Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29 юли 2013)
 
НС НА НЗОК СПРЯ МЕТОДИКАТА ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ
На проведено днес заседание Надзорният съвет на НЗОК взе решение за прекратяване на процедурата по договаряне на стойността, до която се заплащат от НЗОК медицинските изделия в условията на болничната и извънболничната медицинска помощ. Това информират от пресцентъра на здравната каса.
Мотивите за това са, че на този краен етап от провеждане на процедурата  обективно не е възможно отменяне или изменяне само на отделни текстове от Методиката за договаряне, каквито препоръки имаше от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).  С прекратяването на процедурата се избягва и възможността да се образува ново производство пред КЗК и обжалване пред Върховния административен съд, уточняват от НЗОК. От там съобщават още, че Надзорният съвет е решил до 31 август да бъде изработена нова методика за договаряне на тези изделия, която да му бъде предложена за утвърждаване.
 
ЛЕКАРИ ОТ ТРИ БОЛНИЦИ КОНСУЛТИРАХА ОПЕРАЦИЯ ОНЛАЙН
В националната здравна стратегия за финансиране по оперативните програми на Европейския съюз трябва да бъдат посочени като приоритет и въвеждането на високи технологии, като телемедицината. Това заяви пред журналисти днес председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер по време на събитие в столичната Първа АГ болница "Св. София".  Изказването й бе отправено към министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, която по същото време беше заедно с образователния министър проф. Анелия Клисарова на посещение във варненската "Св. Марина". Трите, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и лекари от "Св. София", "Св. Марина" и ВМА, проследиха на онлайн операция на  тумор на гърдата. Д-р Джафер също така отбеляза, че особено внимание в стратегията трябва да се отдели на профилактиката на онкологичните заболявания и палеативните грижи. Директорът на Първа АГ болница д-р Иван Костов съобщи, че за първи път в България се прави подобна телемедициснска връзка между специалисти от три различни болници. Операцията бе извършена в ръководеното от него лечебно заведение от д-р Евгени Василев и бе консултирана онлайн от проф. доц. Деян Йорданов от ВМА и проф. Радослав Радев от"Св. Марина".
 
В ПРЕСАТА: СПЕШНА ПОМОЩ НА 112 СЪС SMS - ВТОРИ ОПИТ
Законова поправка, която предизвика недоволството на всички работещи в спешна помощ по време на предишното Народно събрание, сега отново си пробива път, научаваме от "24 часа". "Парламентът отново ще дебатира дали помощ на тел. 112 ще може да се търси и с есемес. Съобщения да се приемат още от 1 януари 2014 г., гласят поправки в Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер. Те са внесени от инициатора на такава промяна и в миналото НС - Захари Георгиев от БСП, този път подкрепен и от колегата си от Коалиция за България Христо Монов", пише ежедневникът. Публикацията припомня, че тогава законът мина на първо четене, но до второ не се стигна, и информира: "За да се разшири обсегът на спасяваните чрез 112 хора в нужда чрез въвеждането на новата услуга, институцията ще получи допълнително финансиране от 300 000 лв. на година, гласи проектът."
"Труд" ни запознава с желанията на болнични шефове: "Директори на болници предлагат НЗОК да изготви методика, по която да започне да плаща в реален обем лечението на най-тежко болните и скъпоструващи пациенти. В момента предвидените средства за тях изобщо не достигат. Лечението на някои българи излиза между 20 000 и 50 000 лв., болниците няма как да не приемат тези пациенти и трупат дългове", пише вестникът. Изданието цитира директора на НКБ проф. Владимир Пилософ, който дава пример с няколко заболявания - инфекциозен ендокардит, мозъчни усложнения, вродени сърдечни малформации при деца. По думите му, болницата има около 300 такива пациенти годишно, които струват на лечебното заведение 2,5 млн. лв. Подобна е картината и в столичната "Св. Анна", става ясно от думите на шефа й д-р Димитър Димитров. "Имаме пациенти с инфекциозни менингити и менингоенцефалити, за които НЗОК ни плаща по 700-800 лв., а лечението им струва 10-15 хил. лв. Хората с политравми (множество травми) струват на болницата около 17 000-20 000 лв., а годишно отчитаме около 200 такива случая. При пациенти с ДИК синдром (при който организмът започва да кърви отвсякъде), цената само на една ампула, стопираща процеса, е 7000 лв., а понякога се налагат повече", изброи д-р Димитър Димитров, директор на "Св. Анна", пише "Труд".
 
МИНИСТЪР ТАНЯ АНДРЕЕВА: УЧИЛИЩНОТО И ДЕТСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ СА ВКЛЮЧЕНИ В НОВАТА ЗДРАВНА СТРАТЕГИЯ
Училищното и детско здравеопазване са включени в новата здравна стратегия. Това каза на пресконференция във Варна министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Министърът посочи, че в момента законът не го изключва като възможност. Проблемът с лекарите, които работят в училища и детски градини, е мотивацията да работят там. "В тези програми ние ще работим основно върху това лекари от доболничната помощ да могат да работят в учебните заведения, детските градини и ясли, и в същото време да имат възможност да специализират и да се развиват. Същият проблем имат и ТЕЛК-овете. Имах среща по-рано днес с директорите на всички болници във Варна. Един от проблемите, който бе повдигнат, е свързан с ТЕЛК-овете и високата средна възраст, защото те нямат възможност да развиват своята квалификация или да работят в други лечебни заведения. Това е част от по-обширна програма и стратегия, която ще се разписва - за мотивация на младите специалисти, за да остават и да работят в България", каза още министър Андреева.
Близо 1 млрд. лева ще бъдат отделени за българското здравеопазване през следващия програмен период. Това заяви още на пресконференцията министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Здравният министър посочи, че благодарение на вицепремиера Зинаида Златанова България е успяла да договори с Европейската комисия тези средства за медицина и здравеопазване. Те ще бъдат разходвани в няколко основни направления - Спешна помощ, развитие на човешките ресурси, профилактика, превенция и иновации. Министърът посочи, че това е заложено и в новата здравна стратегия, която Министерството на здравеопазването е започнало да разработва преди около два месеца и която вече е готова. Предстои новата здравна стратегия да бъде представена на обществена дискусия за разискване.
 
ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА: СТОЛИЧНА ОБЩИНА ДОФИНАНСИРА ТАЗИ ГОДИНА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ В СОФИЯ С ОКОЛО 8 МЛН. ЛВ.
С около 8 млн. лв. Столична община дофинансира тази година общинските болници в София. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето в ПСАГБАЛ "Света София" проект за телемедицинска свързаност между "Св. София" и УМБАЛ "Света Марина" Варна, както и наблюдение от ВМА, предаде репортер на Агенция "Фокус". Изключително щастлива съм, че именно в общинска болница се правят подобни иновации, заяви тя. и посочи, че над 1 млн. лв. получава "Св. София" като дофинансиране тази година. "Когато институциите подкрепят, стимулират и не пречат на екипите да си свършат работата, се стига до такива иновативни проекти", заяви кметът.