Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17 септември 2013)
 
В ПРЕСАТА: ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ПРАГОВЕ ЩЕ ФАЛИРАТ 20 БОЛНИЦИ
Най-малко 20 общински болници няма да могат да издържат на по-високите минимални осигурителни прагове, които бяха договорени в здравеопазването, и ще се наложи да затворят. Това пише в. "Сега" позовавайки се на изказвания на представители на сдружението на общинските болници. Според обявено споразумение праговете в сектора за различните звена - началници, лекари, медицински сестри, акушерки, лаборанти и т.н., трябва да се увеличат между 13 и 15%, което е рекорден ръст за 2014 г.
От асоциацията на директорите в здравеопазването пък предупреждават, че ръстът на минималните прагове ще доведe до реално намаляване на възнагражденията на медицинския персонал, тъй като парите за по-големите осигуровки няма откъде да дойдат освен от заплатите. Оттам припомнят, че в много болници още не са достигнати договорените минимални заплати в колективния трудов договор от средата на 2012 г., тъй като размерът им е бил обвързан с увеличение на цените на клиничните пътеки, което не се е случило. В същото време новите минимални прагове са по-високи дори от договорения минимум.
Д-р Валентин Ангелов, който през последните девет години оглавяваше частния здравен фонд на ДЗИ, е новият директор на Националната онкологична болница. Това пише в днешния си брой в. "Капитал Daily".В конкурса за шеф на СБАЛО освен д-р Ангелов са взели участие още трима кандидати за поста. Това са досегашният директор доц. Здравка Валерианова, зам.-директорът на хематологичната клиника проф. Георги Михайлов и освободеният по време на тройната коалиция зам.-министър на здравеопазването от ДПС д-р Матей Матеев. Срещу избора на директор вече има подадени две жалби.
.Изпитите за специализации на лекари и дентални лекари отпадат от 2014 г. и класирането ще става само по успеха от следването. Това е съобщила министър д-р Таня Андреева при откриване на академичната година в Медицинския университет - София. Изказването и е цитирано от няколко издания, сред които "24 часа". Според министърката така студентите ще имат стимул за висок успех, за да се класират за желаната специалност. Предвижда се още намаляване на санкцията за лекари, които след завършване на специализацията не работят на място, определено от държавата. Сега те дължат тройния размер на парите, похарчени за обучението им. Обмисля се това да остане само за заминаващите в чужбина. В стоматологията година специализация струва към 8000 лв., а в медицината е между 5000 и 6000 лв.. се казва още в статията.
 
ПРОФ. ЧЕРНОЗЕМСКИ СТАНА "ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА СОФИЯ"
Проф. Иван Черноземски получи званието "Почетен гражданин на София". Това стана днес на тържествена сесия на Столичния общински съвет. Проф. Черноземски е виден български онколог, учен и преподавател. Бил е министър на здравеопазването в кабинета на Димитър Попов (1990-1991), дългогодишен национален консултант по онкология и бивш директор на Националната онкологична болница в София. Проф. Черноземски е носител още на орден "Стара планина", както и на отличието "Медик на година" през 2007 година.
 
СТУДЕНТИ ОТ СУ НЕ ИСКАТ ДА СТАВАТ СПЕЦИАЛИЗАНТИ ПО УСПЕХ
Студенти по медицина изразиха несъгласие с лансираната вчера от здравния министър д-р Таня Андреева идея младите лекари да записват специализация, като се гледа единствено техния успех от следването в университета. Това стана ясно днес по време на пресконференция, организирана от Факултетния студентски съвет на Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и УС на Асоциацията на студентите по медицина в България - Софийски университет. Според техните представители, ако няма приемен изпит може да се получи така, че лекари, завършили с по-нисък успех няма да могат да зачислят специализация с години. Освен това нямало яснота как това предложение ще се отрази на желаещите да специализират чужденци от страни членки на ЕС, който имат равни права с българските лекари. Студентите заявиха, че имат списък от няколко искания към министъра на здравеопазването, премиера, министъра на финансите и народните представители, като последното от тях бе именно да се преразгледа идеята на д-р Андреева за начина на зачисляване на специализация.
Отправено бе също така и искане за увеличаване на дела от БВП, който държавата отделя за здравеопазване, като той трябва да достигне минимум 6%.