Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11 септември 2013)
 
В ПРЕСАТА: ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ
Според соцлидера Сергей Станишев е нужно увеличение на заплатите на заетите в здравния сектор. Това пише в днешния си брой в. "Труд". Според информацията БСП ще настоява кабинетът "Орешарски" да отдели повече пари за здравеопазване и образование през следващата година. В друга статия на същото издание четем, че експерти на БСП и ДПС са решили, че от догодина всички събрани пари от здравни осигуровки, включително и тези от преизпълнението на приходите, ще отиват за здраве, а не както досега да потъват във фискалния резерв. Председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер е съобщила, че в разглеждания проект на закона за бюджета на здравната каса за 2014 г. изрично ще се запише, че парите за здраве ще отиват само за здраве.
Стъпки към създаването на втора здравна каса е посочил варненският гинеколог проф. Иван Козовски в своя коментарна статия за в. "Преса". Според него първо, трябва да се намери начин за реално заплащане на здравните вноски от здравноосигурените въз основа на реално получавани, а не на прикривани и фалшиви доходи. Второ, тези, които не се осигуряват и имат доходи, е наложително да бъдат накарани да го направят. Трето, което според него е много важно, за здравеопазване трябва да се отделят 6% от БВП, а не както е досега, около 4,2 на сто.
 
ДА БЪДЕ СЪЗДАДЕН МУЛТИДИСЦИПЛИНАРЕН ЦЕНТЪР ЗА ПУЛМОНАЛНА ХИПЕРТОНИЯ, НАСТОЯВАТ ПАЦИЕНТИ
Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония и Националната пациентска организация подготвят проект за създаване на център за лечение на болни с пулмонална хипертония. Предложението ще бъде внесено в близко време в МЗ, за да започнат обсъждания и да се стигне до приемането на модел, който ще бъде най-адекватен за решаването на проблемите на тази група болни у нас. Това съобщи председателката на БОППХ Наталия Маева в края на дискусиите на кръглата маса в столицата вчера. Предстои също така старт на проучване за въздействието, което оказва болестта върху пациентите, техните семейства и полагащите грижи за тях ги лица, стана ясно по време на кръглата маса. Засега се знае, че болните с идиопатична форма на заболяването у нас са около 70, но няма точна информация за пациентите, които са развили заболяването като вторично поради наличието на друга сериозна болест - вродено сърдечно заболяване, склеродермия, HIV-инфекция, чернодробно заболяване и пр. От 2009 г. българските пациенти получават лечение с 4 медикамента, реимбурсирани от здравната каса, все още обаче не са регистрирани и въведени нови и по-ефективни терапии, алармираха от пациентските организации..
 
ДОПЪЛНИТЕЛНО 4 МЛН. ЛВ. НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Правителството предостави на Министерството на здравеопазването за нуждите на Фонда за лечение на деца допълнителни 4 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Средствата ще послужат за осигуряване на финансова възможност за лечение на деца в чужбина или когато съответните дейности не се осигуряват от традиционните източници. От началото на годината до момента Фондът е отпуснал средства за лечение на 552 деца. Разходите към края на м. юли са в размер на 6 654 000 лв., което е над 100% от утвърдените за 2013 г. средства. Разчетите показват, че за лечението на всички нуждаещи се деца до края на годината са необходими общо 10 млн. лв., допълват от правителствената пресслужба.
 
В СЪБОТА СТАРТИРА ОБУЧИТЕЛЕН КУРС ПО ЕХОКАРДИОГРАФИЯ
Ултразвуковите изследвания през последните десетилетия  навлязоха широко в практиката като информативен и сравнително евтин метод за образна диагностика, с напредъка в технологиите постепенно палитрата от ехографски методи се разшири и обогати, съобщава Zdrave net. Ехокардиографията също не прави изключение от тази обща тенденция на развитие, а в последните години у нас тя стана част от високоспециализираните дейности на доболнично ниво и същевременно навлезе широко като метод за диагностика в кардиологичните клиники и отделения.
В края на тази седмица в София ще бъде даден старт на поредния  модул от обучителния курс за експертно ниво на Дружеството на кардиолозите в България, организиран от Работната група по ехокардиография. Десетки лекари от страната и чужбина ще имат възможност да обогатят знанията си в една нова и много специфична област - контрастната ехокардиография. Наред с тази тема ще бъде отделено внимание и на други специфични въпроси - възможности на стрес-ехокардиографското изследване и на триизмерната ехокардиография, ще бъдат дискутирани съвременните тенденции в диагностиката на някои сърдечно-съдови заболявания.
 
Д-Р АНДРЕЕВА: ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ НАП БЕЗДЕЙСТВА ЗА ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ
Здравната стратегия, разработена от Министерството на здравеопазването, вече е минала на обществено обсъждане и е била представена пред Световната здравна организация и Европейската комисия. Това обяви днес министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева при гостуването си в сутрешния блок на Нова телевизия. Тя отбеляза, че стратегията се прави, за да се изясни накъде да се върви при реформите в сектора и за да се получат пари от Европейския съюз за сектора. От думите на д-р Андреева стана ясно, че една от стъпките към промяна на сегашното положение, което бе определено от нея като вакуум, е създаването на ясни критерии кои лечебни заведения ще работят с НЗОК. Тя също така каза, че от следващата година ще бъдат повишени заплатите на част от работещите в здравеопазването. С 10% ще бъде увеличено възнагражденията на служителите на Спешна помощ и кръвните центрове, а с 20% - на работещите в психиатричните лечебни заведения. Министър Андреева съобщи и че от следващата година МЗ ще започне разработването на електронно здравеопазване. Тя напомни, че в други държави този процес е отнел между 10 и 15 години, затова изрази надежда, че следващите здравни министри няма да зачеркнат направеното през този мандат.
Д-р Андреева потвърди, че в момента хората без платени здравни осигуровки са близо 2 милиона, като около 250 000 имат възможност да плащат, но не го правят. Тя определи като екзотично, предложението на бившия министър на здравеопазването Десислава Атанасова неплащането на осигуровки да се криминализира. "Не може да се отнема свободата на хората, защото не са изпълнили някакво свое задължение по смисъла на Закона за здравното осигуряване", каза д-р Андреева. Тя напомни, че събирането на здравните вноски не е в компетенцията на МЗ, а в НАП. Министърката също така заяви, че в агенцията по приходите е имало едно бездействие през последните години по отношение на събираемостта.