Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12 септември 2013)
 
В ПРЕСАТА: ЛЕКАРИТЕ И МЕДИЦИНСКИТЕ НИ СЕСТРИ - НАЙ-СТАРИ В ЕВРОПА
Докторите и медицинските ни сестри са най-старите в Европа, пише в. Монитор. Изданието цитира доклад на Европейската комисия, свързан с пазара на труда, според който над 40% от медицинските кадри в България са пред пенсия. Това значително надхвърляло средното за ЕС равнище, където възрастните медсестри и лекари били 28% от всички заети в сектора. Най-млади се оказват специалистите в Малта. Основната причина за застаряването на хората в бели престилки е емиграцията. Годишно между 500-600 лекари напускат страната в търсене на по-добра реализация. При медицинските сестри положението е още по-трагично, коментира за "Монитор" зам.-председателят на БЛС д-р Кирил Еленски. По думите му най-често младите български лекари отиват в Германия, за да заемат места на свои колеги, емигрирали във Великобритания или САЩ.
С 280% са скочили хоспитализациите по някои диагнози, пише в. "Стандарт".  Информацията е подадена от бившия здравен министър д-р Стефан Константинов, който се позовава на данни на НЗОК. Според него с 200 000 са се увеличили случаите на прием в болниците само за една година. От 1,696 млн. през 2011 г. хоспитализациите са нараснали на 1,814 млн. през миналата. Разходите пък са скочили с 19% и са стигнали 1,4 млрд. лв. Най-много са отчетените случаи по пътеката за сърдечна недостатъчност - близо 87 000. Ръстът за една година е от над 10%, което според специалистите не се дължи на реалната заболеваемост. Аналогично е положението с пътеката за физикална рехабилитация и терапия при болести на опорно-двигателния апарат. Случаите за 2012 г. са близо 68 000, а нейният ръст е 23%. Други такива пътеки са операциите на таза и долните крайници или на болестта на черепно-мозъчните нерви, при която ръстът е 26%, а случаите за 2012-а са 66 223. Тези цифри най-малкото показват, че не е ясно как може да се прави анализ на заболеваемостта, за да определят прогнозни бюджети на болниците, както искаха някои директори на НЗОК, казва д-р Константинов. За държава, чието население намалява, това е показател за лошо функциониране на здравеопазването, казва още той. Според него сред основните причини за това е сбърканият начин на финансиране на болниците или клиничните пътеки.
 
В "СВ. ИВАН РИЛСКИ" ЛЕКУВАТ ЧЕРНОДРОБЕН РАК ПО НОВ МЕТОД
Пациенти с първичен чернодробен карцином могат да се възползват от нов метод за лечение в столичната болница "Св. Иван Рилски", при  който се прекъсва кръвоснабдяването на тумора. Той се прилага при около 70% от болните с такъв вид рак в Италия, а от 4 години - и в нашата болница, съобщи пред Zdrave.net д-р Станимир Сираков от екипа на лечебното заведение. При новия метод медиците проникват до съдовете, които "хранят" тумора, и в тях се поставя шокова доза химиотерапевтик - около 100 пъти по-концентрирана, отколкото при обичайното лечение. След това въпросните съдове се запушват. "По този начин туморът страда от цитостатика и умира с времето, защото спира да се храни, кръвоснабдяването се прекъсва", обясни д-р Сираков. Методът обаче може да се прилага само при един вид чернодробен рак - хепатоцелуларен карцином. Другите видове тумори не са толкова богато кръвоснабдени и нямат толкова добра самостоятелна съдова мрежа, за да се повлияят достатъчно от такъв тип лечение, обясни специалистът.