Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20 септември 2013)
 
СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ НЕ ПРИЕМАТ ДА ИЗПЪЛНЯВАТ СПЕШНИ ПОВИКВАНИЯ, ПОЛУЧЕНИ ЧРЕЗ SMS
Zdrave.net публикува становището на председателя на асоциацията на спешните медици д-р Десислава Кателиева без редакция, в която се казва:
"За пореден път депутатите от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред приеха единодушно на първо четене промени в Закона за националната система за спешни повиквания, позволяващи приемането на спешни повиквания освен чрез гласово повикване и чрез прилагане на IТ технологии. Промените са предложени от депутатите Христо Монов и Захари Георгиев и ще се съгласуват с мобилните оператори и със Съюза на глухите, но не и с хората, които ще изпълняват спешните повиквания. Редно е тези идеи, които се прилагат все още експериментално по света, първо да се съгласуват с хората, работещи в службите за спешно реагиране, с експертите в съответните служби и да се съобразят с особеностите на организацията на спешните служби у нас.  Приемаме системата E call, за автоматично известяване на тел. 112 при ПТП, приемаме въвеждане на аудиовизуална връзка чрез оператор владеещ жестомимичния език за всички 200 000 пациенти с нарушен говор и слух, но категорично се противопоставяме на въвеждането на приемане на спешни повиквания с SMS."
 
ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ЗАТЪНАЛО В НЕПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ, ДИСБАЛАНС И НЕЕФЕКТИВНОСТ
Обнадеждаващо е, че за първи път здравеопазването не е записано като приоритет в програмата на правителството. Това каза по време на обсъждането в НС на Програма "Държавност, развитие, справедливост - икономически и социални приоритети на правителството на Република България" председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер. Тя поясни, че през последните десет години във всички стратегии и програмни документи, включително речи при откриване на политическия сезон се подчертаваше, че здравеопазването е приоритет. Това обаче не го е направило такъв, а по-скоро поле за популизъм. Д-р Джафер отбеляза, че в момента българското здравеопазване има три основни характеристики - законодателна непоследователност, дисбаланс и неефективност. Тя отбеляза, че особено задълбочен е дисбалансът между болничната и доболничната помощ. Освен това голямо е разделението на регионaлно ниво - между медицинските услуги, предлагани в големите градове и отдалечените места. "България чака своя реформатор в областта на здравеопазването. Всички сме наясно, че в края на краищата някой образно казано трябва да си сложи главата в торбата и да предприеме стъпки и да бъде обвинен във всички грехове на този свят. Но това рано или късно трябва да се случи", каза още депутатът. 
 
ЛИЧНИ ЛЕКАРИ И НЕВРОЛОЗИ - С ПОВИШЕН ИНТЕРЕС КЪМ ДЕМЕНЦИИТЕ
Независимо, че болестта на Алцхаймер беше включена в реимбурсния списък на НЗОК и макар и с голямо закъснение болните започнаха да получават лекарства за домашно лечение, проблемът отново бе решен половинчато - останалите пациенти, които страдат от други форми на деменция, бяха изключени от тази категория е сега са пренебрегнати. За това алармира на пресконференция днес Ирина Илиева от Гражданско сдружение "Алцхаймер" - пациентската организация, която спечели дело във ВАС, заведено поради дискриминационно отношение на държавата към болните с това заболяване. Все още сме далеч от приемането на ясна и финансово обезпечена дългосрочна стратегия за диагностика, лечение и продължителни грижи на пациентите с болестта на Алцхаймер и други видове деменции, подчертаха пред медиите днес лекари, клинични психолози и експерти в социалната политика.
 
ОТ ПЕЧАТА: Д-Р ТОДОРОВА НЕСЪГЛАСНА С РЕШЕНИЕТО ДА СЕ ИЗПИСВАТ ЛЕКАРСТВА ВЕДНЪЖ ГОДИШНО
Здравната каса отпусна допълнителни 707 132 лв. за направления за специалист и изследвания. Това пишат днес "Сега", "Новинар", "Дума" и "Всеки ден". Допълнителните средства бяха отделени, след като за пореден път талоните свършиха преждевременно. В. "Сега" пише, че средствата са разпределени по районните здравни каси към вече утвърдения бюджет за третото тримесечие на 2013 г. Още 30 000 направления ще има за рискови групи, включени в пациентските листи на джипитата, и за високоспециализирани дейности. За високоспециализираните дейности касата е отредила 10 хил. лв. повече спрямо третото тримесечие на 2012 г. Запазва се обаче броят на направленията и средствата за изследвания по програмите за майчино и детско здравеопазване и за диспансерно наблюдение. Няма наложени ограничения в броя на ползваните от пациентите бланки за преглед в рамките на една календарна година, информират от НЗОК, цитирани от в. "Новинар"."Джипито или лекарят специалист обаче са тези, които преценяват необходимостта от издаване на направлението съобразно състоянието на здравноосигурените хора.
Застаряването на населението ще доведе до безпрецедентно търсене на здравни услуги, пише в. "Труд". Информацията е от доклада "Смекчаване на икономическото въздействие от застаряването на населението", подготвен от Световната банка. Според него българите стават все по-недоволни от болничната и доболничната помощ, която получават. Това неминуемо ще наложи повишаване на инвестициите в сектора на здравните грижи. Според анализа се налага много сериозна реформа в болничната помощ. В момента в голям брой болници се лекува съвсем малка част от пациентите в страната.