Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (7 октомври 2013)
 
ТРИ МЕСЕЦА ЗАТВОР ЗА НАПАДЕНИЕ НАД ЛЕКАР
Присъда от три месеца затвор получи 37-годишният Габриел Силвестров от врачанското село Бели извор за нападение над лекар. До арест и съд се стигна след като миналата неделя Силвестров бе закаран с линейка като пациент в Спешното отделение на болницата във Враца със съмнение за инфаркт. Там той заплаши дежурната лекарка д-р Нели Конова с нож, припомня сайтът kmeta.bg.
До лекото наказание се стигна, след като той се признал за виновен и сключил споразумение с прокуратурата. Агресивният мъж признал, че скочил от носилката и се разкрещял, че ще разпори дежурната лекарка. Гардовете на здравното заведение отървали лекарката, а полицията го прибрала в ареста. Присъдата на Районния съд е окончателна и не подлежи на обжалване. Мъжът ще я излежи във врачанския затвор. От болницата обаче съдействат на нападнатата докторка да заведе гражданско дело и да предяви иск срещу опасния пациент, който е с криминално досие, информира още kmeta.bg.
 
БЪЛГАРИЯ СТАВА АСОЦИИРАН ЧЛЕН НА ЕВРОТРАНСПЛАНТ
Директорите на болниците, които са донорски бази, са отговорни за донорската дейност в ръководените от тях лечебни заведения. Решението за това е взето от ръководството на Министерството на здравеопазването. Тази отговорност им се вменява чрез договорите за управление, които директорите подписват при поемането на поста. Щом лечебното заведение е акредитирано за такава дейност, те ще трябва да съблюдават как се изпълнява тя. Проф. Славов, заместник министър на здравеопазването обясни, че една от задачите на директорите ще бъде да отчитат броя на пациентите, постъпили в управляваната от тях болница, които са потенциални донори. Днес ще бъде гледан и стандартът за трансплантация на клетки и органи, каза още проф. Славов. В него се оптимизира донорството по отношение на показанията кой да бъде донор. Така например донор ще може да бъде и пациент с тумор в мозъка, който няма метастази на други места или пациент с хепатит В и С, при положение, че реципиентът има същите антитела. От Министерството на здравеопазването също така смятат да инициират създаването на обществен съвет за донорството. Проф. Славов информира, че в него ще участват представители на медиите, един човек от пациентските организации, представители на БЛС и координатори по донорство от различни болници. Сред идеите на министерството е също така реанимационните отделения от второ ниво да могат да участват в процеса на откриване на подходящи донори. В края на годината България ще подпише договор с Евротрансплант, съобщиха от МЗ. Проф. Славов уточни, че страната ни няма да е пълноправен член, а само асоцииран, тъй като не може да изпълни половината от клаузите на организацията. Все пак България ще може да участва в обмена на органи, стана ясно от думите му. Той добави, че по този повод МЗ подготвя наредба за внос и износ на тъкани и органи.
 
ЗДРАВНИ ВНОСКИ ВЪРХУ ДОХОДИ ОТ СОБСТВЕНОСТ ПРЕДЛАГА КНСБ
Въвеждане на здравноосигурителна вноска върху доходи от собственост и други подобни източници за лица, които нямат доходи от труд и не са задължени да се осигуряват на друго основание, предлага КНСБ. Мярката би трябвало да засегне лицата, които не са работещи, не са социално слаби и не са самонаети. Днес в централата на синдикалната организация се проведе дискусионен форум на тема "Достойният труд в България", посветена на Световния ден за достоен труд. На форума президентът на КНСБ Пламен Димитров представи исканията на синдиката към правителството във връзка с икономическата, данъчна и бюджетна политика, работните заплати, пазара на труда, общественото осигуряване и усъвършенстване на законодателството.
 
ОТ ПЕЧАТА: НЗОК Е НАПЪЛНО РАЗБИТА, КАЗВА Д-Р ТОДОРОВА
Невероятен дисбаланс в работните заплати - тези, които са дошли по-късно, са със значително по-солидно възнаграждение в сравнение с онези, които работят дълги години в системата. Това коментира шефката на НЗОК д-р Румяна Тодорова в разказ за това в какво състояние е заварила осигурителната институция. "Става дума за около 500 лева разлика. Естествено, че няма срамен труд, но не мога да приема секретарката да получава повече от експерта, на когото се разчита да упражнява контрол върху изразходваните средства", казва тя и допълва: "В институцията цари пълен хаос. Хората не работят в екип. Никой не знае какво прави, защо го прави и на кого трябва да подаде събраната информация. Това са моите констатации за тези три месеца. Иначе новият момент за мен е, че имам база за сравнение. Как оставихме институцията през 2009 г. и как я намираме четири години по-късно. Тя е напълно разбита."
Още преди да е факт вторият вот на недоверие към кабинета, "Труд" ни информира за какво ще е третият. "След вота на недоверие, който ГЕРБ подготвя за провалите в инфраструктурните проекти, следващият ще е за здравеопазването. Той ще бъде поискан до края на годината, съобщи за "Труд" бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ - Десислава Атанасова", четем във вестника.
От "Стандарт" научаваме, че осигурителните прагове за лекарите все пак ще останат на сегашните си нива. "Без промяна ще са минималните осигурителни доходи за лекарите догодина. Първоначално обявеният 13% ръст на праговете, под който не може да се правят вноските за пенсия и здраве, бе оспорен от част от браншовите структури в здравеопазването. Те се оплакаха, че не са участвали в преговорите със синдикатите в края на август. Тогава представители на гилдията от КРИБ и БТПП се съгласиха лекарите в клиниките да се осигуряват минимум върху 650 лв., а в болниците - върху 960 лв. От Националната асоциация на работодателите от здравеопазването обаче са категорични, че няма как да се вдигнат доходите, докато не се завишат цените по клиничните пътеки", пише вестникът.