Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30 септември 2013)
 
В ПРЕСАТА: ГАЙДАРСКИ И АНДРЕЕВА В СЪГЛАСИЕ - ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е В ПОГРОМ
"Съгласен съм с мнението на здравния министър Таня Андреева, че здравеопазването в момента е в погром. Някои болници наистина са в погром. Какво значи да ти се полагат 10 - 20 млн. лв., а здравното заведение да харчи 40 - 50 млн. Аз такива болници бих ги дал на прокурор. Само ако те са разходвали разумно, нека парите им да се дадат." Това казва за "Стандарт" бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски. Изданието търси мнението му във връзка с поредната неласкава оценка на д-р Таня Андреева за поверения й сектор. Проф. Гайдарски дава за пример ВМА, като заявява, че е категорично против да се погасят борчовете й: "Ето, ВМА иска 30 млн. за погасяване на задълженията си. Дори и моят приятел военният министър Ангел Найденов настоява тези пари да й бъдат дадени. Аз съм категорично против, защото за мен това е безумие. Не може на една болница да се дадат 30 млн., а на останалите 5 - 8 млн., а на Спешната помощ - нищо. С тези 30 милиона, които иска да ги получи ВМА, могат да се подпомогнат 30 клиники в страната", смята бившият здравен министър. Според него, болниците трябва да получават пари по строго определени критерии. "Но не здравната каса да казва с кои болници ще работи, с кои - не, както се предлага. Това би противоречало на конституцията. Трябва да се сключва договор с болниците, които отговарят на изискванията. Касата не може да прави подбор", посочва проф. Гайдарски. Той твърди още, че не е разумно клиничните пътеки да се плащат по-скъпо на университетските болници. "По-логично е да се плаща повече на тези болници, които извършват по-сложни операции. Това правят не само университетските, а и някои от останалите, в които има добри лекари и добра апаратура. И да не става въпрос за повече пари изобщо, а за оценка на пътеката", отбелязва професорът.
По същата тема "Стандарт" търси и мнението на друг бивш здравен министър - д-р Стефан Константинов. Неговият коментар е такъв: "Напускайки поста на министър, казах, че точно във финансирането на болничната помощ е заложена бомбата с часовников механизъм за системата. Сегашната криза и дефицитът в бюджета на НЗОК доказват, че съм бил прав. При така конструираната система разходите непрекъснато ще се увеличават, без това да е свързано с подобряване на качеството." По думите му, броят на болниците е един от реалните ни проблеми.
И още: "Друга претоплена идея, която откровено мога да нарека глупава, е да се въведе коефициент на цените на клиничните пътеки в зависимост от вида болница. Не може една и съща манипулация, операция, лечение да се плаща различно в различните заведения или краища на България. Точно обратното - касата трябва да се стреми едно и също лечение да го плаща по най-ниската цена, постигана от болница. Това ще е реалният стимул за ефективност", казва д-р Константинов. Мнението му по отношение на плащането на болниците се покрива с това на проф. Гайдраски - според него големите болници трябва да получават повече пари не защото просто са такива и имат много персонал, а защото в тях се лекуват най-тежките случаи.
 
МЗ ЗАПОЧВА ИМУНИЗАЦИЯ СРЕЩУ ОСЕМ ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ НА ДЕЦАТА БЕЖАНЦИ
Министерство на здравеопазването започва имунизация срещу осем заразни болести на децата бежанци, съобщиха от пресцентъра на министерството.
На днешното си заседание Ведомственият щаб за координация и контрол към Министерство на здравеопазването по отношение на организацията, осигуряването, управлението и координацията на дейностите при възникване на критична ситуация в резултат на масово навлизане в страната на чужденци, търсещи временна закрила, взе следните решения: Всички деца бежанци от 13-месечна до 15-годишна възраст да бъдат имунизирани с петвалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенца, полиумиелит. Месец по-късно ще бъдат имунизирани с тривалентна ваксина срещу морбили, паротит, рубеола. По този начин на лицата ще бъде осигурена защита срещу осем основни заразни болести.
До края на седмицата чрез структурите на РЗИ на всички бежански центрове ще бъдат доставени дезинфектанти. Министерство на здравеопазването предвижда допълнителни средства за РЗИ-та, в районите, на които има разкрити бежански центрове - Хасково, Ямбол, Сливен и София.