Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21 октомври 2013)
 
В ПРЕСАТА: БЛС ИСКА ДОПЛАЩАНЕ, 10% ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА И 8-ЧАСА РАБОТА ЗА ДЖИПИТАТА
"До края на годината болниците ще въведат официално доплащане от 20% на всички дейности, които би трябвало да се поемат напълно от НЗОК. Решението бе взето на лекарския събор през уикенда. То е в отговор на намерението на надзора на касата заради недостиг на средства лечебните заведения да получат само 80% от парите за дейността си през септември. За октомври и ноември финансирането им може да е дори още по-малко, тъй като ще бъде съобразено с останалите пари по бюджета на касата." Това четем в "Сега", като информацията присъства в повечето ежедневници. От "Труд" пък научаваме, че и пациентите са готови на протести, ако проектобюджетът на НЗОК за 2014 г. остане в орязан вид. Изданието цитира Иван Димитров, представител на пациентите в Надзорния съвет на здравната каса. "Където са лекарите, там ще сме и ние, пациентите. А още миналата седмица обяснихме, че не приемаме проектобюджет с по-малко средства от тазгодишния", заявява Димитров, цитиран от вестника.                     "Земя" ни информира за още едно решение от Събора на лекарите. "Личните лекари да имат осемчасов работен ден, а не да бъдат денонощно на разположение на пациентите 7 дни в седмицата. Според предложението през останалата част от денонощието, както и през почивните дни, пациентите трябва да бъдат обгрижвани от спешната помощ. Съюзът ще иска промяна в наредбата, която регламентира денонощната заетост на личните лекари. Съборът гласува още да се върне наложената практика при всяко посещение на доктор в доболничната помощ, пациентът да плаща такса от 1% от минималната заплата, а за болничен престой - 2%. За тази цел трябва да се подготвят съответните законови промени, заявиха от лекарския съюз", четем в ежедневника.
 
ИМУНИЗАЦИИТЕ - ОБРАТНО В МЗ, ИСКАТ ДЖИПИТАТА
Ваксинопрофилактиката е ключов елемент от системата на общественото здравеопазване и съгласно Закона за здравето обхваща всички български граждани, независимо от техния здравноосигурителен статус. Съществуващата в момента нормативна уредба, която задължава НЗОК да закупува, съхранява и разпределя задължителните ваксини, съгласно имунизационния календар на Р България, e несвойствена за НЗОК и несъответстваща на закона за здравното осигуряване дейност. Това се казва в позиция на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. "Считаме за по-целесъобразно тези финансови средства да бъдат насочени за диагностика и лечение на здравноосигурените лица, а Министерство на здравеопазването да осигури чрез държавния бюджет задължителната ваксинопрофилактика. Съгласно Закона за здравето, имунопрофилактиката е грижа на държавата, респективно Министерство на здравеопазването", посочва се в позицията. И още: "Настояваме да бъде възстановен действалият преди промяната ред на планиране на количества, закупуване на ваксини и доставката им до изпълнителите на медицинска помощ, при който това е ангажимент на Министерството на здравеопазването и неговите регионални структури - РЗИ. Това би гарантирало ваксинално покритие и на здравнонеосигурените лица и бежанците."
 
АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА НА НЗОК ИЛИ ПРОТЕСТИ
Лекарите в страната ще започнат протести, ако бюджетът на НЗОК за тази година не бъде актуализиран. Това решиха делегатите на 58-ия извънреден Събор на БЛС в Равда, съобщиха от пресцентъра на съсловната организация. Ръководствата на КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) - КНСБ също   не подкрепят проекта за бюджет на НЗОК за 2014 година, съобщиха от пресцентъра на КНСБ. Предложеният проект за бюджет за 2014 г. е дори по-лош от бюджета за 2013 г. Никъде не се отчита факта, че се очаква дефицит от около 150 млн. лв. за настоящата 2013 година. За КНСБ и ФСЗ е неприемливо да се планира дефицит на здравноосигурителните плащания в размер на 440 658 хил. лв. спрямо изразходваните средства през 2013 г., а в същото време, съгл. чл. 3, да се приема излишък по бюджета на НЗОК за 2014 г. на обща сума 104 834 хил. лв.   Ръководството на ФСЗ - КНСБ призовава управляващите да актуализират бюджета на НЗОК за 2013 г. за 100% разплащане на извършената дейност на лечебните заведения за болнична помощ.
 
КАМПАНИЯ ОТБЕЛЯЗВА СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С АРТРИТА
Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) и Рош България отбелязват Световния ден за борба с артрита през октомври, като компанията подпомага проект за рехабилитация на децата с това заболяване. Кампанията стартира от днес, 21 октомври 2013 г. Като част от нея малките пациенти ще могат да посещават заниманията по водна рехабилитация и арт-терапия два пъти седмично в продължение на цял месец.
Рехабилитацията във вода е част от комплексното лечение на деца с ревматични и други заболявания. По време на заниманията се развиват двигателни умения и навици, които допълнително се стимулират от физичните свойства на водата (температурата затопля цялото тяло, подемната сила помага за правене на упражненията, налягането върху крайниците изтласква кръвта към сърцето, плътността на водата пък подпомага движенията и същевременно оказва съпротива за трениране на двигателния апарат). Така средата също влияе върху укрепването на ставите и мускулите на децата.