Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27 юни 2013)
 
Д-Р ЦЕКОВ ОТКАЗАЛ НА Д-Р АНДРЕЕВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА КАСАТА
МЗ ще се постарае да намери пари, с които да субсидира допълнително общинските болници, намиращи се в отдалечени и труднодостъпни райони. Това каза пред журналисти днес министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Тя съобщи, че е разговаряла по темата с премиера Пламен Орешарски, който е обещал да помисли дали това може да се случи още тази година. Д-р Андреева отбеляза, че ще е трудно да се намерят пари за подобна субсидия през тази година, но такива пари ще бъдат предвидени в бюджета за 2014 г. По повод смяната на директори на държавни болници д-р Андреева заяви, че тук се процедира по един прост принцип. Тя разглеждала годишните отчети на болниците и тяхното финансово състояние. Проверявала причините за текущото състояние и преценявала дали има нужда от смяна на ръководството. За МБАЛ Хасково обаче д-р Андреева разказа, че при нея дошли хора от екипа на болницата, които й разказали много неща. "Това ме насочи в посоката там да има промяна в ръководството. Очевидно както навсякъде има хора, които са с различно мнение, с различен поглед върху събитията и ще търсим по-нататък други механизми, когато се налага смяна по обективни причини", каза още тя.  Министърът добави, че за момента директорът на университетската болница  "Св. Георги" в Пловдив няма да бъде сменян. Тя заяви, че там положението е много тежко, но все още анализира състоянието на лечебното заведение. Запитана за финансовото състояние на НЗОК д-р Андреева каза, че е поискала информация от управителя д-р Пламен Цеков, но такава й била отказана. Д-р Андреева също така отбеляза, че вече е ясен бъдещият председател на Надзорния съвет на НЗОК - това ще е зам.- министърът проф. Чавдар Славов. Другият зам.- министър д-р Бойко Пенков ще бъде представител на министерството в НОИ. От думите й също така се изясни, че д-р Бойко Пенков ще отговаря за лекарствената политика в МЗ. Трети заместник засега няма да бъде назначаван. За болничната помощ в МЗ ще отговаря самата д-р Андреева.
 
В ПРЕСАТА: ОБСАДА В МБАЛ ХАСКОВО И ПРЕД КАБИНЕТИТЕ НА ЛЕКАРИ
"Старци обсадиха джипитата". С това заглавие излиза в днешния си брой в. "Всеки ден". Причината за обсада на лекарските кабинети е, че пенсионерите са разбрали за готвените от управляващите промяна таксата за преглед за тях да бъде намалена от 2,90 на 1 лев.  "Чули са по телевизията и мислят, че новата цена е факт. Като им искаме по 2,90 лв., решават, че ги грабим и започват да се карат и да крещят. Положението е много тежко и защото преди идваха по-рядко, а сега, като им е евтино, по 3 пъти в седмицата пристигат и опашките са постоянни", оплакват се лекари пред изданието
Бунтът на работещите в МБАЛ Хасково в подкрепа на досегашния директор на болницата д-р Славчо Близнаков е основна тема в повечето вестници днес. Най-интересно е заглавието на в. България днес", което гласи - "Разбунтувана болница взе заложник". Представителката на МЗ Благовеста Янева дълго време не е бе пусната да си отиде. Тя занесла в Хасково подписаните уволнения на директора на болницата и един от членовете на борда на директорите. Това обаче подпалило истинска война, защото над 200 лекари, сестри и медицински персонал спрели работата си  и обявили протест против уволненията.
"Заложническа драма", в която бе замесено и името на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева е една от другите основни теми в днешния печат. Става дума за сутрешното блокиране на Парламента от протестиращи граждани, които попречиха на част от депутатите да си тръгнат, а други бяха замеряни с яйца, домати и пластмасови бутилки с вода. Един от потърпевшите народни представители се оказа Мая Манолова от Коалиция за България, която е била уцелена от яйце. Вестниците обръщат внимание и на друг скандал от вчерашния ден, в който пък бе замесено името на болница "Пирогов".  "Репортер", "Дума", "Монитор", "Телеграф", "Земя", "Стандарт", "България днес" и "Всеки ден" разказват, че проверка на Агенция "Митници" е хванала нелегални цигари в столичната болница. Според информацията няколко санитари са пласирали кутиите без бандерол на пациенти, лекари и на външни хора.
 
ПРЕКРАТЕНИ СА ТРУДОВИТЕ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ СЪС САНИТАРИТЕ В "ПИРОГОВ", СРЕД ЧИИТО ВЕЩИ СА ОТРИТИ ЦИГАРИ БЕЗ БАНДЕРОЛ
Това съобщава агенция "Фокус". Информацията е от пресцентъра на болницата. Трудовите взаимоотношения са прекратени на 26 юни.
 
СМЕНИХА ДИРЕКТОРА НА МБАЛ - ПАЗАРДЖИК
На редовно общо събрание на акционерите на МБАЛ - Пазарджик е сменен част от състава на Съвета на директорите, съобщи за Радио "Фокус"  Ръководството на лечебното от днес се поема от д-р Васил Вълчев. "Радвам се, че оставям болницата в добро финансово състояние. Печалбата за 2012 година е два пъти по-голяма от предходната 2011 година", каза досегашният директор д-р Пенко Кацарски.Той допълни, че остава в болницата като лекар в Ортопедичното отделение.