Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (5 септември 2013)
 
ДИДЖЕИТЕ ДА ОКАЗВАТ ДОЛЕКАРСКА ПОМОЩ ПРИ ИНЦИДЕНТ!
Кандидатите да се обучават за професионални дисководещи ще трябва да умеят да оказват долекарска помощ при инцидент, възникнал по време на работа. Това е разписано в наредба на образователното министерство, която съвсем официално е обнародвана в "Държавен вестник" през август. В нея подробно са описани "входните характеристики" на желаещия да се обучава за дисководещ или "водещ на музикалноартистични събития", описание на самата професия, цели и очаквани резултати от обучението, както и изисквания към материалната база и обучаващите. От документа става ясно, че освен да оказва първа помощ, диджеят ще трябва и "да познава стопанското устройство на страната, разбира съществуващите икономически отношения, процеси и явления и прави изводи за факторите, които ги пораждат".
 
ОТ ПЕЧАТА: БЛС МОЖЕ ОТНОВО ДА НЕ ПОДПИШЕ РАМКОВИЯ ДОГОВОР
"Българският лекарски съюз може да не подпише национален рамков договор със здравната каса и за 2014 г., ако в проекта няма никакви съществени промени, каза вчера за "Преса" шефът на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Преди месец той беше оптимист, но сега вече е загубил надежда, че в здравния сектор ще се реализират съществени реформи.".
"Дума" пише, че издръжката на пациентите в областните болници се е увеличила, а в общинските е намаляла, като се позовава на данни на НЦОЗА. "Най-скъпи са леглоденът и дневните лекарства в седемте комплексни онкологични центъра в страната и през 2012 г. стойността им е била съответно 231,99 лв. и 135,69 лв., докато година по-рано леглоденът е бил 201 лв., а лекарстводенът - 105.29 лв. Значително е увеличен и броят на преминалите пациенти", допълва публикацията. От материала научаваме още, че най-евтино излизали пациентите с психични заболявания.
Проблемите в сектора обсъжда шефът на асоциацията на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров в интервю за "Стандарт". Той заявява, че България е може би единствената страна в света, която няма здравна стратегия, като отбелязва, че изготвянето й, както и на план към нея, е задължителна стъпка, защото в тези документи се определят нужният брой лекари по специалности, извънболничните практики и болниците за отделните региони.
Той смята още, че е необходима промяна във финансирането на системата и дава пример отново с Германия, където действат множество частни фондове. В друго интервю - за "Преса", откриваме за пореден път въпроса какво се случи с големия резерв на НЗОК.