Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (3 октомври 2013)
 
ДЪРЖАВНО СЪФИНАНСИРАНЕ НА СКЪПОСТРУВАЩИТЕ ЛЕКАРСТВА
"Има категории, както са психичноболните, както са онкоболните, както е спешната помощ, за които в Закона за здравето е записано, че са грижа на държавата. Те не могат да бъдат грижа на един фонд, в който, както виждате, като падне събираемостта и изведнъж парите свършват." Това каза управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова днес пред Нова телевизия. Повод за разговора с нея станаха проблемите около онколекарство, непредвидено за плащане от бюджета на осигурителната институция, което в крайна сметка фирмата-производител дари за октомври и ноември. "Декември се плаща с бюджета за 2014 г.", припомни д-р Тодорова на въпрос какво ще се случи след тези два месеца и уточни, че въпросният медикамент ще бъде заложен в следващия бюджет на касата.
Според нея обаче скъпоструващите медикаменти за онкоболните трябва или да се върнат към здравното министерство, или да бъдат съфинансирани от него.
 
ЕВРОПЕЙСКИЯТ ТРУДОВ ПАЗАР - ОТВОРЕН ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ
Кариери в бяло представя календара на международните изложения за работа за медицински персонал през тази есен.  Календарът включва изложения в Испания, Румъния, Молдова, Хърватска, България, Гърция, Унгария и Чехия. Над 20 работодателя ще търсят персонал в няколко европейски страни. Събитията са изключително насочени към медицинския персонал, търсещ работа в страната и чужбина.
Частни болници и клиники, заедно с компании-посредници, се включват в изложенията, за да се срещнат близо с търсещите медицинска работа и да им помогнат директно в намирането на желаната позиция. Възможностите са за държави като Германия, Англия, Ирландия, Франция, Белгия, Дания, Норвегия, Финландия, Швеция, Австрия, Швейцария. Отворено е за всички специалности.
Българските здравни работници са поканени да се включат на изложенията в Пловдив (на 12.октомври), София (на 13.октомври) и Плевен (14.октомври).
Посещението на изложенията е напълно свободно и безплатно.
Кариери в бяло е платформа, насочена към медицински специалисти търсещи работа, давайки им възможност да се срещнат с няколко потенциални работодателя. Предлагат се заплати, започващи от 2500 евро, езикови курсове.
 
В ПРЕСАТА: ВТОРИ СТЪЛБ НА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ - ДОГОДИНА
Готвят се стъпки за децентрализация на здравната каса, обяви вчера премиерът Пламен Орешарски, имайки предвид всъщност демонополизация на обществения осигурителен фонд. Част от изданията днес реагират на анонса на министър-председателя с публикации, посветени на модела на здравно осигуряване.
"24 часа" пише: "Очаква се до средата на 2014 г. да бъдат готови законодателните промени, които ще очертаят по какъв модел ще се изгражда вторият стълб на здравното осигуряване. "Най-последователната позиция за децентрализация на здравната каса е изразявана досега от ДПС. В момента  хора на ДПС разработват предложенията за втория стълб", четем още в "24 часа".
С публикация по темата е и "Монитор". "Да се осигуряваме за здраве като за пенсия с втора вноска във фонд за допълнително здравно осигуряване е единият вариант, който ще обсъждат експерти. Това означава НЗОК да поеме основен пакет от медицински услуги, които да заплаща за нашето лечение", обяснява материалът.
 
Д-Р БОЙКО ПЕНКОВ: НЯМА ПРИЧИНА ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАМЕ ОТ ЗАРАЗНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ЗАРАДИ БЕЖАНЦИТЕ
Това каза д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването, на изслушване в парламента, предаде репортер на Агенция "Фокус". По думите на д-р Пенков, има риск, но до момента е установено само малко дете с хепатит А.
"В нашите лаборатории се правят всички изследвания за епидемии и рискове. Мерките на министерството са сходни с тези, които са взети в други лагери за временно пребиваване. Направихме запитване дали има разлика с календара на Сирия за ваксинация. Двата календара са абсолютно сходни. Не получихме информация какво става в държавата в последните три години. Взе се решение на всички деца, които нямат писмен документ, че вървят по този календар, да им бъде направена ваксина, осигурена по НЗОК", посочи д-р Бойко Пенков.