Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17 юли 2013)
 
ПРИХОДИ И РАЗХОДИ В БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2012 Г.
Преизпълнение в приходната част и неизпълнение на разходната - това сочи отчетът за изпълнението на бюджета на НЗОК за миналата година, приет на днешното правителствено заседание. Законът за бюджета на касата за 2012 г., коригиран с решения на Надзорния й съвет, включва общо приходи и трансфери в размер на 2 643,8 млн. лв. По отчет приходите и трансферите за годината са в размер на 2 682,8 млн. лв. или 101,5 на сто спрямо уточнения план по Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за периода, информират от правителствената пресслужба. Общо разходите и трансферите са в размер на 2 643,8 млн. лв. Размерът на разходите и трансферите по отчета възлиза на 2 600,2 млн. лв., което представлява 98,4 на сто спрямо уточнения план по Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2012 г. На заседанието си министрите одобриха и отчета за дейността на НЗОК за 2012 г.
 
СТУДЕНТИ И ЛЕКАРИ ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ ЗАРАДИ ПРОМЯНАТА В "АЛЕКСАНДРОВСКА"
Асоциацията на студентите медици в България - София (АСМБ-София) и Асоциацията за развитие на медицинската общност (АРМО), също както членовете на факултетния и на деканския съвет на МФ, изразиха несъгласието и възмущението си от решението на Министерството на здравеопазването за отстраняване на декана на МФ проф. д-р Марин Маринов от състава на съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска" ЕАД. В позицията си, изпратена до министър Таня Андреева, те пишат, че неприсъствието на декана на МФ в съвета на директорите на "Александровска" болница е потъпкване на институцията на Медицински университет - София и незачитане на гласа на академичната и студентска общност на университета. "Студентите по медицина и младите лекари в МУ-София очакват от МЗ да преосмисли решението си и да възстанови деканското присъствие в съвета на Директорите на УМБАЛ "Александровска" ЕАД. При незачитане на мнението ни сме готови да преминем към ефективни протестни действия", пише още в позицията. Студентският съвет на Медицински университет - София също се обяви против решението за смяната на проф. Маринов като член на борда на Александровска болница с д-р Сема Фаикова-Колева. "Назначаването й в съвета на директорите буди пълно недоумение и поради факта, че в УМБАЛ "Александровска" никога не имало специалност "Акушерство и гинекология"", се казва в писмо до здравния министър. Студентите се възпротивяват и на политическите и приятелски назначения в университетските болници в цялата страна. Няма да позволим подмяната на нашите представители със случайни хора, се казва още в писмото.
 
В ПРЕСАТА: СИНДИКАТИТЕ ПРОТИВ УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ЗДРАВНАТА ВНОСКА
Идеята за увеличаване на здравната вноска от 8% на 9% не се подкрепя от синдикатите. Това става ясно от публикации в "Труд" и "Дума" днес. ""Вариант за допълнителни средства в здравеопазването е да се предприемат законодателни промени, с които да се отпуши работата на доброволните здравноосигурителни фондове. В тази връзка не подкрепяме повишаването на здравноосигурителната вноска от 8 на 9 процента, както в момента се предлага". Това каза д-р Иван Кокалов вицепрезидент на КНСБ и председател на федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ-КНСБ) по време на среща с министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева", пише "Дума" "Труд" пък припомня, че здравните фондове бяха превърнати в застрахователи по времето на кабинета "Борисов" и ще заработят като такива от началото на август. Друга публикация на изданието се спира на конкурсите в РЗОК. "Ще има тотална смяна на директорите на регионалните здравноосигурителни каси (РЗОК), съобщи вчера пред "Труд" Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ и бивш здравен министър. В момента вървят конкурси за нови шефове в 23 от 28-те каси, тъй като мандатът на старите началници изтича", пише вестникът и цитира думите на бившата министърка: "Знаем каква чистка е започнала в цялата държава. Управляващите не следят за експертните качества на служителите, а напротив - при тях най-важна е партийната книжка, която трябва да е от БСП или ДПС."
 
Д-Р АНДРЕЙ КЕХАЙОВ С ГРУПА ЛЕКАРИ ЗАМИНА ЗА ЛАТВИЯ
За Латвия заминаа група лекари от България, водена от д-р Андрей Кехаяов, председател на сдружение "Български лекар", която ще вземе участие в първия по рода си форум на рускоговорящите лекари от цял свят. В програмата на това уникално събитие са включени изключително широк спектър научно-практически теми на съвременната медицина, между които са възможностите за увеличаване на ресурсите на човешкия мозък, генетично програмираната и реална продължителност на живота, медицински технологии на 21-ви век - генно инженерство, стволови клетки, нанотехнологии, телемедицина, медицинска етика, законодателство, финанси и пазар на медицинските услуги.