Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (5 юли 2013)
 
В ПЕЧАТА: НАДЗОРЪТ НА КАСАТА СЕ ОГЛАВЯВА ОТ ИКОНОМИЧЕСКИ ЗАМ.-МИНИСТЪР
 
"Проблемите са много повече, отколкото очаквах. Тъй като идвам от лечебно заведение, смятах, че проблемите са в болничната помощ. Оказа се обаче, че са навсякъде - и в доболничната, и във фонда за лечение на деца в чужбина, в агенцията по лекарствата, в Националната здравноосигурителна каса." Това казва в интервю за "Труд" здравната министърка д-р Таня Андреева.
Като основен проблем в НЗОК министърката сочи контрола върху изразходването на средствата. Д-р Андреева се спира и на работата на болниците. Тя отбелязва, че болниците трябва да са наистина равнопоставени. "Не може да ги делим на държавни, общински и частни, факт е обаче, че частните болници в момента не работят по правилата, по които лекуват пациенти държавните и общинските, а именно - когато дадена дейност е плащана от НЗОК, тя не може да има друг източник на финансиране. Всички обаче знаем, че в частните болници не е така - там освен че плаща касата, плащат и пациентите", коментира министърката.  "Стандарт" пък информира какви са намеренията на Таня Андреева по отношение на Надзорния съвет на НЗОК. "Заместник-министър от министерството на финансите ще поеме надзорния съвет на касата"         казва тя. Публикацията уточнява, че нито проф. Славов, нито д-р Пенков биха могли да оглавят надзора, тъй като и двамата идват от болници и имат конфликт на интереси. "Поради тази причина начело на надзора ще застане зам. икономически министър, а сред другите представители на държавата ще са зам.-министър от финансовото ведомство, човек от НАП и председателят на Агенция "Медицински одит"", обяснява вестникът.
Всички издания днес отразяват предсрочното освобождаване на шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков. Няколко от тях излизат с коментарни публикации. "Националната здравна каса - здравна или черна каса е? Този въпрос витае от години при всяка от шефските рокади. (…) Всеки нов ръководител идва с много надежди и обещания и си тръгва с порой от обвинения в злоупотреби, факт е, че касата върти милиони. А при всяка смяна на властта партиите бързат да я превземат "както партизани мандра". Всички взаимно се обвиняват, че здравната каса се е превърнала в черна дупка, в която потъват пари за лекарства и за лечение", пише "Преса" и допълва: "Ако вярваме на това, касата върви към разорение от политиците, които все си слагат "свой човек" на върха. Затова вместо да говорят, по-добре да действат."