Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18 юли 2013)
 
ОЩЕ РЕАКЦИИ СРЕЩУ КАДРОВАТА РОКАДА В "АЛЕКСАНДРОВСКА"
Нови две организации - лекарска и пациентска - се включиха в общото недоволство срещу замяната на проф. Маринов с акушер-гинеколог от Шейново начело на директорския борд на "Александровска" болница. "Управителният съвет на Софийската лекарска колегия на БЛС подкрепя справедливия протест на Медицинския факултет при МУ - София относно безпрецедентната намеса в ръководството на Александровска болница, изразяваща се в отстраняването на декана проф. Марин Маринов от състава на борда на директорите", се казва в позиция на най-голямата лекарска колегия. "Това не е изолиран случай, а част от масирана акция за подмяна ръководствата на добре работещи болници. Считаме че, в хаоса в здравната система, описан от Министъра на здравеопазването, това не е първата и най-неотложна задача", отбелязват от СЛК. Подобно отношение изразяват и от национално представителната пациентска организация Федерация "Български пациентски форум". От там посочват, че са сериозно обезпокоени от продължаващите политически назначения на директори или членове на директорски бордове в болнични заведения в Република България.
 
В ПРЕСАТА: ПЕЕВСКИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
След като смяната в борда на "Александровска" болница предизвика недоволството на лекари и пациенти, реакция по темата откриваме и в пресата. Под заглавие "Пеевски в здравеопазването" "Капитал Daily" публикува коментарен материал, свързан с новите назначения. "Експертните назначения на министъра на здравеопазването, д-р Таня Андреева напоследък предизвикват единствено бурни реакции в болниците, а очевидно рокадите по върховете са основният й приоритет. Първият слух около тях преди седмици беше, че "експертът", но иначе депутат от БСП доц. д-р Илия Баташки, известен повече като приятел на Саддам Хюсеин, ще напусне банката в парламента, за да оглави отново най-голямата болница в България - пловдивската "Св. Георги". При неговото управление по време на тройната коалиция тя постигна рекордна задлъжнялост, която не може да бъде изчистена и до днес." "Истинска стачка заплашва и най-голямата университетска база за медици - софийската болница "Александровска". Здравният министър е отстранила от управата й декана на Медицинския факултет проф. Марин Маринов и го заменила със своята близка приятелка и доскорошна колежка от АГ болница "Шейново"- пише още ежедневникът. Изданието припомня също така за връщането в столичната онкология на доц. Петранка Троянова и коментира: "И докато кадруването на министър Андреева изглежда като основен приоритет, проблемите в здравеопазването дават сигнал, че са необходими други действия ".
 
БОЛНИЦА "СВЕТА ЕКАТЕРИНА" ЩЕ ПРОВЕДЕ БЕЗПЛАТНИ МЕДИЦИНСКИ КАРДИОЛОГИЧНИ ПРЕГЛЕДИ
УСБАЛССЗ "Света Екатерина" ЕАД провежда отворени врати на 19. 07. 2013 г., петък, от 09:00 до 14:00 болница "Света Екатерина", ще проведе безплатни медицински кардиологични прегледи на лица с вече констатирани cърдечно-съдови заболявания
 
ПРЕКРАТЯВАТ СЕ КОНКУРСИТЕ ЗА ДИРЕКТОРИ НА РАЙОННИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ КАСИ
Надзорният съвет на НЗОК взе решение за прекратяване на обявения конкурс за заемане на длъжността "Директор на РЗОК". Това съобщиха от касата. Причините за прекратяване са: открити пропуски в обявлението за конкурса във връзка с изискваните документи, които кандидатите трябва да представят спрямо утвърдените от Надзорния съвет; несъответствие между посочените в обявлението изисквания за заемане на длъжността и утвърдената длъжностна характеристика за "Директор на РЗОК"; липса на регламент в обявлението за начина на провеждане на конкурса.
 
 
СТАРТИРА МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ С УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРСКИ, ИТАЛИАНСКИ И ИСПАНСКИ ОРТОПЕДИ
Екип на д-р Ивелин Костадинов, ортопед травматолог в МБАЛ "Люлин". заедно с водещия италиански ортопед проф. Микеле Атилио Роза от Медицинския Университет в Месина днес оперира пациент с усложнена първична артроза на лявата тазобедрена става с имплантиране на циментна ендопротеза. След като станат ясни резултатите от образните изследвания и бъде оценено състоянието на болния в хода на следоперативния период, възможно най-рано, без забавяне ще започне подходяща рехабилитация, съобщиха медиците.  Интервенцията е част от програмата за сътрудничество на Фондация "Черноморско-Средиземноморска Медицинска Академия", която обединява няколко университетски и извънуниверситетски специализирани ортопедични клиники от Италия, Испания България. Очаква се занапред всеки месец в столичната МБАЛ "Люлин" да гостуват ортопеди от Италия и Испания, които ще участват в операции заедно с българските си колеги.
 
ФОНДЪТ ОДОБРИ НОВИ 72 ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕЦА
Нови 72 заявления за лечение одобри на последното си заседание Общественият съвет към Център "Фонд за лечение на деца", съобщиха от здравното министерство. 9 деца ще се лекуват в чужбина за първи път, 1 дете ще замине за извършване на костно-мозъчна трансплантация в чужбина, а 12 деца ще заминат за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина. 50 деца ще бъдат подпомогнати за лечението им в България.