Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16 август 2013)
 
ЛЕКАРИ И СЕСТРИ ОТ СТАРОЗАГОРСКАТА БОЛНИЦА ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ ПРОМЕНИ В РЪКОВОДСТВОТО
Около 50 души лекари и сестри от болницата в Стара Загора са блокирали входа към кабинета на директора. За това съобщава Dariknews. Протестиращите не пуснаха в него представителя на Министерство на здравеопазването Ваня Величкова.  Причината за това е назначеното за днес извънредно общо събрание на Съвета на директорите. В дневния му ред има само една точка - промяна в състава на ръководството на болницата. От онлайн изданието на в. "Старозагорски новини" научаваме, че има направило предложение в Съвета на директорите да бъдат включени двама нови членове. Това са проф. Петрана Чакърова, ръководител на клиника "Детски болести", и д-р Мариус Кирков, ординатор в Неврохирургично отделение, настоящ общински съветник от БСП в Общински съвет - Стара Загора.Вчера никой в МБАЛ "Киркович" не знаеше какво ще се случи на извънредното Общо събрание - от колко членове ще е бъдещият Съвет на директорите и дали ще бъде избран нов изпълнителен директор, се казва още в информацията на "Старозагорски новини". Протестиращите бяха категорични, че няма да допуснат заседанието да бъде проведено.
 
В ПРЕСАТА: ЗАТВАРЯТ МАЛКИ БОЛНИЦИ, ПОРЕДНИ НАПАДКИ МЕЖДУ АНДРЕЕВА И АТАНАСОВА
Предстои закриване на редица болници в по-малките общини у нас. За това алармира в днешния си брой вестник "Репортер", като се позовава на прогнозата на представители на съсловните организации, съобщава Zdrave net.  "Прогнозата е във връзка със заложеното в здравна стратегия 2014-2020 предложение от догодина само определени лечебни заведения да могат да сключват договори с НЗОК. Един от критериите за работа с касата е съответната болница да отговаря на световни и европейски критерии за оборудване. Това би елиминирало по-малките болници, които ще рухнат финансово без средства от НЗОК, категорични са пациентските организации", пише ежедневникът. Промените се подкрепят от шефовете на големите болници. Изискванията за оборудване, квалификация и качествено лечение са задължителни, заяви пред вестника д-р Димитър Димитров, шеф на "Св. Ана". Според директора на "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев пък, след като не всички болници предлагат еднакво качество на лечението, нормално е и възможността за работа с НЗОК да не е еднаква.
"Репортер" цитира и здравния министър д-р Таня Андреева, според която над 6 млн. лв. здравни осигуровки, внесени на сметка в НЗОК, липсват. Това се вижда и от справка на банковата сметка на касата към края на 2012 г. "От изявленията на Десислава Атанасова разбрахме, че парите на хората за здраве не били откраднати, а били "пренасочени". С нейния глас в парламента е извършена една поправка в закона, която оставя парите за здраве в ръцете на двама души - Симеон Дянков и управителя на БНБ, каза още Андреева, за "Репортер". "Абсолютно лицемерно е някой да твърди, че ГЕРБ са откраднали парите за здравни осигуровки на българските граждани, заяви бившият здравен министър Десислава Атанасова в сутрешния блок на БНТ вчера", цитирана от вестник "Земя".  Според нея тогава е имало необходимост от използването на тези средства. Тези пари не са похарчени непрозрачно, заяви тя и допълни, че промяната е направена чрез закон. Атанасова посъветва настоящия здравен министър Таня Андреева да се информира от Министерството на финансите и НАП как точно се събират и изразходват здравните осигуровки на българските граждани, пише още в статията.
 
ВЪВ ВИДИНСКОТО СЕЛО ПЛЕШИВЕЦ НЯМА АПТЕКА, НЯМА И ЛЕКАР
Видин Във видинското селото Плешивец има здравен кабинет, но обслужването не е достатъчно, тъй като идва само един фелдшер във вторник и четвъртък. Това каза за Радио "Фокус"- Видин кметският наместник на селото Менчо Лозанов. Фелдшерът идва в селото в следобедните часове, когато времето е най-горещо и на възрастните хора им е трудно да отидат на преглед точно в този час на деня. В Плешивец няма и аптека. Най-близката аптека е в община Ружинци, но до там няма постоянен превоз и закупването на  лекарства е много неудобно. Има хора, които ни помагат, даваме им рецептурните книжки, носят ни лекарствата, но това става със закъснение, допълни Лозанов. В повечето случаи лекарствата се изписват за 30 или 25 дни.