Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22 юли 2013)
 
НЕОБХОДИМА Е НАЦИОНАЛНА АПТЕЧНА КАРТА
У нас в момента 1 аптека обслужва 1700 жители, докато средно за европейските страни съотношението е 1:3000 до 4000 души, сочат статистически данни от последната година. Независимо от големия им общ брой обаче повечето аптеки са съсредоточени в София и няколко големи града, а в цели региони вече лекарственото обслужване е замряло, защото няма желаещи фармацевти за работа в тях. По информация на Българския фармацевтичен съюз от 2012 г. в 30 общини няма аптека, сключила договор със Здравната каса, увеличава се и броят на населените места, в които няма денонощна аптека. Същевременно, отбелязват експерти, у нас няма дефицит на фармацевтични кадри - фармацевтичните факултети вече са 4, изразена миграционна вълна в това съсловие няма. Създаването на Национална аптечна карта би спомогнало да се видят по-ясно проблемите в лекарственото обслужване и да се търсят по-ефективни мерки за разрешаването им, твърдят авторитетни специалисти с немалък опит в областта на социалната фармация и фармакоикономиката. 
 
В ПРЕСАТА: ТОП 3 НА Д-Р АНДРЕЕВА - СПЕШНА ПОМОЩ, СПЕЦИАЛИЗАЦИИ И ЗДРАВНА СТРАТЕГИЯ
В интервю за вестник "Монитор" здравната министърка д-р Таня Андреева изброява кои според нея са първите три неща, които е успяла да свърши, откакто е на поста си: спешната помощ, изработване на нова система за специализации и изработване на стратегия за следващия програмен период. .
От "Стандарт" пък научаваме какви са вижданията на експерти от Световната банка по отношение на здравната ни система. "Проблемите в здравната система в България се задълбочават, а промените от последните 4 г. и честите смени на министри не са довели до решаването им. Това са изводите на експертите от Световната банка в нов доклад за състоянието на здравеопазването за периода от 2009 до 2013 г.", обобщава ежедневникът.
 
Д-Р РУМЯНА ТОДОРОВА: БЮДЖЕТЪТ НА НЗОК НЕ Е ИЗРАЗХОДВАН РАЦИОНАЛНО
Бюджетът на НЗОК не е изразходван рационално. Когато са залагани допълнителните дейности, никой не е изчислил риска. Това заяви на пресконференция управителят на касата д-р Румяна Тодорова, предаде репортер на Агенция "Фокус". Расте броят на пациентите с онкологични заболявания. Увеличението е с около 3000 пациента на година, каза д-р Тодорова. 75% от средствата, определени за онкологични лекарства, са изразходвани към 30 юни. Трябва да се види как се спазват медицинските стандарти при изразходването на средства за онкопрепарати, каза тя.
Оперативният резерв на НЗОК от 269 млн. лв. стои непокътнат. Това каза  още д-р Румяна Тодорова. С оперативния резерв и чрез завишена контролна дейност се надяваме да изплатим всичко, което касата дължи. Далече сме от мисълта да спрем плащанията за онколекарства, заяви д-р Тодорова. Предстои сериозен контрол по отношение на бюджета на болниците, защото има болници, които са в рамките на бюджета си, а други са в преразход, обясни управителят на НЗОК.