Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (9 август 2013)
 
МЗ ЗАПОЧВА ПРОВЕРКА В ДОМА ЗА ДЕЦА "СВ. ИВАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ"
Повод за проверката на Инспектората  е сигнал за нарушения в дома, посочени в  писмо до министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, до председателя на  Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ и Националния омбудсман Константин Пенчев, информират от пресцентъра на здравното министерство. В писмото се съобщава за драстични пропуски в качеството на медицинската дейност и при водене на медицинската документация. Посочват се неспазени законови изисквания, свързани с изписване на лекарства и ползване на ваучери, закупуване на работно облекло и доставка на хранителни продукти. Сигналът е и за финансови нарушения при извършване на ремонтни дейности, допълват от МЗ.
 
В ПРЕСАТА: НОВАТА ЗДРАВНА СТРАТЕГИЯ - МНОГО ДУМИ, МАЛКО ЗДРАВЕ
Новата здравна стратегия - с тази тема се е захванал днес "Преса", съобщава в своя преглед на печата агенция Zdrave net. "Стратегията е за периода 2014-2020 година. И според това какво залагаме в нея, Брюксел ще прецени колко евро да ни отпусне. В първия вариант на договора за партньорство с ЕС за следващия програмен период здравната стратегия липсваше. Бившата министърка Десислава Атанасова изобщо не е работила по този документ, защото имало спор дали да го пише нейният екип, или този на президента Плевнелиев", пише вестникът и допълва: "Когато Таня Андреева седна в горещото кресло на здравния министър, се зае със стратегията, но записаното в нея не дава отговор на основни въпроси - как ще се преструктурират болниците, как ще се спре източването на финансов ресурс, как лечението ще стане по-ефективно, как Бърза помощ ще стане адекватна и как ще се подобри детското и майчиното здраве. Липсата на визия е компенсирана с общи пожелания."
"Труд" ни информира за ревизия на цените на клинични пътеки. "Над 60% от клиничните пътеки или близо 200 от всичките 300 са недофинансирани. Затова експерти на БЛС започнаха ревизия на цените им".
Няколко издания ни съобщават, че психично болните българи са около 140 000. "Лекарите по психиатрия са около 500, а центровете за психично здраве -12. Психиатричните легла са около 4600 на брой, или 10 на сто от общото число на болничните легла у нас, докато разходите за психиатрична помощ за българите са едва 2 на сто от общите разходи за здравеопазване, алармират специалистите".
 
МЕСЕЦИ ПРЕДИ КРАЯ НА "СПРИ И СЕ ПРЕГЛЕДАЙ" ЗАПОЧВА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ПО ПРОЕКТА
Четири месеца и половина преди края на проточилия се пет години проект "СПРИ и се прегледай", здравното министерство започва информационна кампания по него.
Днес стана ясно, че 72 населени места из цялата страна ще бъдат домакини на информационни събития по проекта.През този и следващия месец министерството е планирало "обиколки, срещи и хепънинги в изпълнение на проект "СПРИ и се прегледай" в шест региона на страната.Основните компоненти в кампанията ще бъдат разясняване на концепцията за провеждане на скринингови прегледи в България и значението на ранната диагностика на трите локализации по проекта - рак на маточната шийка и рак на гърдата при жените, и рак на дебелото и правото черво при мъжете и жените, гласи информацията. Събитията започват от 12 август, като първият регион е Северозападна България (12-19 август). Последващите обиколки ще са в Южен централен район (19-22 август) и Югозападен район (26-29 август). В периода 9-21 септември ще бъдат посетени Северна централна, Североизточна и Югоизточна България.
 
УСБАЛССЗ "СВ.ЕКАТЕРИНА" СЕ ГОРДЕЕ СЪС СПОРТНИТЕ УСПЕХИ НА ПАЦИЕНТИТЕ СИ
Сред трансплантираните в УСБАЛССЗ "Св.Екатерина" пациенти е и Мартин - дете на 13 години. През 2007 година лекарите поставят на Мартин тежката диагноза - дилатативна кардиомиопатия и през 2009 г. му се трансплантира сърце. От този момент нататък е под наблюдението и грижите на медицинските екипи на УСБАЛССЗ "Св.Екатерина". Той се възстановява бързо след поставянето на новото сърце и продължава да учи, играе и спортува, като всички останали деца. Участва в две поредни световни игри за трансплантирани. В началото на август т. г. Мартин се завърна от Дърбан, Южна Африка, където се проведоха тазгодишните световни игри за трансплантирани. Той спечели бронзов медал по Бадминтон и е на четвърто място на 100 метра бягане. УСБАЛССЗ"Св.Екатерина" спонсорира пътуването и участието му в Световните игри. Медицинският екип е горд с успехите на Марти, защото са и негови успехи.