Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27 август 2013)
 
В ПРЕСАТА: ЩЕ ПЛАЩАМЕ ОБУЧЕНИЕТО НА ЧУЖДЕСТРАННИ СТУДЕНТИ
От "24 часа" разбираме, че ще плащаме обучението на студенти от Африка и бившия СССР. "България ще поема разходите за обучение на студенти от развиващи се държави в наши университети като част от ангажиментите на страната в ЕС да предоставя международна помощ. Това предвиждат промени в правителственото постановление за международната помощ, предложени от министъра на външните работи Кристиан Вигенин", информира материалът и уточнява, че приоритетните сфери ще са образование и обучение на лекари за страните, на които се оказва международна помощ. Според програмата на МВнР чуждите студенти, финансирани по тази линия, ще ползват специални стипендии, пише още "24 часа".
"Прокуратурата скочи срещу наредба на здравното министерство, която нарушава правата на пациентите. Обвинението настоява да бъде отменена практиката всеки, който напусне болницата преждевременно по собствено желание, да плаща сам за лечението си. И вече е завело дело във Върховния административен съд (ВАС)", четем днес в "Труд". Публикацията уточнява: "Става дума за изречение от декларацията, която пациентите подписват, когато сами решат да "се изпишат" от болницата. То гласи: "Наясно съм, че следва да заплатя всички извършени медицински действия, процедури, изследвания и други, в случай че с напускането си създавам пречка за заплащане от страна на здравната каса, Министерството на здравеопазването и други на осъществената ми до момента от болницата медицинска помощ." При системата на клиничните пътеки, по които лечението продължава точно определен брой дни, това на практика означава, че всеки, напуснал сам, ще трябва да плати, въпреки че е осигурен и му се полага безплатна помощ, отбелязва "Труд" . От материала става ясно още, че Националната пациентска организация е готова да се присъедини към делото.
Изданията се спират и на изказванията на здравната министърка вчера при посещението й в Троян. Акцентът, избран от "Монитор", е  "Заплатите в центровете за Спешна помощ и психиатриите ще бъдат увеличени с 10%. Скокът за спешните медици ще е още през тази година, а на работещите в клиниките за психичноболни от следващата." 
"За последните 10 години болниците у нас са се увеличили с около 100. Това означава, че са раздавани разрешителни и регистрация на нови лечебни заведения без ясни критерии къде трябва да има такива", пише "Телеграф". От "Труд" научаваме, че "Спри и се прегледай" (очаквано) върви към провал. "Въпреки усилията в последните седмици няма как да усвоим 19,5 млн. лв., спечелени по европрограмата "Спри и се прегледай". До края на годината трябва да се прегледат 400 000 българи от уязвими групи за рак на млечните жлези, на маточната шийка, на тънкото и дебелото черво. Равносметката към 22 август т.г. обаче е трагична. От 30 000 поканени на преглед за рак на гърдата явилите се са 1174 българи. Това прави под 4%. Още по-малко са явилите се на преглед за профилактика за карцином на маточната шийка. От 200 000 поканени са се отзовали едва 3909 души - под 2%. А при прегледите за тумор на дебелото и правото черво от 70 000 извикани отзовалите се са 1004 души", пише ежедневникът.
 
В МЗ ПОДПСВАТ ДВА ДОГОВОРА ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА БОЛНИЦИ
Два договора за технологично обновяване на болници ще бъдат подписани в присъствието на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и ръководителя на Управляващия орган на ОПРР Снежина Славчева, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие. Подписването е на 28 август, сряда, а договорите са за технологично обновяване и модернизация на МБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" АД, гр. Стара Загора и на МБАЛ "Габрово" АД, гр. Габрово. Проектите се финансират от Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) чрез Европейския фонд за регионално развитие по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Официалната церемония ще се състои от 14:00 часа, в залата на четвъртия етаж в Министерството на регионалното развитие.
Предстоящото изпълнение на проектите за технологично обновяване и модернизация на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" АД, гр. Стара Загора и на МБАЛ "Габрово" АД, гр. Габрово, цели постигане на най-високи стандарти в лечебните заведения за диагностика на онкологични заболявания. Очакваният ефект от обновяването на лечебните заведения е да се подобри здравният статус на населението.