, които ще сключват договори с НЗОК, противоречат на философията на здравното осигуряване, на Закона за защита на конкуренцията, на Закона за защита от дискриминация, на Договора за създаване на Европейската общност и на  Конвенция за правата на човека и биомедицината. Като доказателство е посочено още и Становището на Комисията за защита на конкуренцията, според което  Определянето на максимален брой легла и максималния брой лечебни заведения в областните и Националната здравна карта е в нарушение на ЗЗК.