Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10 юли 2013)
 
В ПРЕСАТА: БЪЛГАРИНЪТ ПЛАЩА НАЙ-МНОГО ЗА ЗДРАВЕ
Българинът може да е с най-ниските доходи в целия ЕС, но дава най-много пари за здраве от собствения си джоб в сравнение с останалите европейски пациенти. Това пише в днешния си брой в. "Телеграф". В статията се твърди, че нашенецът плаща близо 50 на сто от медицинските услуги, които получава, докато нормалното в останалите страни от ЕС е около 20% от разходите за здраве да се плащат от гражданите, а останалите 80 да се поемат от държавата. "В Гърция например бюджетът за тази година само за лекарства е 2 милиарда евро, а в България целият бюджет за здравеопазване е 1.5 милиарда евро."
 
КС ОБРАЗУВА ДЕЛО ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ПЛАМЕН ЦЕКОВ
Конституционният съд на Република България е образувал днес конституционно дело за обявяване противоконституционност на решението на Народното събрание от 4 юли, с което беше прекратен предсрочно мандата на управителя на НЗОК д-р  Пламен Цеков. В съобщението на съда се уточнява, че делото се образува по искане на 51 народни представители от 42-то Народно събрание.
Според тях уволнението е изцяло политическо.
 
УТВЪРДЕНИ ЧУЖДЕСТРАННИ РИНОЛОЗИ ЩЕ ОПЕРИРАТ ШЕСТИМА ПАЦИЕНТИ В УМБАЛ "СВ. ГЕОРГИ"
Шест ринологични операции с модерна техника и иновативни методи ще бъдат направени на 11 и 12 юли в УМБАЛ "Свети Георги - Пловдив", по време на Курса по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластика с демонстрации на живо. Проявата е с международно участие и се организира  от Българското ринологично сдружение (БРС), съобщи неговият председател доц. д-р Диляна Вичева, която е и част от екипа на Клиниката по УНГ болести в пловдивската университетска болница. Уникалното специализираното обучение ще се води от световноизвестни учени от страната и Европа и е първото за Пловдив от толкова висок научен ранг, каза още доц. Вичева. Участниците в него ще имат възможността да наблюдават хирургичните интервенции посредством специално създадена двустранна видеоконферентна връзка със светилата в ринологията.
 
Д-Р РУМЯНА ТОДОРОВА ОТНОВО ЗАСТАВА НАЧЕЛО НА НЗОК
С гласовете на 101 депутати в Народното събрание, гласували единодушно "за",   д-р Румяна Тодорова беше избрана за управител на НЗОК. Преди това кандидатът на ДПС д-р Динчо Генев събра подкрепата на 30 народни представители - 29 от издигналата го политическа сила ДПС и 1 от Коалиция за България. На практика депутатите на ДПС подкрепиха и двете кандидатури.