Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (4 ЮЛИ 2013)
 
В ПРЕСАТА: И МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ ЩЕ СПЕЦИАЛИЗИРАТ
"Дума" информира, че и медицинските сестри ще имат специалности. "Медицинските сестри също ще имат възможност да специализират в областта, в която работят. Това ще стане, след като влязат в сила подготвяните промени в Наредба 34 за специализациите на медицински кадри, съобщи проф. Чавдар Славов, зам.-министър на здравеопазването. В момента не е предвидена такава възможност за специалистите по здравни грижи", пише изданието и допълва: "Ще помислим и за възможност когато даден лекар специализира, сестрата, с която работи, също да бъде обучавана, поясни пред ДУМА проф. Славов." Публикацията припомня, че медицинските сестри отдавна настояват да бъде уредена нормативно възможността да специализират, но последните няколко министри не са стигнали до решаването на този проблем.
Всички вестници пишат за смяната на шефа на НЗОК, като повечето от тях цитират Пламен Таушанов - представител на пациентите в надзора на Касата, който го критикува за орязване на парите за болниците и за вадене на пари от резервите за лечение на болни българи в чужбина, за да се плащат лекарствата на онкоболните. "Монитор" единствен публикува опровержението от страна на НЗОК. "Твърденията на Пламен Таушанов, че решенията на Надзорния съвет на НЗОК се манипулират и се взимат под натиск от управителя, не отговарят на истината. Надзорният съвет се състои от 9 представители на държавата, на работодателите, на организации на работниците и служителите и на пациентите. Всеки от тях може да бъде потърсен за коментар относно взетите от него решения. Това се посочва в позиция на касата. От там призоваха всички контролни органи да се самосезират и да направят цялостна проверка на работата на институцията от 2005 година досега, в т.ч. плащания и проведени обществени поръчки", пише ежедневникът.
Втората голяма тема във вестниците е свързана с желанието на здравното министерство отново да поеме плащането на инвитро процедурите, интензивните грижи и имунизациите."Пак държавна терапия в здравния сектор", констатира Капитал Daily. "Ако всички тези услуги се върнат в министерството, то трябва да иска увеличение на бюджета си с около 300-350 млн. лв., колкото струват те."
"Репортер" информира за предстояща чистка в здравното министерство. "Във ведомството ще бъде изцяло подменен дори средният експертен ешалон. Служителите в МЗ са категорични, че действията на новото здравно ръководство са форма на реваншизъм спрямо всеки, който е свързани по някакъв начин с управлението на ГЕРБ. Публикацията припомня, че чистка вече започна в някои болници и информира, че такава ще има и във ВМА.
 
Д-Р ПЛАМЕН ЦЕКОВ ВЕЧЕ НЕ Е ШЕФ НА НЗОК
104 депутати освободиха шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков. "Аз си тръгвам от тук с усещането за добре свършена работа в НЗОК", каза той. В продължително слово пред депутатите д-р Цеков обясни, че нямат мотиви да искат оставката му, тъй като бюджетът на касата е стабилен и няма доказателства за нарушения на нормативните документи.  БЛС посочи като персонална вина на управителя на НЗОК системния отказ за предоставяне на информация, което води до несигурност и слухове за липса на средства.  Според Националното сдружение на общопрактикуващите лекари управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков винаги е бил отворен за полезни разговори и обмяна на идеи. Това е мнението на  д-р Любомир Киров , председател на НСОПЛБ. "Законът е така направен, че всяка една кандидатура и всяко едно назначение, е резултат на политическо решение. То се решава в парламента", така д-р Киров коментира излезлите публикации, че за управител на НЗОК ще бъде назначена д-р Румяна Тодорова, която е сестра на евродепутата от БСП Илияна Йотова.
До 8 юли парламентарните групи ще могат да номинират кандидати за управител на НЗОК. Номинациите ще се внасят в деловодството на Народното събрание, адресирани до здравната комисия и придружени с копия от дипломи и всички документи, изисквани по Закона за здравното осигуряване. Процедурата предвижда всички документи на кандидатите да бъдат публикувани на сайта на здравната комисия, като от тях ще бъдат заличавани само личните данни по смисъла на закона. Всички кандидати ще бъдат изслушани на открито заседание на здравната комисия на 9 юли от 15 часа.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА СЪННИ НАРУШЕНИЯ В ТОКУДА
Специалисти от Клиниката по Неврология ще консултират безвъзмездно пациенти с нарушения на съня (обструктивна сънна апнея) от 8 до 25 юли. Безвъзмездни консултации за нарушения на съня, които ще се проведат от 8 до 25 юли, ще предоставят водещите специалисти от Лабораторията за медицина на съня към Клиниката по Неврология в МБАЛ "Токуда Болница София". Необходимо е предварително записване на тел:  02/403 4000  02/403 4000 , като от пациентите няма да се изискват направления и други медицински документи.
 
БЛС: ПОЛИТИКАТА ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ ИЗВЪН ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
На този етап да се преустановят всякакви уволнения и назначения в болниците, а впоследствие да се изготви наредба за избор на ръководните постове с конкурс, като се определят ясни и точни критерии и изисквания за заемане на съответните длъжности. Това предлагат от Българския лекарски съюз на здравния министър д-р Таня Андреева. От съсловната организация отбелязват, че не е в техните правомощия да се занимават с кадрови проблеми, но същевременно посочват, че в лечебните заведения работят лекари, чиито интереси БЛС представлява, а те са зависими от кадровите движения. От лекарския съюз предлагат в новата наредба изрично да се заложи, че директори на лечебни заведения могат да се освобождават само при неизпълнение на ангажиментите, поети при конкурса, или за несправяне с работата по конкретни показатели. Така според съсловната организация ще се предотвратят т. нар. "политически чистки".