Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26 септември 2013)
 
БЪЛГАРСКИ ПАЦИЕНТИ ИСКАТ ДА СТАВАТ БЕЖАНЦИ В ДРУГИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ
Пациенти ще искат статут на бежанци от посолствата на страните-членки на Европейския съюз. Това стана ясно от думите на председателя на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров. Той заяви, че причината за това е геноцидът по здравословен признак, който държавата упражнява спрямо своите граждани. Поводът пък е отказа на НЗОК да заплаща лечение на диагнозата "Злокачествено новообразувание на млечната жлеза" с нов препарат, който е животоспасяващ за около 50 жени. Димитров бе категоричен, че ако не се намерят пари, за да може касата да плати за терапията до края на годината, членовете на пациентската организация ще излязат на протест пред всички посолства, за да поискат да бъдат приети като бежанци.
 
МЗ НЯМА ДА ПОДКРЕПИ ПО-ЛЕК РЕЖИМ ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
"Министерство на здравеопазването не подкрепя инициативите за промени в Закона за здравето, с които се цели отмяна на действащата забрана за тютюнопушене на закрити обществени места". Това се казва в писмо на здравния министър д-р Таня Андреева до председателя на Международен институт по здравеопазване и здравно осигуряване Деница Сачева, получено днес - деня, в който Европа отбелязва Деня на екс пушача.В края на май председателят на МИЗЗО изпрати писмено възражение до институциите у нас във връзка с внесения от партия "Атака" законопроект за отмяна на забраната за тютюнопушене на закрито.
 
В ПЕЧАТА: ДЪЛГОВЕТЕ НА ВМА - ВЕЧЕ БЛИЗО 80 МЛН. ЛВ.
Част от дълговете на Военномедицинска академия се дължат на лошо управление. Това е заявил вчера министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран в днешния брой на в. "Сега". От думите му е станало ясно, че по данни на Министерството на отбраната просрочените задължения на болницата възлизат на 80 млн. лв.  Ето защо Чобанов е препоръчал да се изготви оздравителен план за болницата.
"Не дават пари на ВМА докато не се реформира". Това пък пише по същата тема в. "24 часа". Изданието пише, че изненадващо на болницата не са били дали обещаните 30 млн. лв., след актуализацията на бюджета. Дълговете на болницата, които възлизат на 57 млн. лв., бяха един от основните мотиви на правителството да предложи актуализацията, се казва в статията. Отрязването на ВМА от парите за покриване на дълговете е било съпроводено от скандал на вчерашното правителствено заседание. На него Чобанов обявил, че болницата трябва да се преструктурира и реформира, преди да й бъдат отпуснати средства за покриване на дълговете. Срещу него застанал военният министър Ангел Найденов, на чието подчинение е военната болница, се казва в статията.