Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23 юли 2013)
 
ИМА НЕЛОЯЛНА КОНКУРЕНЦИЯ МЕЖДУ БОЛНИЦИТЕ
Държавната болница всеки месец дава отчет на Министерството на здравеопазването. Частните болници не са виновни, че тях не ги контролират за нивото на смъртност. Виновен е законът и системата. Това коментира проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина" пред бТВ. Болниците трябва да са равнопоставени. На много места има нелоялна конкуренция. Частните болници лeкуват пациент, водят го за тежък случай, получават си парите и го препращат в някоя университетска болница. Ние в държавните болници не можем да си позволим такова нещо, възмути се Начев. Има неравнопоставен контрол.
Задължително е да се въведе Националната здравна карта, която да показва в кой район, каква медицинска помощ е необходима. Ако частната болница е по-добра от държавната, нека тя да работи. Но трябва да има ефективен контрол за всички.
 
ИЗ ПЕЧАТА: ПРАВИТЕЛСТВОТО ВАДИ ПАРИ ЗА ДЪЛГОВЕТЕ НА ВМА
Правителството предвижда увеличение на бюджета за здравеопазване с между 5 и 6 млн. лв. Това пише в днешния си брой в. "Монитор". Парите ще бъдат дадени след актуализацията на бюджета за тази година и ще бъдат използвани за належащи ремонти на болници. Отделно 40 млн. лв. са предвидени за изплащане на добавки за хората с увреждания. 65 млн. лв. пък ще бъдат пренасочени за сектор отбрана, пише в друга статия на "Монитор". Световната банка натиска да закриваме болници, съобщава в. "Телеграф". Мярката е препоръчана в доклад за състоянието на здравеопазването през последните 4 години. От банката посочват, че проблемите в системата у нас се задълбочават, а честите смени на министри не са довели до решаването им. Отново се изтъква, че е нужно спешно преструктуриране на болниците. "Държавност, развитие, справедливост" е името на актуализираната програма на правителството на Пламен Орешарски, която целия 4-годишен мандат. Това пише в днешния си брой в. "Стандарт". По отношение на здравеопазването се предвижда потребителската такса при джипитата за пенсионерите да падне на 1 лев. В момента тя е 2,90 лв. От правителството имат намерение да улеснят специализациите за младите лекари, да се укрепят спешната помощ и общинските болници. Планът предвижда и развитие на здравния туризъм. Това ще става с въвеждане на иновации и технологии в тази сфера. Сестрата на Бойко Борисов - д-р Красимира Иванова, ще се кандидатира за директор на столичната АГ болница "Шейново". За това информира в. "24 часа", като напомня, че допреди 2 месеца на поста бе сегашният здравен министър д-р Таня Андреева. "Ако и когато обявят конкурс, ще се явя. Това не е прищявка. Просто съм съпричастна към общинското здравеопазване, в което имам 31 години опит, а също - идеи за реформирането му", заявява д-р Иванова.  Запознати споделят, че брат й съвсем не бил очарован от нейното решение. Тя обаче била непреклонна: "Ще пробвам." "Освен това ти вече не си на власт", добавила д-р Иванова.
 
РАКОВОБОЛЕН ЛЕЖИ НА ПЕЙКА, НЯМА КОЙ ДА ГО ЛЕКУВА
Роднините на раковоболен пациент са се сблъскали челно с обърканата ни здравна система, след като в продължение на 7 часа се опитвали да го настанят в болница, съобщава пловдивското издание Marica.bg. Пациентът, който е с рак на езика, трябвало часове наред да лежи на пейка в клиниката по лъчетарапия в Пловдив, без да се знае кой и къде ще го лекува. Диагнозата му е поставена преди 2 месеца и оттогава е пациент на Онкодиспансера (Комплексния онкологичен център).
Проблемът с болните, които се нуждаят от палиативни грижи, е много голям в цялата страна. Всички лекари признават, че това е едно от липсващите звена и огромен недостатък на здравната ни система, пише още Marica.bg.
 
ЗАМЕСТНИК КМЕТ НА ОБЩИНА ПЕРНИК ЩЕ ОГЛАВИ ИАМО?
Д-р Симеон Василев е освободен по собствено желание като заместник-кмет на община Перник и от 22 юли 2013 г. е поел функциите на директор на Изпълнителна агенция "Медицински одит" към здравното министерство, съобщава регионалното издание Viaranews.com. Същата информация поместват и останалите местни издания. От пресцентъра на здравното министерство заявиха, че към момента не разполагат с информация за такава кадрова промяна. На сайта на медицинската одитна агенция като неин изпълнителен директор все още е посочена д-р Светлозара Илиева. Д-р Симеон Василев беше депутат от Коалиция за България в 40-то Народно събрание, бил е и шеф на многопрофилната болница в Перник.
Според регионалните издания, д-р Василев е получил предложение да оглави Медицинския одит още в началото на юли, а информацията е потвърдена от кмета на Перник Росица Янакиева.