Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24 септември 2013)
 
ПАЦИЕНТИ ОСЪЖДАТ ОТКАЗА НА НЗОК ДА ПЛАЩА ОНКОЛЕКАРСТВО
Пациентски организации "Заедно с теб" остро осъждат административното решение на НЗОК и Надзорния съвет за отказа да бъде финансиран допълнителен медикамент за диагнозата "Злокачествено новообразувание на млечната жлеза".
Според тях е недопустимо отлагането на финансирането на онкологично лекарство, изписано от компетентни лекари-експерти, за следващата година. Това пише в становище на пациентските организации, по случай вчерашното решение на НЗОК да не отпусне средства за допълнителен лекарствен продукт за диагнозата "Злокачествено новообразувание на млечната жлеза", заради дефицита в бюджета на институцията. Лекарството струва 7000 лв. на месец, а пациентките, които трябва да го приемат, са 50. От "Заедно с теб" искат чрез медиите да се съобщят открито имената на тези, които взеха това решение, "застрашаващо живота на онкологично болни пациенти".
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ В "СОФИЯМЕД"
МБАЛ "Софиямед" с безплатни прегледи по случай Световния ден на сърцето
Този петък МБАЛ "Софиямед" ще отбележи Световния ден на сърцето с безплатни кардиологични прегледи. Те ще се извършват с предварително записване от 9:00 ч. до 16:00 ч. и ще включват безплатна електрокардиограма и измерване на кръвното налягане, съобщиха от болницата. Водещи специалисти на МБАЛ "Софиямед" ще предоставят и консултации за това как да избегнем сърдечно-съдовите заболявания и при какви индикации следва да потърсим лекарска помощ.
 
В ПЕЧАТА: НЗОК ПРОВЕРЯВА ЗАЩО ПАЦИЕНТИ СА БИЛИ ХОСПИТАЛИЗИРАНИ МНОГОКРАТНО
"В рамките на половин година има пациенти, които са били хоспитализирани по 11, 12 и 13 пъти!" Това казва в интервю за в. "Труд" управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова, като добавя, че 129 души са били в болница 8 пъти. Тя заявява, че в момента се прави проверка защо са били извършвани толкова много рехоспиталзиации за първата половина на 2013 г. Д-р Тодорова казва, че тепърва ще се види по кои клинични пътеки са били приемани тези пациенти.
Комисията за защита на конкуренцията предлага държавата да промени законите така, че да може да съществува частна Спешна помощ и здравното министерство да й плаща за услугата. Това пише в днешния си брой в. "Капитал Daily". Мярката е една от петте, които комисията предлага. Според информацията атинтимонополният орган се е самосезирал и е изготвил преглед на нормативната уредба в здравния сектор.
Джипитата трябва да могат да започват медицинска практика без специализация, която сега е задължителна. Това е предложение на депутатката от Коалиция за България Дора Янкова, отразено от в. "24 часа". Според информацията тя вече е започнала консултации с Министерството на здравеопазването за изменение в закона, тъй като сега за постъпване на работа е необходима специализация по обща медицина. Причината за исканите промени е липсата на джипита в някои райони на страната.
Десислава Атанасова: След като се взе заем от 1 млрд. лева, толкова ли правителството  няма 700 000 лева за спасяването на 50 жени?
След като се взе заем от 1 милиард лева, толкова ли няма това правителство 700 000 лева да даде за спасяването на 50 човешки живота на български жени, които са съпруги и майки. Това каза пред Агенция "Фокус" Десислава Атанасова, народен представител от ПГ на ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването в правителството на Бойко Борисов, във връзка с отказа НЗОК да поеме лекарствата за рак на гърдата. "За съжаление се повтарят практиките, на които всички български пациенти бяха свидетели при управлението на БСП в предходния им мандат".