Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (4 октомври 2013)
 
В ПРЕСАТА: ПАЦИЕНТИТЕ В РАЗГРАД ЩЕ БЪДАТ ОБСЛУЖВАНИ ОТ УСМИХНАТИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
От "Преса" научаваме за нововъведение в болница в Разград. "Пациентите в разградската болница "Свети Иван Рилски" занапред няма да бъдат обгрижвани от нацупени сестри, а само от усмихнати. Този ангажимент пое новият директор на лечебното заведение д-р Гечо Жеков. "Направих специална среща със старшите сестри на всички отделения. Обясних им колко е важно винаги да изглеждат добре, да са усмихнати, вежливи и внимателни с болните", обясни той. Според него пациентите изживяват болезнено липсата на внимание и заинтересованост от страна на персонала", пише изданието и уточнява, че повод за нововъведението е оплакване от пациентка на хемодиализа.
"Всеки трети лекар, който работи в болница, ще се наложи да избира дали да запази мястото си догодина. Това ще стане, ако се приеме идеята доктор в клиника да има само един договор, по който получава пари от касата. Предложението е една от идеите на НЗОК за промени в работата на фонда през 2014 г.", пише днес "Стандарт". "Общо 12 640 са лекарите, които работят в болниците с договор с НЗОК, сочат данните на фонда. От тях 3713 са с два договора, а още 99 медици са с три. Дефицитът на средства в НЗОК е тема на друга публикация в "Стандарт". "До 600 лв. разлика в цената на едно и също лекарство за рак, което фармацевтичните компании продават на болниците, а здравната каса плаща, откриха експерти от фонда. В същото време около 130 млн. лв. няма да стигнат на НЗОК за лечебниците до края на годината. Затова от НЗОК искат да се въведе централизирано договаряне на цените на медикаментите за рак в болниците. Премиерът Пламен Орешарски също застана зад идеята", допълва публикацията.
 
НЗОК ОБЛЕКЧАВА ПРОЦЕДУРАТА ПРИ ОТПУСКАНЕ НА ИНСУЛИН
Националната здравноосигурителна каса променя режима на предписване и отпускане на конвенционални (човешки)  инсулини и улеснява болните от захарен диабет, които се лекуват с тях, съобщиха от институцията. Вече няма да е необходимо да се издават и утвърждават протоколи IC на задължително здравноосигурените лица с тази диагноза. Промяната изисква започването на терапия с конвенционални инсулини, както и терапията след промяна на терапевтичната схема, задължително да се извършва след преглед от специалист ендокринолог. На общопрактикуващия лекар следва да се представя медицински документ от извършени  прегледи (амбулаторен лист, епикриза) с назначената терапия - вид и доза на конвенционалния инсулин. Корекция на терапията и на съответната доза да се извършва само от специалист ендокринолог или детски ендокринолог. При наличие на утвърдени действащи протоколи за конвенционални инсулини ще се издава рецептурна бланка образец МЗ-НЗОК №5 или №5А в съответствие с вида и дозите конвенционални инсулини, посочени в протокола. Аптеките -договорни партньори на НЗОК, след 01.10.2013 г.,  ще изпълняват рецептите и няма да изискват от пациентите протоколи. За лицата, при които има назначена терапия и вече са издадени протоколи, за остатъчния период на валидност на протокола не се налага извънреден преглед или консултация с ендокринолог, допълват още от НЗОК.
Задължително здравноосигурените лица с поставена диагноза Неинсулинозависим захарен диабет (МКБ Е11), на които за първи път е назначена терапия с конвенционални инсулини, отпускани без протокол, имат право да получават глюкомер и съответно тест-ленти за него. Това ще става по преценка на специалиста, с предписване на втората рецепта. Лекарят задължително ще се съобразява с наличието на предходно предписване и отпускане на конвенционални инсулини, което ще се удостоверява с вписване в "Рецептурна книжка на хронично болния". НЗОК е заплатила на аптеките 12 902 342 лв. за конвенциални инсулини за първите шест месеца на 2013 година, съобщават още от касата.