Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (8 октомври 2013)
 
БИВШИЯТ ШЕФ НА ФОНДА ЗА ДЕЦА ЩЕ СЪДИ МЗ
Бившият директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров (на този пост той беше 3 години) обмисля да съди здравното министерство заради уволнението си. Това стана ясно на пресконференция днес. В нея участваха представители на дарителски организации, бившият председател на Обществения съвет към фонда Калин Каменов и самият Александров. Фондът беше създаден през октомври 2004 г., за да подпомага финансово и организационно лечението на деца в чужбина, когато то не може да бъде осъществено у нас, или в страната ни, ако не се заплаща от здравната каса. През първите 4 години обаче процедурата по кандидатстване беше тромава и неефективна, затова семействата на болни деца редовно набираха средства с дарителски кампании, докато фонда връщаше средства в бюджета. Имаше и случаи на починали деца, докато чакаха одобрение на молбите си за лечение. Това наложи промяна в правилника за работа на фонда и смяната на тогавашния директор. Подменен беше и съставът на Обществения съвет към фонда.
През 2010 г. фондът подпомогна лечението на 276 деца - приблизително толкова, колкото получиха финансиране за целия период 2005-2009 г. През 2011 броят им нарасна до 387, а през 2012 - до 715 деца, за които бе отпусната сумата от 10 372 744 лв. До края на септември тази година са одобрени заявленията на 670 деца на стойност 8 401 654 лв. За да намалят стойността на лечението на българчета зад граница, Павел Александров и екипът му са постигнали договорености с лечебни заведения в чужбина, с които цените се намаляват с около 50%, обясни бившият вече председател на фонда. Така само за последните месеци на държавата са спестени около 4 млн. лв., посочи той. Въпреки това вчера Павел Александров е бил уволнен - без предизвестие и без обяснение за мотивите за това решение. Медиите пък получиха копие от доклад отпреди 5 месеца за извършена административна проверка във фонда, който е наречен "лечебно заведение".
"Този доклад е срам за всеки средностатистически счетоводител", коментира днес Йордан Петров от "Спаси, дари на…" - дарителска организация, която бе създадена спонтанно преди години поради неспособността на фонда по онова време да си върши работата и която днес се обяви в защита на уволнения директор.
Според Красимира Величкова от Българския дарителски форум, освобождаването на Павел Александров е било изключително неаргументирано и с него се унищожава един работещ екип. "Защо никой не потърси мнението на родителите", запита Десислава Хурмузова, която също участва в обществения съвет към фонда от името на гражданските организации. Обяснението на участниците в днешната пресконференция за случилото се е простичко - в държавната администрация прави лошо впечатление, когато нещо работи, защото така по-ясно се вижда какво не работи.
 
ИВА СТАНКОВА ПОЕМА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Д-р Ива Станкова, лекар педиатър и бивш депутат от БСП, е новият директор на Фонда за лечение на деца. Това потвърди пред журналисти днес здравният министър д-р Таня Андреева. Тя допълни, че познава д-р Станкова отдавна и смята, че с нея работата на фонда ще се нормализира. По думите на Андреева, досегашният директор на фонда Павел Александров е освободен поради констатирани нарушения в работата - както административни, така и в сферата на трудовото законодателство. Въпреки че той бе защитен от редица граждански организации, според които под негово ръководство фонда е вземал и експресни решения в рамките на 24 часа при необходимост, здравната министърка отново заяви, че имало случаи на заявления, забавени с над 100 дни.
 
ПАРТИЯ ИСКА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЛИЧНИ ЗДРАВНИ ВНОСКИ
Премахване на солидарното здравно осигуряване и въвеждането на индивидуални здравни вноски иска ръководството на ВМРО. По време на пресконференция днес, посветена на Световния месец за борба с рака на гърдата,  зам.- председателят на партията Ангел Джамбазки заяви, че е необходима промяна на здравноосигурителния модел. Според него сегашното солидарно осигуряване е безполезно и доказателство за това е липсата на достъп до лечение на хората, които си плащат осигуровките. За пример той даде отказа на здравната каса да заплати терапията на няколко жени с рак на гърдата. Джамбазки бе категоричен, че е неприемливо тези, които си плащат осигуровките, да не могат да се лекуват, а в същото време хиляди хора, "предимно от цигански произход", да се лекуват безплатно, без да са осигурени.
 
ПРЕЗИДЕНТЪТ ЩЕ НАЛОЖИ ВЕТО ВЪРХУ ПУШЕНЕТО НА ЗАКРИТО
"Не мога по никакъв начин да противопоставя като аргументи здравето на нацията и изискванията на един или друг бранш. Режимът, който беше постигнат, е въведен в много европейски държави. Той е ясен, категоричен и дългосрочно правилен. Надявам се да не отстъпим от тази позиция". Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев във връзка с готвената от управляващите отмяна на пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Плевнелиев бе категоричен, че ако парламентът направи съответните промени в Закона за здравето, той ще наложи вето.