Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19 август 2013)
 
В ПРЕСАТА: РЕЗЕРВЪТ НА КАСАТА  - ИЗХАРЧЕН
"С прехвърлените над 1.3 млрд. лв., натрупани от здравни вноски като резерв на здравната каса, са плащани текущи разходи и са покривани бюджетни дефицити. Това обяви финансовият министър Петър Чобанов, след като две години бившите управляващи от ГЕРБ твърдяха, че парите си стоят в държавния резерв, защото са необходими за достигане на законовото минимално ниво на резерва", четем днес в "Сега".  Други издания пишат за предстоящи промени в системата. "Всеки лекар, който иде на работа в "Бърза помощ", да се зачислява на специализация по избор и без изпит. Идеята ще бъде обсъждана на работна група, която трябва да предложи концепция за подобряване работата на спешната помощ, пише "24 часа". Моделът може да бъде много гъвкав, като се редуват по 2 седмици работа на линейка и 2 седмици в центъра за специализация, уточнява материалът. " "Монитор" пък обръща поглед към болниците. "Ако интересът на нашата страна е запазването на повечето болници, аз ще отстоявам те да останат, ще отстоявам това, което съсловията и пациентите искат", зарече се здравният министър Таня Андреева ден преди общественото обсъждане на стратегията за сектора, касаеща периода от 2014 г. до 2020 г. От друга публикация във вестника пък научаваме, че д-р Цветан Райчинов ще консултира депутатите от здравната комисия в Народното събрание. Експерт към същата комисия е и някогашният й шеф и бивш земеделски депутат Борислав Китов, допълва материалът.
 
ОС КЪМ МЗ ОБСЪЖДА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА СТРАТЕГИЯ
Общественият съвет към Министерството на здравеопазването обсъжда проекта за Национална здравна стратегия. В обсъждането участват представители на пациентски и съсловни организации, Здравната каса и Националния осигурителен институт. Предвиденото финансиране в Националната стратегия за здравеопазване за периода 2014-2020 г. е крайно недостатъчно. Това бе една от основните критики на членовете на обществения съвет. Според тях прогнозираните от експертите 4,8% няма да стигнат, за да се постигнат целите на стратегията, като например понижаване на детската смъртност с 20%. Още повече, че според плана няколко последователни години процентът от БВП постепенно ще намалява.
Междувременно от здравния министър д-р Таня Андреева стана ясно, че най-рано след три години ще има промяна в модела на здравно осигуряване.