Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28 юни 2013)
 
В ПРЕСАТА: В ДОБРИЧ СЕ ТЪРСЯТ ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
От ежедневника научаваме за търсене на лекари и медицински сестри в Добрич. "Традиционно в листата за търсене на работници и служители в Бюрото по труда в Добрич са лекарите. Към момента се търсят 7 медици за град Добрич, по 1 за Тервел, Каварна и Балчик. Търсят се още медицински сестри и рехабилитатори, съобщи началникът на Бюрото по труда-Добрич, Васил Сивков", четем в ежедневника.
Чистката на ръководни кадри в болниците е в пълен ход, става ясно от материал на "24 часа". След като персоналът на болницата в Хасково провали уволнението на директора си, а столичната онкоболница обяви протест заради промени в борда на директорите, от публикацията в часовия вестник научаваме, че шефът на държавната болница в Пазарджик е сменен. "От вчера я оглавява дългогодишният хирург Васил Вълчев. Досегашният Пенко Кацарски, назначен през 2009 г. по време на правителството на ГЕРБ, е свален на общо събрание на акционерите в сряда по решение на Министерството на здравеопазването. Кацарски пак ще е редови лекар в ортопедичното отделение на болницата. За Вълчев е известно, че е сред най-близките приятели на депутата от БСП и областен лидер на социалистите в Пазарджик Геори Мърков", пише всекидневникът. 
"24 часа" припомня и случая в Хасково: "Бунт в хасковската болница пък в сряда предотврати смяната на шефа й д-р Славчо Атанасов. Избраният за нов директор д-р Живко Атанасов хвърли оставка още преди да се е стигнало до назначаването му. Местната организация на БСП излезе с декларация, в която определя готвените промени като "прибързани и необосновани"."
Друга публикация в изданието ни среща с нов инцидент в спешно отделение. "Пациент разби стъклото на вратата в спешното отделение на университетската болница в Плевен и посипа с ругатни и заплахи дежурния екип късно вечерта във вторник. По-рано линейка докарала Адриян К., на 59 г., от дома му заради оплаквания от силни болки в корема. Докато го въвеждали в спешното, без причина започнал да псува лекарите и да ги плаши със саморазправа. Забил юмрук в стъклото и го счупил", разказва "24 часа".
 
ЛЕКАРИ ОТ СБАЛО: ТРЯБВА ДА СМЕ НА "ОРЛОВ МОСТ" ИЛИ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА
Около 100 души от медицинския персонал на столичната онкологична болница излязоха днес на протест срещу промените в борда на директорите на лечебното заведение. Те обясниха, че не са съгласни с назначаването за членове на съвета на директорите на доц. д-р Петранка Троянова и Ласко Лазаров. Протестиращите напомниха, че доц. Троянова е била отстранена от поста директор на СБАЛО с прокурорско решение и че е била обвинена в няколко нарушения. Според тях подобно назначение само ще наруши работния процес в болницата, защото ще доведе до конфликти. Част от протестиращите пък обявиха, че нямат никакво доверие на доц. Троянова. " Това е поредното безумно назначение на това правителство и аз мисля, че ние не трябва да сме тук, а на "Орлов мост" или пред Парламента", коментира доц. Константа Тимчева. Тя напомни, че през 2008 г. доц. Троянова искаше да затвори клиниката по химиотерапия в болницата, което тогава също доведе до протести, както на лекари, така и на пациенти. Според нея връщането на компрометиран човек в болницата е безумие, защото никой няма да го приеме.
 
ФОНДЪТ ОДОБРИ НОВИ 63 ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Нови 63 заявления за лечение одобри на последното си заседание Общественият съвет към Център "Фонд за лечение на деца", съобщиха от здравното министерство. 8 деца ще се лекуват в чужбина за първи път, 1 дете ще замине за извършване на чернодробна трансплантация в чужбина, а 10 деца ще заминат за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина. 42 деца ще бъдат подпомогнати за лечението им в България. На заседанието бяха одобрени и 2 заявления за доплащане на лечението. Общият размер на утвърдените средства е 1 095 550.70 лв. От началото на годината Фондът e финансирал лечението на 464 деца, а общият размер на средствата надхвърля 5,7 млн. лв., допълват от ведомството.