Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (9 октомври 2013)
 
РАЗКРИТИ СА ДВА НОВИ ПУНКТА ЗА ИЗДАВАНЕ НА ЕЗОК
Консорциум "КИМ - 2000 - ДЕМАКС" уведоми Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за разкриването на два нови пункта за изработване и доставка на европейска здравноосигурителна карта /ЕЗОК/, информират от касата. Целта е да се улесни обслужването на гражданите, които подават заявления за документа. Новооткритите офиси  се намират в София, ул. "Коломан" № 1- ОСК "Славия" офис 21 и в  Силистра, ул. "Добруджа" № 8. Работното време и на двата нови пункта е от 10.00 до 16.00 часа от понеделник до петък.
 
БЪЛГАРИЯ - НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА ПО ИМУНИЗАЦИИ СРЕЩУ ГРИП
Едва 3% от българите се ваксинират срещу грип, което ни поставя на едно от последните места в Европа по този показател. Това съобщи по време на пресконференция днес националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Тя добави, че в нашата страна дори се наблюдава тенденция за намаляване на обхвата на имунизациите срещу грип. Според нея една от основните причини за това е ниската информираност на населението по отношение на грипа и ваксините. Проф. Кожухарова обяви, че се покачва броят на заболелите от остра респираторна инфекция. Миналата седмица при наблюдаваните от експертите към центъра по заразни и паразитни болести 380 000 души са регистрирани 2020 заболели, а предходната са били 1445. За момента обаче няма нито един случай на грип. Проф. Кожухарова, коментира, че е много трудно да се направи прогноза кога ще започне грипната вълна. Тя добави, че от СЗО очакват три щама на вируса - т.нар. калифорнийски тип А, вариациите на AH3N2 и тип В. Ето защо за сезона 2013 - 2014 са подготвени именно ваксини срещу тези щамове.
 
"МИНУТКА ЗА ЗДРАВЕ" НА 10 ОКТОМВРИ
Световният ден за взаимопомощ - 10 октомври, ще се отбележи с инициатива на БЛС в партньорство с компания  Eli Lilly  под надслов "Минутка за здраве", съобщиха от съсловната организация. Денят обединява общите усилия на стотици общества и граждански организации с идеята да работим всички заедно, за да помогнем за подобряване здравето на нацията.
Лекари и фармацевти  ще измерват кръвно налягане, а участници без медицинско образование ще измерват телесно тегло и ще изчисляват индекс на телесна маса. За целта те са преминали през фирмено обучение.
 
В ПРЕСАТА: РОДИЛКА И БЕБЕТО Й ПОЧИНАХА
"30-годишна родилка от Габрово и бебето й починаха. Новороденото издъхнало в местната областна болница "Тота Венкова", а майката - няколко дни по-късно в Клиниката по реанимация в Плевен....Съпругът Станислав подозира лекарска грешка." Така "Труд" обобщава информация, излязла в повечето ежедневници днес.  Родителите и съпругът й са категорични, че ще съдят габровската болница, информират всички издания.
От "Монитор" научаваме за ремонт в столичната инфекциозна болница. Той е за 1,4 млн. лева, съобщи нейната директорка проф. Татяна Червенякова вчера. Лечебното заведение не е обновявано от 35 години и някои от корпусите му буквално се рушат, а условията за пациентите са кошмарни, пише изданието.  Материал на "Труд" пък разказва за поредното населено място у нас със собствен осигурителен модел. "Жителите на квартал "Кирково" край Велики Преслав си наеха фелдшер срещу 1 лев на месец. Хюсеин Мехмедов (61 г.) ще преглежда всеки платил символичната такса два пъти седмично. Иначе фелдшерът работи в спешната помощ във Велики Преслав. Мехмедов винаги е помагал на местните в "Кирково", които го търсели я за инжекция, я за съвет. Сега обаче посещенията ще са в точен ден и час по график, обясни кметският наместник Надя Миланова.