Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (4 септември 2013)
 
В ПРЕСАТА: РАБОТОДАТЕЛИТЕ ПРОТИВ ВДИГАНЕ НА МИНИМАЛНИТЕ ОСИГУРИТЕЛНИ ПРАГОВЕ
"Не сме съгласни минималните осигурителни прагове в здравеопазването да се вдигат. Това заяви д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването. В нея членуват директорите на едни от най-големите болници в страната", пише днес "Стандарт", цитиран от Zdrave net.. Повод за реакцията му стана предложението на синдикатите минималните прагове в бранша да се вдигнат с 13%. Окончателно решение обаче още няма", уточнява публикацията и допълва: "Без увеличение поне с 5% на клиничните пътеки ръст на праговете не може да има, категоричен беше той. В момента приходите на болниците са дори по-малко от миналата година заради преминаването на интензивните грижи към касата. Ако минималните прагове в бранша се вдигнат, то ще е за сметка на заплатите на работещите, заявиха специалистите."
От друг материал в ежедневника става ясно, че директори настояват за назначаване на медицински лица в училищата. "По информация от председателя на Съюза на работодателите в средното образование Самуил Шейнин всяко трето училище в страната започва учебната година без медицинско лице. Необходимо е назначаването на лекари или поне медицински сестри в 300 български училища. След инцидент с фатален изход за припаднало дете през пролетта здравният министър Таня Андреева се ангажира до есента да бъдат внесени поправки в законодателството, които да върнат лекарите в училище", пише "Стандарт".
Изданията тиражират и информацията, подадена вчера от здравното министерство след закрита за медиите среща между министър Андреева и представители на Националното сдружение на общините. "Списъкът с общинските болници, които се нуждаят от допълнително субсидиране, ще бъде готов до края на септември. Това стана ясно след срещата на здравния министър Таня Андреева с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ)", пише "Новинар".
 
ВЪВЕЖДАМЕ ЕВРОМЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ЛЕКАРСТВАТА
Притежателите на разрешения за употреба на лекарствени продукти да информират Изпълнителната агенция по лекарствата и Европейската агенция за лекарствата за причините за изтеглянето от пазара или преустановяването на пускането на пазара на даден продукт, както и за искането за отмяна на разрешение за употреба или за неподновяването му. Това предвиждат промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, одобрени от правителството днес. Поправките въвеждат у нас изисквания на евродиректива, която предвижда процедура на равнище ЕС при възникване на конкретни въпроси с безопасността на определен лекарствен продукт, за да се гарантира, че проблемът се проучва и му се търси решение във всички държави-членки, в които медикаментът е бил разрешен.
 
ЗА ДЕТСКОТО ЗДРАВЕ
Преди броени месеци няколко лекари от УМБАЛСМ "Пирогов" дадоха старт на инициативата "Детско здраве - Пирогов", като започнаха благотворителни кампании с прегледи на деца до 18-годишна възраст. Постепенно дейността на медиците се разширяваше, като специалисти от спешната болница - детски хирурзи, уролози, ортопеди травматолози и оториноларинголози започнаха да посещават и други градове и да провеждат заедно с колегите си по места работни срещи и консилиуми. "Идеята ни е да тази кампания да стане национална, в нея редовно да се включват и други специалисти, за да стане детското здравеопазване действително приоритет", сподели през Zdrave.net д-р Асен Меджидиев, специалист от УНГ-болести и началник на отделение в болница "Пирогов", един от инициаторите на кампаниите "Детско здраве".