Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26 юли 2013)
 
В ПЕЧАТА: УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИТЕ В УЧИЛИЩАТА И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ НА КАЗАНЛЪК
"Работните заплати на медицинските специалисти, които работят в училищата и детските градини в Казанлък ще бъдат увеличени с над 100 лв. Вместо досегашните 465,02 лв. медиците, основно медицински сестри и фелдшери, ще получават месечно 577,40 лв., като увеличението ще бъде със задна дата от 1 януари т.г.", информира днес "Стандарт". Медиците щели да получат накуп разликата от увеличението за първите 6 месеца със заплатите си за месец юли. "Трудът на медиците в детското и училищното здравеопазване не бе оценен по достойнство, те получаваха най-ниските заплати в целия сектор", посочва пред изданието основния мотив за корекцията кметът на община Казанлък Галина Стоянова.
От "Преса" научаваме за интересен пациент на бургаската болница. "Лекари в бургаската многопрофилна болница извършиха пластична реконструкция на лицето на най-младия околосветски пътешественик, стъпвал в града - 25-годишния Рио Мано от Япония. Той тръгнал през април м.г. от Токио. Оттогава с велосипед и автобуси прекосил повече от двадесет държави", пише изданието и допълва: "В Бургас обаче претърпял злополука с колелото и е приет в болницата с множество охлузвания и рани. За да възстановят лицето му, лекарите са направили няколко пластични шева." Пътешественикът се възстановява и вече се е превърнал в любимец на цялото отделение, съобщава още вестникът и отбелязва: "Още от болничното легло Рио чертае маршрути за следващата си дестинация - Румъния, Украйна."
Видеозапис, на който хирурзи извършват операция с битова бормашина и клещи, обиколи интернет. Записът не е от "Пирогов", а от болница в Молдова, макар че двете истории са почти идентични. "Според обясненията на хирурга Николае Курка, оперирал момче в педиатрична болница в столицата Кишинев, медицинският персонал е принуден да си служи с подобни инструменти вместо специални бормашини, които са по-скъпи", четем в "Стандарт".
 
В СТОЛИЧНИЯ "МАЙЧИН ДОМ" СА СЕ РОДИЛИ 23 БЕБЕТА ЗА ДЕН
25 юли се оказа денят с най-много бебета от началото на годината в столичната АГ-болница "Майчин дом", съобщиха от лечебното заведение. Лекарите там са спомогнали за появата на бял свят на 23 бебета. Това е своеобразен рекорд от началото на годината, заяви изпълнителният директор на болницата проф. Виктор Златков. Щастливите майки са 22, защото една от тях е родила близнаци. Момичетата са 12, а момчетата 11.
 
ПОДПАЛИХА КОЛИТЕ НА ЛЕКАР ОТ ВРАЦА
Неизвестен извършител подпали два автомобила, собственост на лекар. Това става ясно от съобщение на областната полиция във Враца. Регионалните медии информират, че потърпевшият е известния ортопед от местната многопрофилна болница д-р Христо Вълчев. Пожарът е станал, след като някой е полял единия от автомобилите на лекаря и го е подпалил. Пламъците са били толкова силни, че са се пренесли и върху съседните две паркирани коли. Едната е била също на д-р Вълчев, а другата на живеещия в същия блок д-р Румен Ангелов, който е шеф на Съдебна медицина във врачанската болница. Пред униформените ортопедът е споделил, че може да има три версии за огнената вендета над возилата му. Според първата версия, поръчител на палежа може да е жена, която преди време била наета от доктора да се грижи за възрастните му родители. Тя обаче била уличена няколко пъти в кражби и д-р Вълчев се обърнал към прокуратурата, след като изгонил наетата гледачка. Ортопедът смята, че мотив за отмъщение може да има и военен, който се прострелял с личното си оръжие и поискал от лекарите в отделението случаят да се прикрие. Д-р Вълчев обаче спазил закона и уведомил полицията, което разгневило пациента и той се заканил да си отмъсти. Според третата версия пък поръчител може да се окаже бивша медицинска сестра, която преди време била уволнена от отделението по настояване на лекаря. Според информация в Агенция "КРОСС", сестрата криела, че е болна от туберкулоза.