Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22 август 2013)
 
ПИСМОТО ЗА 10% СЪКРАЩЕНИЯ - ТЕХНИЧЕСКА ГРЕШКА
"Единственото, което мога да кажа е, че това беше една техническа грешка и аз лично бях доста учудена, защото всички знаем колко усилия полагаме за това да се стабилизира и да се промени ситуацията в спешната помощ, в психиатричните клиники, които са единствените лечебни заведения, които са на пряко подчинение на Министерство на здравеопазването", каза здравният министър д-р Андреева. И обясни, че всъщност се касае за 10% съкращение в общата администрация на всички второстепенни разпоредители, които се финансират от бюджета на здравното ведомство - в съответствие с поетия от правителството ангажимент за намаляване на държавната администрация, която през последните четири години се е увеличила с над 10 000 души. Д-р Андреева даде пример със Съвета по цени и реимбурсация, който е бил дирекция към министерството с 10 човека, а днес е с 45 човека щат. В същото време бдителни читатели на Zdrave.net сигнализираха, че на правителствено заседание на 10 юли д-р Андреева е имала друго виждане по въпроса.
 
В ПРЕСАТА: ОТНОВО ИДЕЯ ЗА ШЕСТ ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИ БОЛНИЦИ
Информацията за възродената идея да се създадат шест високотехнологични болници в страната, публикува вестник  "Монитор": "Шест болници ще бъдат оборудвани с последно поколение апаратура и технологии, които периодично ще се обновяват. В тях ще се подбират за работа само добри специалисти, които периодично ще бъдат изпращани на специализации в чужбина. Лечебните заведения ще бъдат разпределени в шестте икономически района за планиране, в които ще се обединят сегашните 28 области, според изискванията на ЕС за административното и териториалното разделяне на страната. Това предвижда проектът за Концепция за преструктуриране на болничната помощ, който е публикуван на сайта на МЗ."
"Труд" информира за възобновено разследване за смъртта на момче. Инцидентът станал около 19 ч на 12 август м.г. в новозагорското с. Кортен. 14-годишният Владимир поискал да изпробва велосипеда на един от приятелите си. Качил се, но след малко паднал по лице. В Спешния център в Нова Загора му оказали помощ и му дали направление за специалист по уши, нос и гърло в Сливен. Експертиза по-късно е установила, че е починал от вътрешночерепна мозъчна травма с контузия на мозъка. Проверява се дали му е оказана нужната медицинска помощ, пише вестникът.
 
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е НЗОК ДА СЕ ВЪРНЕ КАТО ОБЩЕСТВЕНА ИНСТИТУЦИЯ
Задължително е НЗОК да се върне като обществена институция. Това управление на касата в този вид е неефективно. Това каза на пресконференция управителят на касата д-р Румяна Тодорова, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тодорова уточни, че е разговаряла с депутати и представители на здравно министерство за евентуални законодателни промени. "НЗОК няма право да контролира, качеството се контролира от Агенция "Медицински одит". Ние можем да направим проверка, но тя си остава за нас, правим изводи, но проверката не носи санкции. Как НЗОК ще подобри контрола, като в касата има тежък организационен проблем? От миналата година служителите на касата са държавни служители. Контрольорите на РЗОК не са държавни служители. Служителите от централно управление ходят като консултанти, защото не могат да пишат протоколи, защото са държавни служители", посочи Тодорова. "Защо е направено - за да се ограничи контролът или да се запазят работните места на някой?", попита тя. По думите й колективът на НЗОК е разделен на две - на служители с високи и служители с ниски заплати. Например: секретарка получава 1 300 лв., а лекар-контрольор получава 900 лв.  Тодорова обясни, че се изготвя инструкция за съвместен контрол на НЗОК и Агенция "Медицински одит". "Трябва пациентът да влезе в ролята на контрольор. Това може да стане с въвеждане на електронната карта", каза още Тодорова.
Ще е необходима актуализация на бюджета на НЗОК заради прогнозния недостиг от 108 млн. лв. до края на годината, каза още Тодорова. Лекарствата очертават тежестта в бюджета на НЗОК - 34.5 млн. лв. е преразходът за лекарства в извънболничната помощ, а 53 млн. лв. е в болничната помощ. Паднала е дейността на болниците, но се качва разходът за лекарства за онкоболни. Трябва да се провери по-скъпи лекарства ли се изписват или повече хора са се обърнали към системата за това лечение, посочи управителят на касата.
 
"СПРИ И СЕ ПРЕГЛЕДАЙ" ОТИВА В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ
Югозападна България е третият от шест региона, заложени в предстоящите през м. август и м. септември обиколки, срещи и хепънинги в изпълнение на проект "СПРИ и се прегледай". Събитията ще бъдат реализирани в периода 26-30 август и ще обхванат 12 населени места - Перник, Кюстендил, Дупница, Сандански, Петрич, Банско, Благоевград, Драгоман, Костинброд, Ботевград, Самоков и София.
Целта на обиколките е да бъде достигнат възможно най-голям брой хора. Предвидените дейности са насочени към повишаване информираността  на обществото по проект "СПРИ и се прегледай", като основните компоненти ще бъдат разясняване на концепцията за провеждане на скринингови прегледи в България и значението на ранната диагностика на трите локализации по проекта - рак на маточната шийка и рак на гърдата при жените, и рак на дебелото и правото черво при мъжете и жените.