Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (1 август 2013)
 
В ПАТРОНАЖНИ ЦЕНТРОВЕ ОБУЧЕНИ АКУШЕРКИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ЩЕ ПОМАГАТ НА РОДИЛКИТЕ
Едва 15% от майките кърмят своите деца около една година след раждането им. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева при посещението си в университетската АГ болница "Майчин дом". Повод за нейната визита беше поредната Световна седмица на кърменето, която се провежда в България от 1 до 7 август. Д-р Андреева заяви, че е силно учудена, че въпреки многото информация, насочена към родилките през последните години, част от тях не я възприемат. Тя цитира последното национално проучване за храненето на новородените и малките бебета, от което става ясно, че едва около 84% от майките кърмят своите деца, при това най-активно само през първия месец след раждането. След шестия месец техният брой спада до 25%, а в края на първата година те са под 15%. Министърът също така съобщи, че в момента има създадена работна група към МЗ. Едно от нещата, които се подготвят от нея е създаването на патронажни центрове, където обучени акушерки и медицински сестри ще помагат на родилките, за да може по-дълго да кърмят своите деца. Според д-р Андреева още до края на тази година ще бъдат постигнати първите резултати в тази посока.
 
Д-Р АНДРЕЕВА: ХОРАТА БЕЗ ОСИГУРОВКИ ЩЕ СИ ПЛАЩАТ ЛЕЧЕНИЕТО
През септември МЗ ще е готово с предложение за промяна в Закона за здравното осигуряване. Това съобщи пред журналисти министър Таня Андреева. Новият текст ще задължава хората, които отказват да си плащат здравните вноски, а имат такава възможност, да заплащат своето лечение, извън случаите на спешност. "Трябва да изберат дали да плащат между 16 и 20 лева на месец или после да плащат с хиляди, защото здравеопазването е скъпо. Да не говорим, че там все още не е остойностен лекарският труд - нещо, което навсякъде по света е направено", каза д-р Андреева. Тя отбеляза, че ако хората без осигуровки откажат да заплатят за лечението, тогава болниците могат да си търсят правата по съдебен път.
 
ФОНДЪТ ОДОБРИ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА 16 ДЕЦА
На последното заседание на Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца" от 31 юли бяха разгледани и одобрени заявленията на 16 деца, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство. Шест деца ще заминат за първи път за лечение в чужбина, 4 деца ще заминат за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина, а 6 деца ще бъдат подпомогнати за лечение в България, съгласно Правилника за дейността и организацията на работа на Ц"ФЛД".
 
БАКАЛАВЪР-ФАРМАЦЕВТИТЕ У НАС - ПРЕНЕБРЕГНАТИ И ПОДЦЕНЕНИ
В края на миналия месец Националното сдружение на бакалавър-фармацевтите в България (НСБФБ) отбеляза петата годишнина от основаването си. Днес тези професионалисти у нас са повече от 7000. В недалечното минало те най-често бяха единствените специалисти със знания и подготовка в областта на фармацията в малките населени места. Законодателни промени обаче отнеха възможността на помощник-фармацевти, разкрили аптеки в малки населени места, да отпускат лекарствени средства по лекарско предписание и по рецепти на НЗОК. Макар и многобройни като професионална гилдия, бакалаврите фармацевти и досега нямат свои представители във Висшия съвет по фармация при МЗ, нито в Обществения съвет към здравното ведомство, те не вземат участие и в работната група за подготовката на националната стратегия.
 
В ПРЕСАТА: 1 ЛЕВ ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА ЗА ПЕНСИОНЕРИ ОТ 2014.
"Потребителската такса за пенсионери при посещение на лекар ще е 1 лв. от 1 януари догодина. Тази мярка е включена във финалния вариант на програмата на кабинета на Пламен Орешарски, която министрите одобриха вчера", пише днес "24 часа". "От 2014 г. ще започнат да се прилагат всички мерки, които изискват финансов ресурс, обясни след заседанието на правителството здравният министър Таня Андреева. Тогава здравното министерство ще си вземе обратно от здравната каса и фонда за инвитро. Укрепване на спешните медицински центрове, специална грижа за майчиното здраве, иновационни програми за големите болници и преструктуриране на малките са основните здравни акценти в програмата на кабинета", четем още във вестника.
"Труд" ни запознава със здравните осигуровки на народните представители. "Видни депутати, сред които и двамата зам.-председатели на парламента, са забравили да се осигуряват за здраве, докато са били в предизборна кампания. Това показа проверка на "Труд" за здравноосигурителния статус на председателите на парламентарни комисии. Става дума за политици, които са били и в предишния парламент", уточнява публикацията. От материала научаваме, че с пропуски в осигуряването са Рамадан Аталай, Йордан Цонев, Христо Бисеров, Димчо Михалевски, Корнелия Нинова, Камен Костадинов, Мая Манолова и Волен Сидеров. Няколко издания се спират на скандал, за който вчера съобщи bTV. "Скандал с унищожени ембриони разтресе столичната АГ "Света София", по-известна като "Тина Киркова". Проверка на Агенцията по трансплантации открила липса на генетичен материал и на документация за десетки замразени ембриони, оставени на съхранение през последните 14 години, съобщи bTV. Одитът през март се натъкнал на доста несъответствия в документацията на двойките, оставили свои ембриони за съхранение след ин витро процедури", пише "Стандарт". "Имало е такива, които са безотчетни. Пише на палетата едно име, без баща, без майка, без адрес. И са унищожени тези, за които няма данни за тях. Поне петдесетина", каза д-р Минко Еврев от АГ "Света София". "Установиха се ембриони от 1999 г., които нямат идентификационни номера, нямат данни на хората, чието притежание са, и съхранени ембриони само с малко име. Не се откри документация, която трябва да ги придружава", допълни д-р Марияна Симеонова, изп. директор на Агенцията по трансплантация. През април комисия унищожава замразените генетични материали на 98 жени, които не са уведомени за това. Част от семействата научават в средата на юли от писмо, че спешно трябва да решат дали ще продължат съхранението и да платят по 250 лева на година със стара дата или да ембрионите им да бъдат унищожени", разказва вестникът.