Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13 август 2013)
 
В ПРЕСАТА: БОЛНИ СЕ СНАБДЯВАТ С ЛЕКАРСТВА ОТ РУМЪНИЯ
Таксита снабдяват болни с лекарства от Румъния. Това научаваме от статия във в. "Дума". Според информацията русенци масово поръчвали лекарствата си на таксиметрови шофьори, които пътуват до Румъния. Всеки ден шофьорите возят пътници до летището в румънската столица Букурещ и оттам купуват лекарства за русенци. "Това са предимно медикаменти, които не могат да бъдат намерени в нашите аптеки. Лекарите ги предписват със съвет към болните, че могат да ги намерят в Румъния", пояснил управител на таксиметрова фирма в Русе.
Осем са приоритетите на Министерството на здравеопазването, записани в проекта за здравна стратегия за периода 2014 - 2020 г. Това пише в днешния си брой в. "Труд". Първият е за гарантиране на всеки българин на достъп до качествена медицинска помощ. Следват въвеждане на интегрирана информационна система, по-добър финансов контрол в сектора, по-адекватна спешна помощ, подкрепа на лечебните заведения в отдалечените и малките региони на страната, акцент се поставя върху детското, училищното и майчиното здравеопазване. Ще се работи за осигуряване на специализация на медицинските кадри и продължително обучение, ще се извърши преориентиране на здравната система към профилактиката, за да се предотвратяват социално значимите заболявания.
В "Преса" и "Стандарт"  четем изказване на премиера Пламен Орешарски, според което ДДС категорично няма да се променя. "Размерът на ДДС периодично се дискутира, но поне докато аз съм премиер, ставката няма да се пипа", е заявил той.
Любопитна статия, свързана с кабинета на Орешарски четем и във в. "Труд". От нея научаваме, че министрите си пазят старите служби. Проверка на изданието е установило, че това е станало чрез излизане в неплатен отпуск.  Така министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева може по всяко време да се върне в АГ болницата "Шейново". Дали обаче й се пази именно шефското място в лечебното заведение, което тя заемаше последно, от статията не става ясно. Заместникът на министърката проф. Чавдар Славов пък е запазил мястото си в Александорвска болница.
Във великотърновската областна болница пренасят болни с платнища като на война, научаваме от друга статия на "Труд". Причината за това е, че не работи нито един от асансьорите на лечебното заведение.  .
 
463 ПРОВЕРКИ СА ИЗВЪРШЕНИ В ПЛУВНИТЕ БАСЕЙНИ В СОФИЯ
Това съобщава днес агенция Фокус. Проверките са извършени от началото на 2013 година досега, казва в интервю за агенцията д-р Христина Котларска, директор на Дирекция "Здравен контрол" в Столичната регионална здравна инспекция.
"При извършения здравен контрол от началото на 2013 г. досега за установени нарушения са предприети следните административни мерки: издадени предписания - 35; съставени актове - 18; издадени заповеди за временно спиране експлоатацията -19(16 закрити: 10 - детски градини; 4 - училища; 2 - в жилищен комплекс от затворен тип и 3 открити плувни басейни)", каза д-р Котларска.
Плувни басейни, които не разполагат със санитарни възли или със съблекални, не се допускат в експлоатация от органите на държавния здравен контрол.
 
БЪЛГАРСКОТО И ЕВРОПЕЙСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ГАРАНТИРАТ ЗДРАВНА ПОМОЩ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕС
Българското и европейското законодателство гарантират на европейските граждани осигуряването на здравна помощ, независимо къде се намират на територията на ЕС. Това каза пред Радио "Фокус" председателят на Българската пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. По думите му първото условие е да няма пропуснати повече от три месеца здравноосигурителни вноски. "Всяко здравноосигурено лице има право да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар, там където е отишъл на почивка", обясни д-р Хасърджиев. Той допълни, че в случаи, когато човек отсъства от града си за период не по-дълъг от един месец, не е необходимо да се попълват каквито и да било формуляри и документи, човек просто си избира общопрактикуващ лекар, обръща се към него и той използва абсолютно същите процедури. Ако се налага, се изпраща при специалист -  за изследване или към лечебно заведение. Ако човек отсъства за повече от един месец, се налага да попълни формуляр за временен избор на общопрактикуващ лекар, допълни той. По думите му, в случай, когато български гражданин отиде на почивка в държава-членка на ЕС, е препоръчително да се сдобие с европейска здравна карта, която се издава от Регионалните здравноосигурителни каси. Д-р Хасърджиев допълни, че тази карта удостоверява, че човек е здравноосигурен в България и може да получи медицинска помощ в страна-членка на ЕС.
 
РАЗМЕРЪТ НА ЗДРАВНАТА ВНОСКА ЩЕ СЕ ЗАПАЗИ ДО 2020 ГОДИНА
Нова здравна стратегия предвижда размерът на здравната вноска да се запази до 2020 година. Напоследък се разгоряха оживени спорове заради предложение, направено от новия здравен министър д-р Таня Андреева, да се увеличи здравната вноска с един процент. На това изявление веднага реагираха пациентските организации и по въпроса спря да се говори. Отделни здравноосигурени също реагираха остро, тъй като независимо, че плащат редовно здравните си вноски, са принудени за повечето здравни услуги да си доплащат. Темата явно е болезнена, особено на фона на големия брой здравнонеосигурени, които източват Касата като нуждаещи се от Спешна помощ.