Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30 август 2013)
 
В ПРЕСАТА: БЕЗ НАПРАВЛЕНИЕ ЗА НЯКОИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
"Да отпаднат направленията за някои рутинни изследвания като кръв и урина. Това ще искат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари у нас при подписването на новия рамков договор", четем днес в "Стандарт".
"Ако направленията отпаднат, тогава изследванията винаги ще бъдат безплатни за пациентите с редовни здравни вноски. Джипитата ще настояват да отпаднат направленията и за изследванията за ТЕЛК и диспансерно болните хора. Така ще останат повече средства за по-скъпите и важни изследвания при острите случаи, мотивират се те. Освен това от сдружението настояват да се увеличи бюджетът им до 12% от общите пари на касата или с около 60 млн.", допълва публикацията.
"Телеграф" информира, че общопрактикуващи лекари не дават направления за изследвания на деца. "Хиляди родители са в истерия заради задължителните изследвания на децата, които тръгват на забавачка другата седмица. Джипита масово отказват да дават направления за здравните тестове на хлапетата, а лабораториите завъртяха луд оборот от това, установи проверка на "Телеграф.
За случай на докторка, която иска да работи като общопрактикуващ лекар, но няма законова възможност за това, информира "24 часа". "Текст в Закона за лечебните заведения дискриминира голям брой лекари и не им дава възможност да регистрират индивидуална практика и да станат джипита, твърди шефът на "Спешна помощ" в Кърджали д-р Леман Рашид. Дискриминационният член 13 е приет през 2009 г. и в него се казва, че като личен лекар могат да се регистрират единствено медиците със специалност "Обща медицина". Така на практика се оказва, че специалистите по спешна помощ, вътрешни болести и кардиология нямат право да бъдат семейни лекари", пише изданието.
 
СЪРДЕЧНОСЪДОВИТЕ БОЛЕСТИ - ТОП ПРИЧИНА ЗА СМЪРТНОСТ В СВЕТА
Исхемична болест на сърцето, инсулт, респираторни инфекции, хронична обструктивна белодробна болест, диария и ХИВ/СПИН остават най-честите причини за смъртност в световен мащаб. Това показват данни на Световната здравна организация, оповестени тази седмица. Туберкулозата вече не е в топ 10, но остава в топ 15 с предизвикани 1 милион смъртни случая през 2011 г. Около 55 млн. души са починали през 2011 г., 17 милиона от тях - вследствие от сърдечносъдови заболявания, което е с 2 милиона повече в сравнение с 2000 г. Все по-често хората умират вследствие от хронични заболявания, сочи статистиката на СЗО. Диабетът например е причинил 1,4 милиона или 2,6% от смъртните случаи през 2011 г., в сравнение с 1 милион през 2000 г.
 
ВЪПРОСЪТ С РЕФОРМАТА В СПЕШНАТА ПОМОЩ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ОКОНЧАТЕЛНО РЕШЕН
Въпросът с реформата в Спешната помощ все още не е окончателно решен. За момента няма нормативен документ, с който парамедиците могат да работят в Спешната помощ. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" Атанас Стефанов - директор Национален учебно-логистичен център на БЧК в село Лозен. "Парамедиците могат да работят в дирекция "Гражданска защита", в "Пожарна безопасност", в аварийно-спасителните екипи на мините. Мините и големите предприятия имат такива екипи, където парамедиците могат да работят. Проблемите в Спешната помощ са недостиг на лекари, недостатъчно заплащане, недостиг на екипи и др.", добави Стефанов. По думите му, не само лекари и парамедици напускат България, за да се реализират в чужбина, а това е обща тенденция. "Не се отнася само за лекарите и за парамедиците, това е обща тенденция в България, а и в света. Колегите в Червения кръст в Германия се оплакват, че техни специалисти напускат и отиват да работят в Швейцария, където заплащането е по-добро, не е само тук. Това е пазарната икономика, това е отвореният свят. Трябва да се съобразяваме с тази тенденция, но и да създаваме условия, да задържаме хората, а не да провеждаме пропаганда", обясни Стефанов.